İstifa öncesi başka işe girmek artık suç sayılmayacak!

TAKİP ET

Özel sektörde milyonlarca çalışanı yakından ilgilendiren bir karara imza atan Yargıtay Hukuk Dairesi, çalışanın istifa etmeden önce kendisine başka bir iş ayarlamanın yasalara aykırı olmadığına hüküm verdi.

Reklam
Reklam

Bir iş yerinden istifa etmeden başka bir işe girebilir miyim? Özel sektörde milyonlarca çalışan tarafından sorulan bu sorunun merakla beklenen yanıtı Yargıtay Hukuk Dairesi'nden geldi. Yüksek Mahkeme üyeleri sözleşme feshi için haklı sebepleri olan bir işçinin, fesihten sonraki işsizlik süreci ile birlikte sosyal geçim koşullarını dikkate alarak işyerinden ayrılmadan önce kendisine başka bir iş ayarlaması veya başvurusunun kabul edilmiş olmasının feshin kötü niyetli sonuçlandırılmayacağına karar verdi.

Bursa İnegöl'de yaşayan ve burada özel bir şirkette çalışan İ.K. isimli bir genç, 2 bin 500 TL maaşla çalıştığı dönemde bana hesabına bin 750 lira yatırıldığını, kalan kısmının elden verilmesini kabul etmedi ve duruma itiraz etti. SSK priminin bankaya yatırılan miktar üzerinden yatırıldığını öne süren İ.K., noter aracılığı ile işyerinden istifa etti. İ.K. daha sonra da İş Mahkemesi'nin yolunu tuttu.

Mahkemeye dilekçe sunan İ.K., SGK primin eksik olarak yatırılması itirazının yanı sıra fazla çalışma ve resmi tatil günlerinde çalışmalar yapıldığını ve bu günlerin karşılığının kendisine ödenmediğini iddia etti. İnegöl İş Mahkemesi, davacının başvurusunu kısmen kabul etti ve kıdem tazminatı talebinin reddederek sadece yüzde 15 hakkaniyet indirimi ve fazla çalışma ücretinin kendisine ödenmesine karar verdi. Mahkeme heyeti ayrıca, davacının davalı iş yerinden istifa etmeden önce bir kamu kurumuna atamasının yapılması için hazırlık aşamasında olduğunu ve atamaya ilişkin sürenin kesinleşmesi sonrası da iş sözleşmesini haklı sebep öne sürerek feshettiğini ve bu yüzden de davacının kıdem tazminatına hak kazanamayacağına hüküm verdi.

Mahkeme kararı hem davacı hem de davalı tarafından temyize gönderilirken devreye Yargıtay 9. Hukuk Dairesi girdi. Yargıtay emsal nitelikte bir karara imza attı ve kararında istifa eden işçinin kendisine başka bir iş ayarlamasının kötü niyetli bir eylem olmadığına dikkat çekti.

Yargıtay'ın davaya ilişkin verdiği kararında ise fesih için haklı sebepleri olduğunu öne süren işçinin, muhtemel fesih tarihinden sonra yaşanacak olan işsizlik sürecini ve sosyal geçim koşullarını göz önüne alarak fesihten hemen önce başka bir işe başvurması, başvurunun kabulü, sonrasında gelen iş sözleşmesini feshinin işverenden kaynaklanan haklı fesih olgusunu ortadan kaldırmadığı ve bu feshin de kötü niyetli olduğu sonucunu doğurmadığı aktarıldı.

 

yargıtay emsal kararları istifa öncesi başka işe girme sözleşme feshi