'İstanbul 2023'te su sıkıntısı yaşamayacak'

TAKİP ET

İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ) Başkanı, 2023'te su sıkıntısı olmayacağını vurgulayan İstanbul'daki barajlardaki su seviyesinin yüzde 31 olduğunu söyledi .

Reklam
Reklam

Farklı kapasitelerdeki toplam 9 barajın İstanbul'un su ihtiyacını karşıladığını söyleyen Şafak Başa, bu barajlardaki mevcut su miktarının yüzde 31 olduğunu sözlerine ekledi.

“Bugün itibariyle günde 270 milyon metreküp su ve yaklaşık 3 milyon metreküp su kullanımımız var. Sadece barajlardaki su seviyesi dikkate alındığında, su rezervlerinin ancak 90 günlük ihtiyacı karşılayabildiği görülmektedir. Ancak İstanbul'un su ihtiyacı sadece barajlarla karşılanmıyor” dedi.

İstanbul'da yetersiz yağışa rağmen Melen Çayı ve Yeşilçay Barajı'nın da su ihtiyacının karşılanmasına önemli katkı sağladığını belirtti.

Su temininin bir planlama ve mühendislik işi olduğuna işaret eden Başa, şehrin yıllık su ihtiyacını en düşük yağış rejimi senaryosuna göre planladıklarını kaydetti.

İstanbul'a yılda 1 milyar metreküp su veriyoruz. Hesaplamalarımıza göre 2024 yılına su seviyeleri yüzde 20-21 seviyesinde girebileceğiz" dedi.

"İstanbul'da barajlardan gelen su kayıp ve kaçak oranını da bilimsel yöntemler ve yatırımlarla yüzde 23'ten yüzde 19'a düşürdük."


Suyun taşınması sırasında oluşan kaçak ve kayıpların önlenmesinin neredeyse bir barajın su rezervi kadar tasarruf etmek anlamına geldiğinin altını çizen Başa, İstanbul'un 2023'te su sorunu yaşamayacağını ifade etti.

“2023'te İstanbul'da su sıkıntısı yok ama tabii ki vatandaşlarımızın su tasarrufu konusunda titiz olması gerekiyor. Küresel ısınma nedeniyle su tasarrufu için sürekli çağrılar yapıyoruz. Büyük maliyetlerle tedarik ettiğimiz suyumuzu dikkatli kullanmamız gerekiyor” dedi.

Melen Barajı projesi hakkında bilgi veren Başa, Melen Barajı'nın uzun yıllardır yapım aşamasında olması nedeniyle İstanbul'da su stresi olduğunu söyledi.

Melen Barajı tamamlanırsa İstanbul'a bir yıl yağmur yağmasa bile şehrin yıllık su ihtiyacını Melen'den karşılayabiliriz" dedi.