İsim değişikliği nasıl yapılır? İsim ve soyadı değiştirmek için istenen evraklar nelerdir?

TAKİP ET

Bebekler doğduğunda isimleri ve soy isimleri bellidir. Hatta çoğu kişi daha çocukları doğmadan ismini belirlemektedir. Ancak birçok kişi adından ve soyadından memnun değildir. İsteyen kişiler adını ve soyadını değiştirebilmektedir. İsim değişikliği nasıl yapılır? İsim ve soyadı değiştirmek için istenen evraklar nelerdir? soruları merak ediliyor. İşte merak edilen soruların yanıtları…

Reklam
Reklam

Doğduğumuzda belli olan adımız ve soyadımız bazen bizi mutlu etmeyebilir. İsim değişikliği veya soyadı değişikliği, kişinin şahıs varlığı hakkını kullanmasıdır. Birey için en önemli şeylerden biri adı ve soyadıdır. Kişiler, toplum içinde adı ve soyadı ile tanındığı için isim ve soyadı değiştirme işlemleri belli bir hukuki şarta bağlıdır. İsim değişikliği nasıl yapılır? İsim ve soyadı değiştirmek için istenen evraklar nelerdir? soruları merak ediliyor. İşte merak edilen tüm soruların yanıtı haberimizde…

 

İsim Ve Soy İsim Değiştirmek İçin Hangi Sebepler Geçerlidir?

Türk Medeni Kanunu’nun 27. maddesine göre, kişiler isim ve soyadı değiştirme davalarını haklı sebeplere dayanarak açabilmektedir. Oldukça geniş bir çerçevede ele alınan haklı sebep kavramının ne olduğu merak edilmektedir. Haklı sebep kavramı, bireyin şahsi yani öznel sebeplerini de kapsamaktadır. Bir bireyin, ismine veya soyadını benimsememesi, bağlılık hissetmemesi de isim veya soyadı değiştirme davası için haklı sebep olarak görülmektedir.  Kişilerin isimlerinin veya soyadlarının kötü bir olayı anımsatması, gülünç olması veya mesleki sebepler gibi birçok gerekçe kabul edilmektedir. Bu nedenlerle kişiler isim veya soyadı değiştirme davası açabilirler.

 

İsim Değişikliği Nasıl Yapılır?

İsminden veya soy isminden memnu olmayanlar isim ve soy isim değişikliğinin nasıl yapıldığını araştırmaktadır. Eskiden bireylerin isim ve soy isim değişikliği için dava açmaları ve dilekçe aracılığı ile mahkemeye başvuru yapmaları gerekmekteydi. Nüfus Müdürlüğü aracılığı ile isim ve soy isim değişikliği yapmak mümkün değildi.  Ancak Nüfus Hizmetleri ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Resmî Gazete’de yayınlanıp yürürlüğe sokuldu. Soyadı Kanunu’nun 3. Maddesine dayanarak imla kusurları bulunan isim ve soyadlarının İl ve İlçe İdare Kurulları tarafından mahkeme kararına gerek duyulmadan değiştirilebileceğine karar verildi.

Daha önceleri kişinin sadece bir kez isim ve soy isim değişikliği yapma hakkı varken, şimdilerde yeni kanuna göre gerektiği durumlarda birden fazla değişiklik yapılabilmektedir. Bunun için mahkemeye başvurmak şartı gerekmektedir. Bunun yanı sıra dava sahibi bireylerin mutlaka bir haklı sebebinin olması da gerekmektedir.

Kişinin isim ve soy isim değişikliği için mutlaka haklı bir sebebe ihtiyacı vardır. Haklı sebep olarak görülmeyen bazı sebepler şu şekilde sıralanabilir:

Aile içerisinde suç işlemiş veya suça karışmış bireyin bulunması,

Kişinin sabıka kaydının bulunması ve bu sebepten kendini bulmalarını engellemek istemesi,

Popüler kişiler ile aynı isim ve soyada sahip olmak istememesi,

Aynı isme sahip çok fazla şahıs bulunması,

Kan davası gibi sebepler yüzünden bireylerin kimliklerini saklamak istemeleri,

Suçlu şahıslar ile aynı soyada sahip olunması durumunda soyadı değişikliği yapmak isteyen kişiler soyadını değiştirebilmektedir. Fakat aynı gerekçe ile ad değişikliği yapılamamaktadır.

İsim Ve Soyadı Değiştirmek İçin İstenen Evraklar Nelerdir?

Bazen yaşadığı bir karışıklık bazen isminin komik olması gibi nedenlerle pek çok kişi isim değiştirmeyi düşünmüştür. İsim ve soy isim değişikliği için hangi belgelerin gerektiği de merak edilmektedir. İsim ve soy isim değiştirmek isteyen kişiler yeni kanun ile birlikte, daha çok nüfus müdürlüklerinde bulunan kayıtlar üzerinden yapılmaktadır. Bu nedenle isim ve soyadı değiştirme davasının açılması için herhangi özel bir evrak gerekmez. Ancak, isim değişikliği ve özellikle soyadı değiştirme davasında talebin sonucunu değiştirecek özel bir evrak bulunuyor ise bu evrakların delil olarak sunulması gerekmektedir. 

Mevcut isim ve soyadı sebebiyle sosyal hayatta bir karışıklık meydana gelmiş ise veya resmî işlemlerde isim ve soyadından dolayı yaşanan bazı karışıklık bulunması durumunda bu sebepleri delil olarak gösterecek belgeler isim ve soyadı değiştirme davası açılırken dava dosyası ile beraber mahkemeye verilmesi gerekmektedir.

İsim ve soyadı değiştirmek isteyen kişiler için en önemli kanıt, tanık ifadeleridir. Kişinin isminde gülünç bir durum yok ise, ismin bilinen kötü bir anlamı bulunmuyorsa, yani biçimsel olarak ismin olumsuz bir çağrışımı yok ise kişi bu özel durumunun ispatı için tanık göstermek zorundadır. Tanık ifadesi delili önemli hale gelmektedir.

İsim değişikliği nasıl yapılır? İsim değişikliği için gerekli evraklar nelerdir isim ve soy isim değişikliği için geçerli sebepler nelerdir