İthalat nedir? Kimler ithalat yapabilir? İthalat belgesi nasıl alınır?

TAKİP ET

İthalat belgesi almak isteyen kişiler neler yapılacağını araştırmaktadır. İthalat yapabilmek için ithalat yapma yetkisi veren kuruma başvuru yapmak gerekmektedir. Bu konuda bilgi edinmek isteyen kişiler internette araştırma yapmaya başladı. İthalatın ne olduğu, kimlerin ithalat yapabildiği, nasıl ithalat belgesi alınacağı gibi konular merak ediliyor. Peki, İthalat nedir? Kimler ithalat yapabilir? İthalat belgesi nasıl alınır? İthalat uygunluk belgesi nedir? İşte yanıtı…

Reklam
Reklam

Firmalar için ithalat yapma yetkisini veren kurum ”İl Değerlendirme Komisyonu” ‘dur. İllere bulunan firmalar ithalat yapabilmek için İl Ticaret odası ve İl Ticaret ve Sanayi Odasına başvurması gerekmektedir. İthalat belgesi hakkında araştırma yapan pek çok vatandaşın kafasında bazı soru işaretleri vardır. Bu konu hakkında detaylı bilgi almak isteyen kişiler internette neler yapması gerektiğini araştırmaktadır. İthalatın ne olduğu, kimlerin ithalat yapabildiği, nasıl ithalat belgesi alınacağı gibi konular merak ediliyor. Peki, İthalat nedir? Kimler ithalat yapabilir? İthalat belgesi nasıl alınır? İthalat uygunluk belgesi nedir? İşte merak edilen tüm soruların yanıtı haberimizde…

 

 

İthalat Nedir?

İthalat sorusunun yanıtı ile yazımıza giriş yapalım. Yurt dışından bir ürünün satın alınıp ülkemize getirilmesine ithalat denir. Gümrük mevzuatında yer alan serbest dolaşıma giriş rejimi kurallarına göre ithalat yapılabilir.

 

Kimler İthalat Yapabilir?

Vergi numarasına sahip gerçek ve tüzel kişi ile hukuki tasarruf yapma yetkisi olan kişi ortakları ithalat yapabilir. Vergi numarasına sahip olmayan kişiler vergi dairelerine başvuru yaparak vergi numarası alıp ithalat yapabilirler.

Belirli ürünler için İthal Lisansı, İthalat İzni, Gözetim Belgesi gibi ithalat belgesi alımı gerekmektedir.

 

İthalat Belgesi Nasıl Alınır?

İthalat belgesi işlemleri online olarak yapılmaktadır. E-imza yetkisine sahip kişilerin İthalat Genel Müdürlüğüne başvurması gerekmektedir. E-Devlet ya da direkt olarak Ticaret Bakanlığı E-İşlemler bölümünden online olarak ithalat belgesi başvurusu yapılmaktadır.

İthalat belgesi işlemlerinde E-Başvuru yapılabilen belge türleri ise şunlardır;

TPS-0963-Gözetim Belgesi (Tarım)

TPS-0964-Gözetim Belgesi (Sanayi)

TPS-1082-İthal Şahadetnamesi

TPS-1083-Nihai Kullanım Sertifikası

TPS-0951-İthal Lisansı (Korunma)

TPS-0954-İthal Lisansı (Tarım-Otonom)

TPS-0956-İthal Lisansı (Tarım-Ülke Bazlı)

TPS-0955-İthal Lisansı (Sanayi)

TPS-0962-İzin Belgesi (Kullanılmış Eşya-Listedışı)

TPS-0970-İzin Belgesi (Kullanılmış Eşya-Liste)

TPS-0965-İzin Belgesi (Kati İthalat)

TPS-0875-İzin Belgesi (KSS)

TPS-0983-İzin Belgesi (Kıymetli Kağıt)

TPS-0340-İzin Belgesi (Kamu İthalat)

TPS-0958-İthal Lisansı (Ozon)

27/12/2017 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan İthalat İşlemlerinde Elektronik Başvuru Sistemi Tebliği ile 4/7/2021 Tarihli Resmi Gazetede yayımlanan İthalat İşlemlerinde Elektronik Başvuru Sistemi Tebliği sonucu ithalat belgesi başvuruları E-Başvuru düzeninde online ortamda E-İmza yetkisine sahip kişiler tarafından yapılmaktadır.

 

İthalat Uygunluk Belgesi Nedir?

İthalat uygunluk belgesi sınır ticareti kapmasında ithalat yapma yetkisi verilen belge türüdür. İl Değerlendirme Komisyonu tarafından düzenlenmektedir. Yerleşik esnaf ya da tacirler bulundukları ilin İl Ticaret Odası veya İl Ticaret ve Sanayi Odası’na ithalat uygunluk belgesi alımı için başvurabilir.

Yapılan başvurular Değerlendirme Komisyonuna aktarılır. Değerlendirme Komisyonu 10 gün içerisinde başvuruları inceler ve sonuçları açıklar. Başvurusu onay alan esnaf ya da tacirlere her bir ürün için ithalat uygunluk belgesi verilir.

Belgenin süresi 45 günlük olup bu süre uzatılamamaktadır.

Hangi illerden sınır ticareti yapılabileceği merak edilmektedir. Sınır ticareti yapılabilecek olan iller şu şekildedir;

Artvin

Ardahan

Hakkari

Gaziantep

Hatay

Şırnak

Mardin

Şanlıurfa

Kilis

Iğdır

Ağrı

Van

 

İthali Yasaklar ve Kısıtlamalara Tabi Eşyalar

İthali yasaklar ve kısıtlamalara tabi eşya; Ülkemize yapılacak ithalattaki yasak ve kısıtlamalar eşyanın tarife sınıflandırmasına ve GTİP numarasına göre belirlenmektedir. Cumhurbaşkanı ve Ticaret Bakanlığı kamu düzeni, ahlakı, güvenliği, sanatsal değerlerin korunması, insan ve hayvan sağlığı için ithali yapılacak eşyalara yasak veya kısıtlama getirebilirler.

İthal etmeyi düşündüğünüz ürün ile ilgili olarak Gümrük Tarife İstatistik Pozisyon Numarasını belirledikten sonra bu ürün ile ilgili yasak ya da kısıtlama olup olmadığını öğrendikten sonra işlemler yapmanızı öneririz.

 

Kullanılmış Mal İthal Edilebilir mi?

Kullanılmış malın ithal edilip edilemeyeceği merak edilen konular arasında yerini almaktadır. Ülkemiz ithalat kurallarına göre kullanılmış mal ithali yasaklanmış olmakla beraber ek özel izinlerin alınması gerekmektedir. Kullanılmış ürün ithalatı yapmak isteyen kişi ya da firmaların Ticaret Bakanlığı İthalat Genel Müdürlüğü’nden özel izin alması gerekmektedir. Alınan özel izinin gümrük idaresine sunulması ardından kullanılmış mal ithal işlemi yapılabilmektedir. Onun dışında yasaktır.

İthalat nedir Kimler ithalat yapabilir İthalat belgesi nasıl alınır İthalat uygunluk belgesi nedir