İstanbul'daki tahıl anlaşması sonrası Türkiye'ye övgü dolu sözler

TAKİP ET

Tüm dünyayı etkileyen gıda krizinin çözümü için öncü olacak olan tahıl koridoru ilgili Türkiye ve BM öncülüğünde anlaşma sağlayan Ukrayna ve Rusya heyetleri imzalarını attı. İmzalanan anlaşma tüm dünyada büyük ses getirdi. İmzaların atılmasının ardından batılı ülkelerden Türkiye için övgü dolu sözler geldi.

Reklam
Reklam

Tüm dünyayı etkileyen gıda krizinin çözümü için öncü olacak olan tahıl koridoru ilgili Türkiye ve BM öncülüğünde anlaşma sağlayan Ukrayna ve Rusya heyetleri imzalarını attı. İmzalanan anlaşma tüm dünyada büyük ses getirdi. İmzaların atılmasının ardından batılı ülkelerden Türkiye için övgü dolu sözler geldi. Ukrayna limanlarında bekletilen 25 milyon ton tahılın Karadeniz’den dünyaya ihraç edilmesini sağlayacak olan anlaşmanın imzalanmasının ardından bu anlaşmada büyük rol oynayan Türkiye’nin de dünya genelinde prestiji arttı. Anlaşmanın ardından AB, Beyaz Saray ve İngiltere’den hem Türkiye’yi hem de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı öven açıklamalar yapıldı.

Erdoğan’ın Israrı Sayesinde Çözüldü

Ukrayna limanlarında bekletilmekte olan 25 milyon ton tahılla ilgili kriz bugün İstanbul2da atılan imzalarla çözüldü. Karadeniz üzerinden dünya pazarlarına tahıl ve diğer gıda ürünlerinin taşınması ile ilgili Tahıl Sevkiyatı Anlaşması Türkiye ve Birleşmiş Milletler öncülüğünde Dolmabahçe’de masaya oturan Rusya ve Ukrayna’nın imzaları atmasının ardından çözüldü. İmza töreninde açıklamalarda bulunan BM Genel Sekreteri Antonia Guterres, bu imzaların Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ısrarlı yaklaşımı sonucunda atıldığını söyledi ve ‘Erdoğan’a çok teşekkür ederim. Türkiye’nin burada kritik bir rolü var.’ dedi.

Batılı Ülkelerden Övgü Dolu Sözler

Gıda krizinin çözümünde büyük rol oynayan imzaların atılmasının ardından diğer ülkelerden de peş peşe açıklamalar geldi. Konuyla ilgili açıklama yapan İngiltere, ‘Türkiye’yi alkışlıyoruz’ dedi. Ukrayna ise ‘Türkiye ve BM’nin aktif rolünü takdir ediyoruz’ ifadelerini kullandı. AB’nin de konuyla ilgili bir açıklaması oldu ve ‘Türkiye’yi önemli rolünden dolayı takdir ediyoruz’ ifadeleri kullanıldı. Beyaz Saray’dan da Cumhurbaşkanı Erdoğan’a teşekkür geldi. Türkiye, Rusya, Ukrayna ve BM arasında imzalanan anlaşmayı memnuniyetle karşıladıklarını söyleyen Beyaz Saray, ‘Guterres ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’a aracılıklarından dolayı teşekkür ederiz’ açıklamasına yer verdi.