İsteğe bağlı Bağ-kurlu nasıl olunur?

TAKİP ET

İnsanlar emekliliklerinde rahat edebilmek için sigorta primlerini ödemektedir. İsteğe bağlı Bağ-kurlu olmak için gereken şartlar araştırılmaktadır. İsteğe bağlı Bağ-Kurlu nasıl olunur? Bu haberimizde isteğe bağlı Bağ-kurlu olmak için gereken şartları sizler için derledik. İşte isteğe bağlı Bağ-Kurlu olmak için gereken koşullar...

Reklam
Reklam

Bağkur, özel sektör ve devlet dışı kurum çalışanlarının sigortalılık haklarına sahip olmaları ve kendi primlerini ödeyerek emekli maaşından yararlanmaları olarak tanımlanmaktadır. Sigortalı personel gibi bazı sigorta primleri ödemek zorundalar. Yaklaşık 15- 25 yıl kadar olan  bu primin ödemesinin devamlılığını da sağlamaları gerekmektedir.Bu şekilde emekli olan kişilere BağKur emeklileri denir. Bağ-Kurlu olmanın avantajları nelerdir?

Bağ-Kurlu olmanın avantajları

BağKur emekli olduktan sonra insanlar emekli maaşı alabilir ve yaşlılıkta çalışmadan geçimini sağlayabilirler. Ayrıca diğer sigortalılarda olduğu gibi sağlık giderleri de devlet tarafından karşılanmaktadır.

İsteğe bağlı Bağ-Kurlu olmak

BağKur'a üye olabilecekler için başvuru şartları şu şekilde sıralanmıştır: 

 Kişilerin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olması ve Türkiye Cumhuriyeti  sınırları içinde ikamet etmelidir.  Kişi daha önce sigortalı bir faaliyette bulunmuşsa, prim ödemesinin 30 günden daha az bir süre için ödenmiş olması gerekir.  kişinin sigortalı işte tam zamanlı çalışmama şartı var. Sigortasız bir işte çalışmak, uygulamalı işlerde 30 günden az çalışmak veya yarı zamanlı çalışmak bu sigortaya başvurmaya engel değildir. . Kişinin herhangi bir süre sigorta yaptırmamış olması, 30 günden az süre ile sigorta kaydı gerektiren bir iş faaliyetinde bulunması engel teşkil etmez.  şirketinin iştirak statüsü olmaması beklenmektedir  Kendi sigortanız nedeniyle malullük veya yaşlılık aylığı almak zorunda değilsiniz.  BağKur'un prim ve giderlerini karşılayabildiğini gösteren belgelere sahip olması gerekir.Bu belgeler, kişinin tüm sigorta masraflarını karşılayabilecek durumda olduğunu gösteren kaynaklar şeklinde ifade edilir.  Bireyler, kira geliri gibi hazır gelirleri belgeleyebilmelidir.   

İsteye Bağ-kurlu olmak için nereye başvurulmalıdır?

​Kişilerin isteğe bağlı BağKur'a başvurabilecekleri yer il sosyal güvenlik müdürlükleridir.   İlk kez başvuranların, sigorta ödemeleri ise sigortanın ödeneceği geliri tespit ve belgeleme şartının ikamet adresinin kayıtlı olduğu sosyal güvenlik merkezlerine gitmesi gerekmektedir. Gösterilen kaynak gelir  kira ise, kiranın kaynağına ilişkin tapu ve gerekli belgeler ibraz edilmelidir.  Kişi kendi rızası ile sigortayı devralmak isterse, bunu bir talep göndererek talep etmelidir.

İsteğe bağlı bağkurlu olmak Bağkurlu olmak için gereken şartlar Bağkur