İslam dininde Ramazan orucunun hükmü nedir?

TAKİP ET

11 ayın sultanı Ramazanın gelmesi ile birlikte ibadetlerine başlayan Müslümanlar orucun hükmünü de araştırmaya başladı. Vatandaşlar, İslam dininde Ramazan orucunun hükmü nedir? sorusunu araştırıyor.

Reklam
Reklam

Ramazan ayının gelmesi ile birlikte İslam aleminde ibadetler yapılmaya başlanırken Müslümanlar aynı zamanda ramazanda oruç tutmanın hükmünü de araştırmaya başladı. Kutsal kitap Kur’an-ı Kerim’de oruç ile ilgili nelerin buyurulduğu merak ediliyor.

Oruç için Kur’an-ı Kerim’de ‘Ey iman edenler! Oruç sizden önceki gelip geçmiş ümmetlere farz kılındığı gibi size de farz kılındı. Umulur ki korunursunuz… Ramazan ayı, insanlara yol gösterici, doğrunun ve doğruyu eğriden ayırmanın açık delilleri olarak Kur’an’ın indirildiği aydır. Öyle ise sizden Ramazan ayını idrak edenler oruç tutsun.’ Buyrulmuştur.

Peygamber efendimiz de oruç farz kılındıktan sonra ‘İslam beş şey üzerine kurulmuştur: Allah’tan başka ilah olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın elçisi olduğuna şahitlik etmek, namaz kılmak, zekat vermek, Ramazan orucunu tutmak ve Allah’ın beytini haccetmektir.’ Diyerek orucun ve ramazan ayının önemini Müslümanlara aktarmıştır.

İslam dininde orucun hükmü nedir?

Ramazan ayı peygamberimizin hicretinden 1,5 yıl sonra Şaban ayının 10. Gününde farz kılınmıştır. Farz olarak Müslümanlara iletilen orucu inkar edenler kafir olarak adlandırılırken orucu bilerek ve isteyerek terk edenlerin de kafir oldukları aktarılmıştır.

Oruç farz olarak nitelendirilse de zorunlu durumlarda kaza edilerek ilerleyen zamanlarda tutulabilir. Özellikle hastalık ve yolculuk nedenleri ile orucun kaza edilebileceği aktarılmaktadır.

orucun hükmü nedir orucun hükmü nafile orucun hükmü adak orucun hükmü orucun dinimizdeki hükmü nedir