İşe giriş bildirgesini geç vermenin cezası arttı mı? 2022 yılında ceza ne kadar oldu?

TAKİP ET

İşe başlayan çalışan için işe giriş bildirgesinin teslim edilmesinin bir tarihi vardır. Bu tarihi aşılırsa ne kadar ceza ödenir? Detaylar haberimizde...

Reklam
Reklam

İşe başlayan bir çalışan için işe giriş belgesi Sosyal güvenlik kurumuna belirtilen tarihlerde verilmesi gerekmektedir. Bu bildiri işveren tarafından elektronik ortamdan yapılabilir. Bu bildirim belirtilen süre dışında yapıldığında ise SGK geriye dönük olmak üzere işçi giriş cezası uygulamaktadır. 

İşe giriş bildirgesini verme süresi kaç gündür?
İşe giriş bildirgesi normal şartlar altında sigortalı kişinin çalışmaya başlamasından bir gün öncesine kadar verilmiş olması gerekmektedir. Bu durum ise bazı yönlerden farklılıklar gösterebilir. Bu farklılıklar ise;
-İlk defa tescil edilen işyerlerinde bildirge veriliş süresi işyerinin tescil tarihinden itibaren 1 aydır. Bu durum alt taşeron için de geçerlidir. Tabi ki ana dosyanın son veriliş tarihine kadar geçerli taşeron için de. Yoksa devam eden bir işyerinde alt taşeronluk dosyası açan bir işveren için de işe girişin en geç çalışmaya başladığı tarihten 1 gün önce verilmesi gerekli.
-Tarım, inşaat ve balıkçılık işyerlerinde aynı gün işe giriş yapılabilmekte. Bu işkolu kodları ile tescilli işyerlerinde bildirge girişi için son tarih işçinin işe girdiği gün saat 23.59’dur. Bu süre içerisinde verilmesi halinde ipc uygulanmaz.
-Pazartesi günü işe başlayanlar ile resmi tatil günlerinde işe başlayanlar için geçerli. Pazartesi işe başlayan bir işçi için giriş Pazartesi günü de yapılabilir. Resmi tatillerde ya da bayram tatilinde başlayanlar için de son veriliş tarihi takip eden ilk iş günü olacaktır.

Geriye dönük işe giriş cezası neye göre verilir?
Normal koşullarda işe giriş cezası her sigortalı için geçerli olmak üzere brüt asgari ücret tutarı ile hesaplanır ve akabinde ceza buna göre uygulanır. Ayrıntılı olarak ise bu giriş cezasını şöyle ifade edebiliriz;
-2022 yılı için brüt asgari ücret 5004,00 TL olduğundan geç verilen işe girişlerde uygulanacak sgk işe giriş geç bildirim cezası tutarı her bir işçi için 5004,00 TL olacaktır.
-Bildirgenin verilmediği mahkeme kararı, denetmen ya da müfettiş raporu, resmi bilgi ya da belgelerden v.s. tespit edildiyse ve SGK tarafından re’sen ceza uygulandıysa bu durumda ise işçi başına brüt asgari ücretin 2 katı tutarında SGK geç bildirim cezası uygulanır. Bu durumda 2022 yılı için işçi başı Sgk işe giriş bildirgesi geç verme cezası tutarı 10.008,00 liradır.

İşe giriş bildirgesi geç verme cezasının indirimi ne kadar?
SGK tarafından kesilen idari para cezalarının genelinde uygulanan indirim tebliğ teslim tarihiden sonra 15gün içerisinde ödenmesi halinde %25 olarak uygulanmaktadır. Fakat bu konu işe giriş bildirgesi geç verme cezasında duruma göre farklılık gösterebilmektedir. Bunu detaylandırırsak eğer;
-İşe giriş bildirgesini verilmesi gereken tarihten itibaren en geç 30 gün içerisinde kendiniz elektronik ortamda geç verir ve geriye dönük sigorta girişi cezası yazısı tebliğ tarihinden itibaren en geç 30 gün içerisinde ödemeniz halinde uygulanan işe giriş geç bildirim cezası tutarının 3/4’ünün 1/4’ünü ödersiniz. Bu durumda 30 gün içinde verip geriye dönük sgk girişi cezasını tebliğden itibaren en geç 15 gün içerisinde ödediğiniz bildirge cezasının indirimli tutarı 938,00 TL olacaktır
-30 günlük süreyi geçirdikten sonra vermeniz halinde bu indirim uygulanmaz. Normalde indirimsiz olarak 5004,00 TL. 15 gün içerisinde ödediğinizde 3753 TL olarak ödersiniz.

İşe giriş cezası için farklı durumlar var mıdır?
Belirtilen durumlar haricinde işe giriş bildirgesini geç verme durumlarında herhangi bir ceza uygulanmaz. İstisnalar kapsamı dışında bir gecikme var ise belirtilen  düzeyde bir ceza uygulanır. 

E bilgirge para cezası 2022
Belirtilen süre dahilinde verilmeyen bildirgeler için SGK tarafından idari para cezası uygulanır. Bu ceza ise;
-Süresi dışında verilen ek bildirge için  brüt asgari ücretin 1/8’i yani 2022 yılı için 625,00 TL,
-Süresi geçtikten sonra verilen asıl bildirgeler için ise brüt asgari ücretin 1/5’i oranında yani 2022 yılı için 1000,00 TL ipc uygulanır.


 

sgk idari para cezası işe giriş bildirme cezası