İskansız Konutlara Faturalar İle İlgili Yeni Düzenleme

TAKİP ET

Meclis'te görüşmeleri hala devam eden torba yasada iskânsız konutlarla alakalı olarak yeni bir düzenleme bulunuyor.

Reklam
Reklam

Teklif aynı şekilde yasalaşırsa iskânsız konutlara abonelik hakkı verilecek. Oturulan fakat imar uyumsuzluğu nedeniyle iskânı bulunmayan konutlar elektrik ve su aboneliği alma hakkı kazanacak. Bu faturaların daha düşük olması anlamına geliyor.

İskânsız konutlara abonelik hakkının gelecek olması, birçok kişiyi heyecanlandırdı. Konutlarla ilgili meclisteki yeni düzenlemeleri barındıran torba yasa için hala görüşmeler devam ediyor.

Yasa da belirtilene göre, İmar Kanunu’nda değişiklik olmasını öngören bir detay yer alıyor. İnşaat ruhsatı almış olan ama iskânı olmayan yapılar için artık elektrik ve su aboneliği alma hakkı tanınacak.

İşte Problemin Kaynağı!

Müteahhitler konut üretimine başlamadan önce belediyeden inşaat ruhsatı almak zorundadır. Ancak birçok bina ruhsata göre inşa edilmediği için, aslında yasal da olmuyor.
Bunda dolayı da oturum hakkı tanınmıyor. Konutu bir kişi satın aldığı zaman, abonelik başvurusu yapamadıkları için şantiye elektriği ve suyundan yararlanmak zorunda kalıyor. Yani fatura için konut kullanımına kıyasla neredeyse iki kat daha çok ödeme yapılıyor. Meclise sunulan bu düzenlemeden inşaat öncesi ruhsat almamış olan kaçak olan yapılar, kesinlikle faydalanamayacak.

Türkiye Büyük Millet Meclisinde hala da görüşmeleri devam eden torba yasada iskânsız konutlarla alakalı yeni bir düzenleme yer alıyor. Teklif sunulduğu şekilde yasalaşırsa iskânsız konutlara abonelik hakkı alma imkânı tanınacak. Oturulan ve ya yapımı başlayan fakat imar planına uymaması nedeniyle iskânı bulunmayan konutlar elektrik ve su aboneliği alma hakkından faydalanacak. Bu faturaların daha düşük olacağı anlamına geliyor.

Yeni Düzenleme İle Faturalar Düşecek

İskânsız konutlara yakın bir zamanda abonelik hakkı gelecek. Ekonomide yapılan yeni düzenlemeleri ilgilendiren torba yasa için Türkiye Büyük Millet Meclisindeki (TBMM) görüşmeler hala sürüyor. Yasada imar kanunu ile alakalı değişmesi istenen önemli bir madde de var.

İnşaat ruhsatı olan ama iskânı bulunmayan yapılarda artık elektrik ve su aboneliği alınabilecek. Bilindiği üzere elektrik ve su abonelik hakkı alamayan kişiler, nerdeyse normal faturanın iki katı bir ücret ödüyordu. Bu yeni düzenleme ile faturalar daha düşük ödenecek.

Faturalar İki Katı Geliyordu

Birçok müteahhit konut yapımına başlamadan önce belediyeden zorunlu olarak bir izin alıyor. Yani bir inşaat ruhsatı alıyor. Ruhsatta yazılan maddelere göre inşaatın yapılması gerekirken, birçok kişi bu kurallara uymuyor ve pek çok bina ruhsatta yazdığı şekilde yapılmıyor. Buna bağlı olarak da oturum izni verilmiyor. Bu tarz konutları birisi satın aldığı zaman, kişiler abonelik başvurusu yapamıyor ve bu da yüksek miktarda faturalar ödenmesine sebep oluyor.

Konut sahibi mutlaka elektriği ve suyu kullanıyor. Bunun içinde normalde ödemesi gereken fatura ücretinden çok daha fazla bir ödeme yapıyor. Yapılan yeni düzenlemeler ile ruhsat izni olan yapılara artık elektrik ve su aboneliği verilecek. Bu da fatura ödemesini normal bir seviyeye getirecek. Burada dikkat çeken husus, inşaatın yapım öncesi ruhsatı olup olmamasıdır. Eğer ruhsat izni yoksa bu yeni düzenlemeden yararlanmayacak.

Şimdilerde birçok konuda mecliste torba yasaları ile ilgili hala mesai çalışmaları devam ediyor. Bunlardan biri de iskânsız konutlar ile ilgili düzenleme yapılması. Bu yeni düzenleme ile inşa edilmeden önce ruhsat izni olan binalara elektrik ve su abonelik izninin verilecek olması hakkı tanınacak. Hala görüşmeleri devam eden bu yasa ile ilgili önümüzdeki günlerde net bir karar çıkacak.