İtiraz dilekçesi nedir, ne için verilir? 2021 itiraz dilekçesi örneği

TAKİP ET

İtiraz dilekçeleri insanların kanuna aykırı bir şekilde ceza aldıklarını düşündükleri için ilgili kurumlara verdiği bir belgedir. 2021 itiraz dilekçesi örneği internet üzerinden en çok araştırılan terimler arasında yer alıyor. Peki itiraz dilekçesi nedir, ne için verilir? İşte yanıtı...

Reklam
Reklam

İnsanlar polis, zabıta, maliye gibi devlet memurları tarafından çeşitli sebeplerden dolayı para veya hapis cezası ile cezalandırılırlar. Fakat bu cezaların kanunlara aykırı olduğunu düşünen insanlar kendisine ceza veren mahkemenin kararına itiraz etmek için o mahkemenin bir üst mercisine itiraz dilekçesi adı verilen bir belge iletirler. Bir çok insan bu itiraz dilekçeleri hakkında bilgi edinmek için arama motorları üzerinden araştırmalarına yoğun bir şekilde devam ediyor. Peki itiraz dilekçesi nedir, ne için verilir?
İtiraz Dilekçesi Nedir, Ne İçin Verilir? 

Kanun dışı bir şekilde ceza aldığını düşünen insanların kendisine ceza veren mahkemenin bir üst mercisine itiraz etmek amacıyla verdiği belgeye itiraz dilekçesi adı verilmektedir. Örnek olarak Cumhuriyet Savcısı’nın verdiği karara da itiraz edilebilir. Fakat Cumhuriyet Savcısı’nın kararına yapılan itiraz ‘’kanun yolu’’ değil ‘’hukuki çare’’ olarak nitelendirilmektedir. Kanun yoluyla yapılan itirazların kabul edilme olasılığı yasal dayanaklara sahip olduğu için daha yüksektir. 
Kanun yoluyla itiraz dilekçesi gönderme hakkı bulunan kişilerin gerekli bazı şartları karşılaması gerekmektedir. İşte o şartlardan bazıları:
- Cumhuriyet Savcısının kararına karşı; suçtan zarar gören, mağdur, şüpheli itiraz yoluna başvurabilir.
Sanığın / şüphelinin kanuni temsilcisi ve eşi; sanığa / şüpheliye açık olan itiraz dilekçeleriyle başvuru yapan kişiler
- Avukat, vekilliğini / müdafiliğini üstlendiği kişilerin açık isteğine aykırı olmamak kaydıyla başvuru yapan kişiler 
- Mahkeme ve hakimin kararına karşı; Cumhuriyet Savcısı, sanık, şüpheli ve katılan ile katılma talebinde bulunduğu halde katılma isteği karara bağlanmamış, reddedilmiş / katılan sıfatını alabilecek surette suçtan zarar gören şahıslar.
Kanun yoluyla itiraz dilekçelerini ilgili mercilere gönderen kişilerin başvuruları belirli süreler dahilinde incelenmektedir. Bu süreler itirazın durumuna ve itiraz edilen kişiye göre değişiklik gösterebilmektedir. Örneğin bir Cumhuriyet Savcısı’nın verdiği karara itiraz etmek amacıyla gönderilen itiraz dilekçeleri 7 gün iken, diğer itiraz dilekçelerinin süresi ise 15 gün olarak belirlenmiştir.
2021 itiraz dilekçesi örneği 1 için tıklayınız (Asliye Ceza Mahkemesi)
2021 itiraz dilekçesi örneği 2 için tıklayınız (İlamsız İcra Takibi)
2021 itiraz dilekçesi örneği 3 için tıklayınız (İmar Planı)
2021 itiraz dilekçesi örneği 4 için tıklayınız (Nafaka)
2021 itiraz dilekçesi örneği 5 için tıklayınız (Tutuklama kararı)
 

itiraz dilekçesi 2021 itiraz dilekçesi örneği mahkeme