İstinaf harcı nedir? İstinaf borcu ne kadar, nereye yatırılır ve hesaplama

TAKİP ET

İstinaf harcı ödemeleri her yıl değişmektedir. Vatandaşlar istinaf harcı nedir, ne kadardır ve nereye yatırılır sorularını araştırıyor.

Reklam
Reklam

Mahkeme veya dava sürecinde davada yer alan taraflar dosya ücreti, harç ücreti gibi ödemeler yapmaktadır. Bu ödemeler davalara göre değişiklik gösterse de, genel olarak düzenli şekilde ödenmesi gereken ücretlerdir. Bu ücretlerden biri de istinaf harcıdır.

İstinaf mahkemesi nedir?

Mahkemeler genel olarak ilk başvuru mercileridir. İlk mahkemeden istenilen sonucun alınamaması halinde üst mahkemeye gidilebilir. Söz konusu ikinci mahkemeler istinaf mahkemeleri olarak adlandırılır. İstinaf mahkemeleri genel olarak;

Aile Mahkemesi,

İcra Hukuk Mahkemeleri,

Ticaret Mahkemesi,

Sulh Hukuk Mahkemesi,

Asliye Hukuk Mahkemesi,

Kadastro Mahkemesidir.

İstinaf harcı nedir?

Dava kapsamında dosya, avukat, gider ve diğer masraflara verilen addır. Birlik oluşması nedeniyle Resmi Gazete’de istinaf harcı her sene yayımlanır. Yıllık olarak açıklanan bu ücretlerin düzenli olarak ödenmesi gerekir. Ödemelerin yapılmaması durumunda mahkeme incelemesini durdurur.

2022 istinaf harcı ne kadar?

İstinaf harcı her yıl Resmi Gazete’de yayımlanır. Ancak mahkemelerin türüne göre ödenecek ücret değişir. 2022 yılında mahkemelere göre ödenecek istinaf ücreti şu şekildedir;

Bölge mahkemesi için 162,10 TL,

Bölge Adliye Mahkemesi için 162,10 TL’dir.

İstinaf borcu nereye yatırılır?

İstinaf borçları yargı borcu olduğundan davanın görüldüğü daireler veya mahkemelere ödenir. Nispi borçlar grubunda yer alan borç ödendikten sonra makbuzu alınıp mahkemeye sunulmalıdır.

İstinaf harcı yatırılmazsa ne olur?

İstinaf harcı davalı ve davacı için ayrı ayrı ödenmesi gereken ücrettir. Ödenmemesi halinde mahkeme incelemesini durdurur. Mahkeme süreci devam ederken borcun ödenmesi için kişilere Bölge Mahkemesi tarafından ihtar çekilir. Bu ihtara rağmen ödeme yapılmazsa dava bitirilir.

İstinaf borcu nasıl hesaplanır?

İstinaf harcı hesaplama işleminin yapılması için Resmî Gazete içinde yayınlanmış olan güncel ücret bilgilendirmesine erişmek gerekir. Davaların görüldüğü mahkemelerde belirtilen ücret kapsamında dosya, durdurulma gibi farklı ücretler de eklenebilmektedir. Gazete içerisinde yer alan ücretlendirme bilgilerine tek tek bakarak hesaplama yapılabilmektedir. Bunun yanı sıra istinaf harçları hesaplama sitelerine göz de atılabilir.

Temyiz mahkemesi nedir, istinaf mahkemesinden farkı nedir?

Temyiz mahkemesi de istinaf gibi bir üst mahkeme olup, itiraz mahkemesidir. İki mahkeme arasındaki temel fark temyiz mahkemesinde karar çıkmaz. Sadece bir önceki davada alınan kararın bozulmasına neden olabilir. İstinaf mahkemesi ise bir önceki davayı bozar ve yeni bir karara varabilir.

Temyiz mahkemeleri Yargıtay ve Danıştay üzerinde gerçekleşir. Bu mahkemelerin ücretleri ise şu şekildedir;

Yargıtay Hukuk Mahkemelerine temyiz başvuruları 351.60 TL

Danıştay Mahkemeleri temyiz başvuruları 351.60 TL

istinaf harcı hesaplama istinaf harcı istinaf harcı 2021 istinaf harcının yatırılmaması istinaf harcı 2022