İstanbul Boğazı'nda yoğun klorofil! İlk görevinde İstanbul Boğazı'nı mercek altına aldı!

TAKİP ET

Almanya Uzay Ajansı DLR tarafından 1 Nisan tarihinde uzaya fırlatılan çevre uydusu EnMAP'ın ilk görevi İstanbul Boğazı'nı görüntülemek oldu. EnMAP'ın aldığı görseller içinde klorofil detay dikkat çekti. Alman bilim insanları EnMAP'ın ilk göreviyle alakalı açıklama yaptı…

Reklam
Reklam

1 Nisan’da Alman Uzay Ajansı DLR, EnMAP (Çevresel Haritalama ve Analiz Programı) İstanbul Boğazı’nda 180 kilometre uzunluğunda ve 30 kilometre genişliğinde alanı ilk görevinde görüntüledi. Elde edilen görseller DLR tarafından Dünya üzerindeki analiz merkezlerine iletildi.
Boğazda klorofil yoğunluğu
Görsellerin analiz edilmesinin ardından boğazda yoğun bir klorofil varlığı tespit edildi.
Görsellerin incelenmesinde biyokütle, toprak özellikleri, alg büyümesi gibi noktalar incelendi. Alman bilim insanları, iklim değişikliğiyle ilgili sonuçlar elde etmek için görselleri analiz ettiğini belirtti.
Maddelerin parmak izleri renkli ölçülüyor
Alman Uzay Ajansı DLR, uydunun ilk görevinde cihazın kalibre edileceğini, hassas ayarlar yapılacağını açıkladı. DLR, çevreci uydunun çalışma şekli konusunda açıklama yaptı. Dünyanın yüzünde bulunan her madde, güneş ışığını kendine has bir biçimde yansıtır ve spektral bir parmak izi bırakır. EnMAP, bu renkli spektral imzaları ölçüm cihazı sayesinde tanıyabilir, ayırt eder ve haritalar. EnMAP Genel Proje Yöneticisi DR. Sebastian Fischer, gelen ilk verilerin dahi Alman çevre uydusunun neler yapabildiğini gösterdiğini vurguladı.

Klorofil nedir?
Fotosentez olayının içerisindeki özelliklerden birisi olarak tanımlanır. Farklı dalga boylarının ışığın emilmesiyle birlikte fotosentezi açığa çıkarmasını sağlar. Yeşil renkte biyolojik pigmente sahiptir. Işıkla birlikte karbondioksitin reaksiyonuyla ortaya çıkar ve yaşam için en önemli temellerden birisidir. Bitkilerin yeşil kalmasında, sağlıklı halini kaybetmemesinde, büyümesinde ve canlı kalmasında rol oynar. Fotosentezin yapıldığı esnada güneş ışıklarını emer ve enerjiye dönüşmesini sağlar.