İşsizlik maaşı nasıl alınır? İşsizlik maaşı hakkında bilinmesi gerekenler

TAKİP ET

Devlet tarafından kendi isteği ve kusuru dışında işten çıkarılan sigortalı çalışanlara işsizlik maaşı verilmektedir. Bu ödemeden faydalanmak isteyen kişiler işsizlik maaşı nasıl alınır araştırıyor. İşte işsizlik maaşı hakkında bilinmesi gerekenler.

Reklam
Reklam

Devlet, işveren tarafından işten çıkarılan çalışanlara işsizlik maaşı vermektedir. Belirli şartlara tabii olan işsizlik maaşından daha fazla kişinin faydalanmasını isteyen sendikalar, şartların esnetilmesini istiyor.

600 gün prim şartı aranıyor

İşsizlik sigortası, devlet tarafından kurulan zorunlu sigorta sistemidir. İşsizlik sigortasından faydalanabilmek için ilk olarak çalışanın kendi isteği dışında işten çıkarılması gerekmektedir. bunun yanında çalışanın, iş sözleşmesinin iptalinden önceki 120 gün içerisinde prim ödeyerek sürekli çalışmış olması, son 3 yıl içinde en az 600 günlük işsizlik sigortası primi ödemesi alması şartı aranmaktadır.

İşsizlik maaşından faydalanabilmek için çalışanın, iş sözleşmesinin iptalinden sonraki 30 gün içerisinde İŞKUR’a başvuru yapması gerekmektedir. Çalışanın İŞKUR’a kaydolması ile işsizlik sigortası fonundan yararlanması sağlanıyor.

İşsizlik maaşı ne kadar süre veriliyor?

İşsizlik maaşı yukarıda belirtilen şartları taşıyan kişilere; 600 gün sigortalı çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olanlara 6 ay, 900 gün sigortalı çalışanlara 8 ay, 1080 gün çalışanlara 10 ay süre ile verilmektedir.

İşsizlik maaşından faydalanan kişilerin genel sağlık sigortası primleri de işsizlik sigortası fonundan ödenmektedir. Ayrıca İŞKUR tarafından yeni iş bulma imkanı da sağlanıyor.

Şartlar esnetildi

2020 yılının sonunda 120 gün şartı konusunda yeni bir düzenleme yapıldı. Daha önce 120 gün içinde prim ödenerek, sürekli çalışılmış olma şartı aranıyor ve bu nedenle bazı çalışanlar işsizlik maaşından faydalanamıyordu. Yeni yapılan düzenleme ile iş sözleşmesinin iptalinden önceki 120 gün içinde prim ödeyerek kesintisiz çalışma şartı esnetildi.

İşsizlik maaşı ne kadar?

İşsizlik maaşı, sigortalının son 4 aylık prime esas kazancı dikkate alınarak, günlük ortalama brüt kazancının yüzde 40’ı olarak hesaplanmaktadır. Son dört ayda 3.557 lira maaşla çalışan bir kişi, asgari ücretin yüzde 40’ı oranında yani 1.431 TL işsizlik maaşı alabiliyor. Bu maaş üzerinden 10,86 TL damga vergisi kesildiğinde kişinin eline aylık 1.420 TL geçiyor. Böylece en düşük işsizlik maaşı 1.420 TL iken en yüksek işsizlik maaşı ise 2.840 TL olmaktadır.

İşsizlik maaşı başvurusu nasıl yapılır?

İşten çıkarılan kişinin, hizmet akdinin feshinden sonraki 30 gün içerisinde en yakın İŞKUR birimine başvurmak gerekmektedir. başvurular hem bizzat İŞKUR’a gidilerek hem de intenet üzerinden yapılabilmektedir. Mücbir sebepler dışında 30 gün içerisinde başvuru yapılmaması halinde, başvuruda gecikilen süre toplam hak sahipliği süresinden düşülmektedir. İşsizlik ödeneğinin alınabilmesi için sigortalı işsizlerin iş almaya hazır halde olması gerekir. İşsizlik ödeneği başvurusuyla kişinin iş arayan kaydı yapılmaktadır.

işsizlik maaşı işsizlik maaşı hesaplama işsizlik maaşı 2022 işsizlik maaşı şartları işsizlik maaşı başvuru