İşsizlik maaşı kaç ay alınır? İşsizlik maaşını kimler alabilir? İşsizlik maaşı hesaplama

TAKİP ET

Haklı ve geçerli bir sebebe dayandırılmadan işten çıkarılan kişilerin, yeni bir işe girene kadar aldıkları ödenek işsizlik maaşıdır. Devlet tarafından verilen bu maaş, işten çıkarılan kişinin daha rahat bir hayat sürebilmesi için verilmektedir.

Reklam
Reklam

Kişi, kendi kusuru veya yanlışı olmadan işten çıkarıldığı takdirde devletten işsizlik maaşı almaktadır. Lakin kendi rızası ile çıktıysa bu maaşı alamaz. Bazılarının işsizlik maaşı alabilmeleri ise 447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu’nda açık bir şekilde belirtilmiştir.

İşsizlik maaşına başvurabileneler

Kendi hatası yokken isteği dışında işten çıkarılanlar

İş sözleşmesi bitmeden önce 120 gün (4 ay) içinde hizmet akdine tabi olan sigortalı çalışanlar

Hizmet akdinin feshi yani işten çıkarılma tarihinden önceki 600 gün boyunca işsizlik sigortası primi ödenmiş olan kişiler

Hizmet akdinin feshinden yani işten çıkarılma tarihinden sonraki 30 gün içerisinde İŞKUR’a şahsen ya da intenet üzerinden işsizlik maaşı başvurusunda bulunan kişiler

E-devlet üzerinden işsizlik maaşı başvurusu

E-devlet aracılığı ile T.C kimlik numaranız ve şifreniz ile giriş yaparak işsizlik maaşına başvurabilirsiniz. Aşağıdaki linke tıklayarak işlemi gerçekleştirebilirsiniz.

https://www.turkiye.gov.tr/issizlik-odenegi-basvurusu

Eğer ki e-devlet şifreniz yoksa herhangi bir PTT’den şifre alabilir bunun yanı sıra İŞKUR’un resmi intenet sayfasından da işsizlik maaşı başvurusunu yapabilirsiniz.

İşsizlik maaşı ne kadar süre alınır?

İşsizlik maaşı alma süresi kişinin kaç ay sigortalı çalıştığına göre veya işsizlik sigorta primlerinin ne kadar süre yattığına göre değişmektedir. Bu doğrultuda;

İş sözleşmesinin feshinden önce 600 gün sigortalı çalışan ve işsizlik sigortası primleri eksiksiz ödenmiş kişiler, 180 gün yani 6 ay boyunca,

İş sözleşmesinin feshinden önce 900 gün çalışan ve işsizlik sigortası primleri eksiksiz ödenen kişiler, 240 gün yani 8 ay boyunca,

İş sözleşmesinin feshinden önce 1080 gün sigortalı çalışan ve işsizlik sigortası primleri ödenen kişiler 300 gün yani 10 ay boyunca işsizlik maaşı alabilirler.

 

Bu süre zarfında kişiler, genel sağlık sigortası kapsamında hastaneye giderek muayene olabilirler Dolayısıyla kişinin muayene ücreti SGK tarafından karşılanır. Verilen süre dolduğunda ise işsizlik maaşı kesilir. İşsizlik maaşları bağlanırken işten çıkarılan kişinin çıkarılmadan önce ne kadar çalıştığına sigorta priminin ne kadar yatırıldığına bakılıyor.

İşsizlik maaşı hesaplaması nasıl yapılır?

Kişi işsizlik maaşını hesaplamak için öncelikle günlük olarak aldığı ödenek miktarını hesaplamalıdır.

Kişinin son dört ay boyunca aldığı brüt kazancı baz alınarak günlük brüt kazancı elde edilir. Ardından kişinin günlük brüt kazancının %40’ı hesaplanır. Çıkan bu miktar, kişinin günlük alacağı işsizlik maaşını ifade eder.

Öneğin;

Diyelim ki son dört ay boyunca aylık ortalama 4500 TL maaşlı olarak sigortalı işte çalışan ve 900 günlük işsizlik sigorta primi yatırılmış kişi aşağıdaki işlemleri yaparak ne kadar işsizlik maaşı alacağını hesaplar.

Bu hesaplama için ilk olarak aldığı maaşı yani 4500 TL’yi 30’a bölmemiz gerekir. Bu doğrultuda günlük olarak 150 TL brüt ücret aldığı sonucuna ulaşırız. Günlük işsizlik ödeneği olan 150’yi de 6’ya böleriz. Sonuç olarak kişinin günlük brüt 35 TL alması gerektiği sonucuna ulaşırız. Bu doğrultuda kişiye 1050 TL işsizlik maaşı verileceğini dile getirebiliriz. 35 TL’yi de kişinin ödenek alacağı süre ile çarptığımızda 8 ay süresince alacağı toplam maaşı elde ederiz. Bu kapsamda kişi toplamda 8400 TL işsizlik maaşı alır.

Verilen işsizlik ödeneğinden yalnızca damga vergisi kesilmektedir. Bunun dışında bir kesinti olamamaktadır. Bunun yanı sıra işsizlik ödeneği haczedilmez ya da devredilmez. Nafaka borcu var ise buradan kesilebilir.

İşsizlik maaşı başvurusu nereye yapılır?

İşsizlik maaşı başvuruları kişinin ikametinin bağlı olduğu yere en yakın İŞKUR’a yapılmaktadır. Bunun yanı sıra İŞKUR’un resmi intenet sayfasından ya da e-devlet üzerinden de başvuru yapılabilir.

Kişi işten çıkarıldığı tarihten sonraki 30 gün içinde ödeneğe başvurmazsa geciktiği süre zarfı boyunca toplam hak süresinden kesinti yapılmaktadır. Öneğin işsizlik maaşına işten ayrıldığı günden 50 gün sonra başvuran kişinin maaşında 20 günlük eksiklik oluyor.

İşsizlik maaşı ne zaman yatar?

Bu sene için Temmuz ayının işsizlik maaşı 27-29 Temmuz arasında yatırılması bekleniyor. İşsizlik maaşı alanların;

T.C kimlik numarasının son hanesi 0-2 olanlara her ayın 27’sinde,

4-6 olanlara her ayın 28’inde

8 olanlara ise her ayın 29’unda yatırılıyor.

Kişinin IBAN bilgileri sistemde kayıtlı değilse PTT’ye giderek kimlik kartı ile işlem yaparak ödeneği alabiliyorlar. Bunun yanı sıra kişiye İŞKUR tarafından eski işine benzer bir iş teklif edildiğinde ve kişi bunu kabul etmediğinde işsizlik maaşı kesiliyor.

İşsizlik maaşı ne kadar?

İşsizlik maaşı hesaplanırken son 4 aydaki brüt maaşınızın ortalaması alınıyor. Bunun yüzde 40´ı işsizlik maaşı olarak ödeniyor.
Ancak işsizlik maaşı geçerli asgari ücretin yüzde 80´inden fazla olamıyor. Bu yıl için rakam 1.422 lira.

E-devlet işsizlik ödeneği sorgulama

İşsizlik maaşına başvurduktan sonra sonucunu e-devlet üzerinden kolaylıkla takip edebilirsiniz. Sorgulama ile aylık ne kadar ücret ve ne kadar süre alacağınızı öğrenebilirsiniz. Sorgulama yapmak için aşağıdaki linke tıklayıp gerekli bilgileri girerek işlemi gerçekleştirebilirsiniz.

https://www.turkiye.gov.tr/issizlik-odenegi-odemesi

Kişinin maaşında kesintiye sebep olabilecek durumları 15 gün içinde İŞKUR’a bildirmesi gerekmektedir. Bildirmezse İŞKUR’un yaptığı ödemeleri faizi ile geri ödemek zorunda kalacaktır. İşsizlik maaşının kesilme sebepleri ise şunlardır:

İkametgah değişikliği

İşe girme

Emekli maaşı almaya başlama

Askere gitme

Mahkeme kararı ile eski işe geri dönme

Sağlık kuruluşundan rapor alma ve raporları görünme

işsizlik maaşı işsizlik maaşı 2022 işsizlik maaşı hesaplama işsizlik maaşı ne kadar işsizlik maaşı şartları