İstanbul'da 4'lü tahıl zirvesi yapılacak! Türkiye'ye yüzde 25 ucuz verilebilir

TAKİP ET

Rusya ve Ukrayna arasında başlayan savaş nedeniyle mahsur kalan tarım ürünlerinin ihracatının sağlanabilmesi için 4'lü tahıl zirvesi yapılacak. Zirveye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'in de katılması gündemde. Cumhurbaşkanlığı kaynakları tarafından yapılan açıklamaya göre tahıl koridorunun açılması halinde çıkacak ürünler Türkiye'ye yüzde 25 daha ucuz verilebilir.

Reklam
Reklam

Rusya'nın Ukrayna'ya işgal etmesi ile birlikte tüm dünyayı tahıl krizi korkusu sardı. Özellikle Karadeniz'deki mayınlar Ukrayna'dan tahıl ihracatına engel olurken Krizin çözülmesi için Türkiye devreye girdi. Uzun zamandan beri aranan çözdüm Türkiye'de bulunurken süreç hızlandı. İstanbul'da önümüzdeki günlerde dörtlü tahıl zirvesinin yapılacağı Cumhurbaşkanlığı kaynakları tarafından da doğrulandı. Zirvede görüşülecek konular sonrasında tahıl krizinin çözümü için önemli adımlar atılacağı düşünülüyor.
 

Türkiye yüzde 25 ucuz verilebilir


Cumhurbaşkanlığı kaynakları tarafından verilen bilgilere göre Ukrayna'dan tarafından çıkarılabilmesi için açılacak koridoru görüşmek üzere İstanbul'da 10 gün içinde dörtlü bir zirve gerçekleştirilecek. Aynı zamanda bu hafta detayları görüşmek üzere askeri heyetinde Rusya'ya gideceği konuşuluyor. Karadeniz'de oluşturulacak koridordan 8 aya kadar 35 milyon tona yakın gıda çıkarılması hedefleniyor. Karadeniz'deki mayınlar nedeniyle açılacak olan tahıl koridorunun Odessa'da bulunan 4 numara üzerinden 3 Koridor olarak açılacağı belirtildi. Buradan çıkacak olan Gıda ürünleri de Türkiye yüzde yirmi beş daha ucuz satılacak.
 

Cumhurbaşkanı Erdoğan da katılabilir


Geçtiğimiz günlerde tahıl koridoru ile ilgili ilk açıklama Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’ndan gelmişti. Bakalım Çavuşoğlu açıklamasında tahıl koridoru için Rusya'dan cevap beklediklerini belirtirken anlaşmanın sağlanması durumunda detayların görüşülmesi için İstanbul'da bir toplantı yapılacağını söylemişti.

Alınan bilgiye göre İstanbul'da yapılacak olan toplantıya Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'in de katılması gündemde.