İsteğe bağlı sigorta nedir? İsteğe bağlı sigorta primi ne kadar? İsteğe bağlı sigortalı olma şartları nelerdir? İsteğe bağlı sigortalı olmak için ne yapılması gerekir?

TAKİP ET

Çalışan kişilerin sigorta yaptırması zorunludur. İsteğe bağlı sigorta, tam gün çalışmayan, sigortalı olma olağanı veren bir iş yerinde çalışmayan, zorunlu olarak sigortalı olma zorunluluğu bulunmayan ve otuz günden daha az çalışan kişilerin primlerini düzenli ödeyerek sahip oldukları sigorta sistemidir. Peki, İsteğe bağlı sigorta nedir? İsteğe bağlı sigorta primi ne kadar? İsteğe bağlı sigortalı olma şartları nelerdir? İsteğe bağlı sigortalı olmak için ne yapılması gerekir? İşte yanıtı…

Reklam
Reklam

Ülkemizde birçok çalışan kişi vardır. Bu çalışanların çalıştığı kurum tarafından sigortasının yapılması zorunludur. Çalışmayan kişiler yaşlılık dönemlerinde rahat etmek ve sağlık sigortasına sahip olmak adına isteğe bağlı sigorta yolunu tercih edebilmektedir. İsteğe bağlı sigorta, tam gün çalışmayan, sigortalı olma olağanı veren bir iş yerinde çalışmayan, zorunlu olarak sigortalı olma zorunluluğu bulunmayan ve otuz günden daha az çalışan kişilerin primlerini düzenli ödeyerek sahip oldukları sigorta sistemidir. İsteğe bağlı sigortalı olma yolu sayesinde kişiler yeterli ödemeyi yaptıktan ya da sigorta prim günlerini doldurduktan sonra emekli olabilmekte ve genel sağlık sigortası kapsamındaki tüm hizmetlerden rahatlıkla faydalanabilmektedir. Peki, İsteğe bağlı sigorta nedir? İsteğe bağlı sigorta primi ne kadar? İsteğe bağlı sigortalı olma şartları nelerdir? İsteğe bağlı sigortalı olmak için ne yapılması gerekir? İşte merak edilen tüm soruların yanıtı haberimizde…

 

İsteğe Bağlı Sigorta Nedir?

Ülkemizde çalışan kişilerin sigortalı olması zorunlu bir durumdur. Memurluk yapan, belirli bir yerde iş akdi ile çalışan ve bağımsız şekilde faaliyet yürüten kişiler sigortalarını zorunlu olarak yaptırmak zorundadır. Bu bir yasal hükümlülük olmasının yanı sıra, yasalar ile elde edilen bir haktır. Fakat çalışmayan kişiler için bu durum bu şekilde ilerlememektedir. Çalışmayan kişiler yaşlılık dönemlerinde rahat etmek ve sağlık sigortasına sahip olmak adına isteğe bağlı sigorta yolunu tercih edebilmektedir. 

 

İsteğe bağlı sigorta, tam gün çalışmayan, sigortalı olma olağanı veren bir iş yerinde çalışmayan, zorunlu olarak sigortalı olma zorunluluğu bulunmayan ve otuz günden daha az çalışan kişilerin primlerini düzenli ödeyerek sahip oldukları sigorta sistemidir. İsteğe bağlı sigortalı olma yolu sayesinde kişiler yeterli ödemeyi yaptıktan ya da sigorta prim günlerini doldurduktan sonra emekli olabilmekte ve genel sağlık sigortası kapsamındaki tüm hizmetlerden rahatlıkla faydalanabilmektedir. 

 

İsteğe Bağlı Sigortalı Olma Şartları Nelerdir?

İsteğe bağlı sigorta, herhangi bir kurumun bünyesinde çalışmayan ve prim ödemelerini kendileri yapan kişilerin genel sağlık sigortası ve diğer sigorta çeşitlerine katılmasını sağlayan bir çeşit sigorta türüdür. Türkiye’de yaşayan sigortalı olarak çalışmayan, otuz günden daha az çalışan, tam gün çalışmayan, yaşlılık maaşı olmayan ve zorunlu sigorta kapsamında hizmet veren alanlarda çalışmayan tüm on sekiz yaşından büyük vatandaşlar, isteğe bağlı sigortalı olma yolunu tercih ederek, geleceklerini garanti altına alabilmektedir. Gelir vergisine tabi tutulmayan ev hanımlarının da isteğe bağlı sigorta yaptırabilmesi için bazı yükümlülükleri yerine getirmesi gerekmektedir. Herhangi bir yerde sigortalı olarak çalışmayan, on sekiz yaşından büyük olan, yaşlılık aylığı almayan ve ekstra herhangi bir gelire sahip olmayan ev hanımları isteğe bağlı sigorta yaptırabilmektedir. 

 

İsteğe Bağlı Sigortalı Olmak İçin Ne Yapılması Gerekir?

İsteğe bağlı sigortalı olmak için ne yapılması gerektiğini merak eden kişiler araştırma yapmaktadır. İsteğe bağlı sigortalı olmak isteyen kişilerin yapması gerekenler şunlardır:

İkametgah adreslerinin verildiği sosyal güvenlik il müdürlüklerine ya da sosyal güvenlik merkezlerine, Sosyal Sigorta Yönetmeliğinde belirtilen isteğe bağlı sigorta giriş bildirgesi aracılığı ile başvuru yapmak zorundadır.

Kanunlarda belirtilen elli birinci maddeye göre isteğe bağlı sigortalı olma yolunu seçen kişiler, yapmış oldukları başvuruların kayıtlara işlendiği tarihi takip eden günden itibaren sigortalı sayılmakta ve sigortayı sonlandırırken bir takım zorunlulukları yerine getirmek ile yükümlüdür. 

Kişiler isteğe bağlı sigorta sistemlerini iptal etme talebinde bulunduklarında, primi ödenen son günü takip eden günden itibaren sigortasız sayılmaktadır. 

Aylık talebinde bulunan kişiler ise hak ettikleri aylıklarını, talep tarihinden itibaren alabilmektedir. 

 

İsteğe Bağlı Sigorta Primleri Kaç Gün?

İsteğe bağlı sigortalı olma primleri, ödemeye yeni başlayacak kişiler yaş haddi ile emekli olmak istediklerinde 5400 gün, normal emeklilik hak etmek istediklerinde ise 7200 gün sigorta primi ödemelidir. Ayrıca normal emeklilik tercih eden ev hanımlarının 9000 gün, yaş haddinden emekli olmak isteyen ev hanımlarının ise 5400 gün sigorta primi ödemesi gerekmektedir.

İsteğe bağlı sigorta nedir İsteğe bağlı sigorta primi ne kadar İsteğe bağlı sigortalı olma şartları nelerdir İsteğe bağlı sigortalı olmak için ne yapılması gerekir