İsim değiştirmek için yapılması gerekenler İsim değiştirme dilekçe örneği

TAKİP ET

Nüfus Müdürlüğüne yapılan taleplerden yoğun olan isim değiştirmek için dilekçeler oldukça fazladır. İsim değiştirmek için neler yapılması gerekiyor gibi sorular sıklıkla sorulmaktadır. İsim değiştirme dilekçesi örneği ve detayları haberimizde yer almaktadır

Reklam
Reklam

Kural olarak isim değiştirme dilekçesi yazıldığı zaman mahkemeye başvurarak dava açılması gerekir. Ancak isim değişikliğinde istisnai bazı durumlar da söz konusudur. İstisnai bazı durumlarda nüfus müdürlüğüne başvurulması yoluyla isim değişikliği yapılır. 
İsim değiştirme dilekçesi 
isim değiştirmek isteyen vatandaşların yerine getirmesi gereken durumları söz konusudur. Hukuk süreci gereken bu durum da doğru adımlar atılması gerekir. Dava süresi olarak kısa süresli olsada yerine getirilmesi gerekenler fazladır. İsim değiştirmek için açılan davalar normal zaman da 2 veya 4 ay arasında sonuçlanmaktadır. İsim değiştirmek için dilekçe yazılmasında hatalar olmaması adına bilen insanlard yardım alınmalıdır. Yoksa bu dava sürecinin uzadığı görülür. 
İsim değiştirme dilekçesi nasıl yazılır?

İsim değiştirme davasında görev alan / yetkili mahkeme: Yetkili mahkeme, isim değişikliği talebinde bulunan kişinin ikamet ettiği bölgedeki Asliye Hukuk Mahkemeleri’dir.  Bundan dolayı isim değişikliği davalarının bu mahkemelere açılması gerekir.  Aksi halde yetkisizlik ya da görevsizlik nedeniyle dava usulden reddedilir. 

İspat/Deliller: İsim değişikliği talebinin gerçekleşebilmesi için haklı neden aranır. Haklı bir neden bulunsa dahi tek başına yeterli değildir. İsim değişikliği için haklı nedenin ispatlanabilmesi gerekir. 

Husumet: Yazılması gereken dilekçede davalı kısmına “Nüfus Müdürlüğü” yazılması gerekir.  Nüfus müdürlüğü isim değiştirme dilekçesi yazıldığı ve mahkemeye sunulduğu zaman davalı konumunda bulunur. İsim değişikliği davalarının ebeveynlere karşı açılacağı bilgisi tamamen yanlıştır. 

Haklı nedenin açıklanması: Dilekçenin açıklama kısmına isim değişikliği talebinin haklı nedeninin yazılması gerekir. 

Talep: Dilekçenin istem ve sonuç bölümünde, değiştirilmesi talep edilen ismin mahkeme karar sonucunda hangi isim ile değiştirileceğinin yazılması gerekir.
İsim değiştirme dilekçsi nereye verilir?
İsim değiştirmek için öncelikle dilekçe verilmesi gerekmektedir. Kişinin bulunduğu yere ait Asliye Hukuk Mahkemesinin tevzi bürosuna dilekçe verilmektedir. Talep üzerine dosya ve mahkeme numarası belirlenmesiyle kişiye Tevzi Formu doldurulmaktadır. 

Nüfus Müdürlüğü isim değiştirme dilekçesi 
İsim değiştirmek için dilekçe yazıldıktan sonra dava için vekil görevlendirilerek davacının davaya katılımı gerekmezdir. Mahkeme ile ilgilenen avukat davacının vekaletiyle davaya katılması yeterli olacaktır. Gazete ilanını müteakip karar, Nüfus Müdürlüğü’ne gönderilecektir.  Nüfus Müdürlüğü tarafından değiştirilen isim kütüğe kaydedilecektir. 
 

isim değiştirme isim değiştirme dilekçes