İsveç'in için Türkiye'ye iade sözü verdiği teröristler kaçışın yolunu buldu

TAKİP ET

NATO'ya üye olabilmek için Türkiye'ye ikna etmek zorunda kalan İsveç bazı teröristleri teslim etme sözü vermişti. Ancak İsveç'in Türkiye'ye teslim etmeye hazırladığı teröristlerin Norveç'e sığınma başvurusu yapabileceği iddia edildi.

Reklam
Reklam

İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya üyelik sürecinde en büyük engel Türkiye'nin ret oyu vermesi idi. Bu kriz İsveç'in bazı teröristleri Türkiye'ye iade etme sözü vermesi ile birlikte çözülmüştü. Ancak İsveç'in Türkiye'ye iade etmeye hazırlandığı Teröristler kaçmanın bir yolunu buldu. Norveç Göçmenler Ofisi Sığınmacı Bölüm Şefi Line Zahl Kvakland, Bir gazeteye verdiği demeçte İsveç'in Türkiye'ye teslim etmeye hazırlandığı teröristlerle ilgili olarak yaptığı açıklamalar gündeme bomba gibi düştü.

NORVEÇ'E SIĞINMA BAŞVURUSUNDA BULUNABİLİRLER

Norveç Göçmenler Ofisi Sığınmacı Bölüm Şefi Line Zahl Kvakland, İsveç’in Türkiye'ye teslim etmeye hazırlandığı teröristlerin Norveç'e sığınma başvurusunda bulunabileceğini söyledi. Böyle bir başvuru olması durumunda başvuruların kabul edileceğini belirten Kvakland, Olağan şekilde inceleme yapılacağını dile getirdi.

TÜRKİYE'NİN KOŞULU İADE EDİLMELERİ

İsveç'in Türkiye'ye iade etmeye hazırlandığı teröristlerin Norveç'e sığınma başvurusu yapacağı yönündeki iddialara ilişkin Uluslararası Hukuk ve Mülteci Uzmanı Profesör Terje Einarsen da açıklamalarda bulundu. Bunun zor bir uygulama olduğunu belirten Einarsen, Türkiye’nin bu duruma şiddetle karşı çıkacağını belirterek İsveç’in NATO üyeliği önkoşulu için Türkiye ile anlaşmasına uyuması gerektiğini belirtti.