İsveç'in yaşam maliyeti hesaplandı! İsveç'te asgari ücret ne kadar?

TAKİP ET

Ülkeler arası ekonomi durumu son zamanlarda sıklıkla karşılaştırılmaya başladı. Avrupa ülkelerinde asgari ücretine ne kadar olduğu ise en çok araştırılan konular arasında yer almaktadır. Özellikle İsveç asgari ücreti merak konusu oldu. İsveç'te asgari ücret ne kadar? İsveç'te çalışma koşulları zor mu? İsveç'te kira bedelleri ne kadar?

Reklam
Reklam

En çok göç edilen ülkeler arasında yer alan İsveç'in bu durumu baz alınarak oradaki yaşayanların yaşam maliyeti merak edilmektedir. İsveç'te asgari ücretin ne kadar olduğu merak edilirken ekonomik durum da araştırılıyor. İşte İsveç'in ekonomik durumuna bağlı merak edilenler haberimizde yer almaktadır. İsveç'te asgari ücret ne kadar? 

İsveç'te asgari ücret

2022 yılında İsveç’te verilen asgari ücreti belirlemek için referans olarak bir McDonald kasiyeri baz alınabilir. Bu çalışanın saatlik maaşı 101 ile 125 İsveç kronu (SEK) arasında değişiyor. Dolar bazında bakıldığında ise İsveç’te bu kasiyerin maaşı saatlik 11.3 dolar ile 13.9 dolar arasında değişiyor. İsveç’te ortalama asgari ücretin 18000 kron olduğu düşünülürse, otel ve restoran sektörü çalışanlarına verilen genel ücretin bu seviyede olduğu belirtiliyor. İsveç’te tüm çalışanların sadece yüzde 10’u 18000 İsveç kronu maaş alıyor. Geri kalan vatandaşların yüzde 60’ı ise ortalama 46350 İsveç kronu aylık maaş alıyor.

İsveç'te kira fiyatları

 Stockholm şehrinde Norrmalm kasabasında iki yatak odalı bir dairenin kirası bugün 6800 İsveç kronu olarak fiyatlanıyor. Son dönemdeki artışlarla birlikte bu bölgedeki kiraların 12200 İsveç kronuna yükseldiği görülüyor. Böylelikle yüzde 80 oranında bir artış yaşanıyor. İsveç bu tabloya bakıldığında kira fiyatlarının en yüksek olduğu ülkeler arasında yer alıyor.

İsveç'te yaşam maliyeti

1 litre benzinin fiyatı ortalama 15 İsveç kronu

1 kg etin fiyatı ortalama 61 İsveç kronu

Ülkede ikinci el araba fiyatları modeline göre ortalama 5 bin ile 80 bin İsveç kronu

isveç e asgari ücret ne kadar İsveç e asgari ücret İsveç e yaşam maliyeti İsveç e kira bedeli