İslam'da reenkarnasyon ve tenasüh var mıdır? Reenkarnasyon ve tenasühün hükmü nedir?

TAKİP ET

Reenkarnasyon ve tenasüh birbirlerinden farklı olmalarına karşın sürekli karıştırılan bir inanç olurken aynı zamanda bu inançların İslam dininde ki yeri de merak ediliyor. Pek çok kişi, İslam'da reenkarnasyon ve tenasüh var mıdır? Reenkarnasyon ve tenasühün hükmü nedir? sorularını araştırıyor.

Reklam
Reklam

Birbirinden farklı olmalarına rağmen pek çok kişi tarafından sürekli karıştırılan tenasüh (ruh göçü) ve reenkanasyon (yeniden bedenlenme) merak edilmeye başlandı. Ruhun başka bir bedene gelmesi üzerine kurulu olan iki farklı görüşten tenasüh dinimizde yer alırken reenkanasyon ile ilgili farklı görüşler bulunmamaktadır.

Tenasüh inancında ruhun hayvan veya bitki olarak tekrar dünyaya gelebileceğini söylerken reenkanasyon ölen kişinin ruhunun başka bir insana geçmesini esas almaktadır. Tekrar dünyaya gelen ruh her geldiğinde bazı bedeller öder ve bunun cezasını çeker.

İnanışların kökeni eski Mısır uygarlığına dayanmaktadır. Hinduizm, Budizm gibi doğuda inanılan inanç sistemlerinde de olan reenkanasyon için Kutsal Kitap Kur’an-ı Kerim’de insan ruhunun sadece bir kere dünyaya gönderildiği ve bunun bir sınav olduğuna dikkat çekilmektedir. Konu ile ilgili ayetlerde ‘Rabbim beni geri gönder de geride bıraktığım dünyada iyi işler yapayım’ der. Hayır! O söylediği bu söz boş laftan ibarettir. Önlerinde yeniden diriltilecekleri güne kadar (dönmelerine engel) bir perde (berzah) vardır.’ Buyrulmuştur. 

Başka bir ayette ise ‘Size düşünecek kimsenin düşünebileceği kadar bir ömür vermedik mi? Üstelik size uyarıcı da gelmişti.’ Buyrulmaktadır.

Dünyanın kıyametle sonlanacağı Kur’an-ı Kerim’de kesin olarak söylenirken bununla ilgili ‘Kıyamet vakti şüphe yok ki gelip çatacaktır ve Allah kabirde yatanları diriltecektir.’ Buyrulmaktadır.

Reenkanasyonda ruhun tekrar yeni bir bedene gireceği ve yaşam süreceği belirtilirken kutsal kitap Kur’an-ı Kerim’de cennet ve cehennemin varlığından kesin olarak bahsedilmektedir. Kısacası İslam dininde reenkanasyon diye bir yoktur.

 

islamda reenkarnasyon islamda reenkarnasyon var mıdır islamda reenkarnasyon ve tenasüh islamda reenkarnasyon yaşar nuri öztürk islamda reenkarnasyon var midir