K vitamininin başlıca faydaları

TAKİP ET

Kemiklerinizin güçlü kalmasına ve kanınızın pıhtılaşmasına yardımcı olur, ancak çok daha fazlasını da yapabilir.

Reklam
Reklam

K vitamini yoğun bir besindir: Sağlıklı kemiklerin yapımında yer alır ve yaraların iyileşmesi için kanın pıhtılaşmasına yardımcı olur.

Genellikle yiyeceklerden yeterli miktarda K vitamini alırsınız. K vitamini esas olarak bitki bazlı gıdalarda ve lahana turşusu gibi fermente edilmiş ürünlerde bulunur. K vitaminini besin takviyesi olarak da satın alabilirsiniz. Ancak teşhis edilmiş bir K vitamini eksikliğiniz yoksa, K'nizi yiyeceklerden almanız daha iyidir.

RD, kayıtlı diyetisyen Julia Zumpano, "Dengeli bir diyet yiyerek, K Vitamini ihtiyaçlarınızı karşılayabilmelisiniz" diyor. "Diyetinizin yetersiz kalması durumunda vücudumuz için çok şey yapan bu temel vitamin açısından hangi yiyeceklerin zengin olduğunu bilmek güzel, böylece gerekli ayarlamaları yapabilirsiniz."

K vitamini nedir?

K vitamini, vücudunuzun düzgün bir şekilde gelişmesine ve çalışmasına yardımcı olan, yağda çözünen (yani yağda çözünen) bir vitamindir. Farklı kaynaklardan gelen iki tür K vitamini vardır:

K1 Vitamini veya filokinon (“fil-oh-kwi-nohn” olarak telaffuz edilir): Bu daha yaygın olan tip, çoğunlukla bitkisel gıdalarda, özellikle ıspanak ve lahana gibi yeşil yapraklı sebzelerde bulunur.

K2 Vitamini veya menaquinone ("men-ah-kwi-nohn" olarak telaffuz edilir): Bu daha az yaygın olan tür, bazı hayvansal gıdalarda ve fermente edilmiş ürünlerde bulunur. Vücudunuzdaki bağırsak bakterileri de bu türü üretir.

K vitamini ne yapar?

Bazı araştırmalar, K vitamininin vücudunuz için yaptıklarının kemiklerin ve kanın ötesine geçebileceğini düşündürmektedir. Sabah bulantısını hafifletmeye ve bilişsel (zihinsel) yeteneği korumaya yardımcı olabilir. K vitamini, kardiyovasküler hastalık ve ölüm riskinizi bile azaltabilir. Son zamanlarda araştırmacılar , bir K vitamini formunun, Alzheimer hastalığı ve diğer rahatsızlıkları önlemede anahtar olabilecek bir antioksidan görevi gördüğünü keşfettiler.

Daha fazla araştırmaya ihtiyaç var, ancak K vitamininin hem kan pıhtılaşmasında hem de kemik güçlendirmede önemli bir rol oynadığını biliyoruz.

1. Kanın pıhtılaşmasına yardımcı olur

K vitamininin en önemli görevlerinden biri, kanın pıhtılaşması için gerekli olan 13 proteinden dördünü yapmaktır. Kan pıhtıları yaralarınızın veya yaralarınızın iyileşmesi için kanamasını durdurur. "K", Danca ve Almanca koagülasyon (pıhtılaşma) veya pıhtılaşma kelimesinden gelir.

Bu, K vitamininin büyük bir faydasıdır. Ama aynı zamanda dikkatli olmanız gerektiği anlamına da gelir. Varfarin (Coumadin®) antikoagülan ilaçları gibi kan sulandırıcı ilaçlar alan kişiler, sağlık uzmanlarıyla konuşmadan K vitamini takviyeleri almamalı veya büyük miktarlarda K vitamini tüketmemelidir. K vitamini bu ilaçların etkinliğini etkileyebilir.

Zumpano, "Çoğu durumda, sabit vitamin ve ilaç seviyelerini koruma meselesi" diyor. "Ani bir değişiklik tehlikeli kanamalara veya kan pıhtılarına neden olabilir."

2. Kemikleri güçlendirir

K vitamini, düşük kemik yoğunluğunu önlemeye yardımcı olan osteokalsin yapmaya yardımcı olarak kemiklerinizi güçlendirir. Ancak kemik problemlerini tedavi edip edemeyeceği veya önleyip önleyemeyeceği henüz belli değil.

Bazı araştırmalar, günlük daha yüksek K vitamini alımının kemik kırıkları ve düşük kemik yoğunluğu ( osteopeni ) riskini azalttığını göstermektedir. Bazı ülkelerde (ABD'de olmasa da), sağlık uzmanları osteoporozu tedavi etmek için K vitamini takviyeleri bile reçete ediyor.

Zumpano, "Kalsiyum ve D vitamini eksikliği de dahil olmak üzere birçok başka faktör kemik sağlığını etkileyebilir" diyor. "K vitamini takviyelerini güvenle önerebilmemiz için bağlantıyı kurmak için daha titiz çalışmalara ihtiyacımız var."

Hangi yiyeceklerde K vitamini bulunur?

K vitamini açısından zengin besinler başlıca ıspanak, lahana, brokoli, lahana ve marul gibi yeşil yapraklı sebzelerdir. K vitamini içeren diğer yiyecekler arasında meyveler ( yaban mersini , incir ve konserve balkabağı iyi kaynaklardır) ve zeytin, soya fasulyesi veya kanola yağı bulunur. Ayrıca et, yumurta ve peynir, yoğurt ve tereyağı gibi süt ürünlerinde daha az miktarda bulunur.

Zumpano, "Bu temel vitamin söz konusu olduğunda vejeteryan diyeti uygulayan insanlar şanslıdır" diyor. “Kesinlikle diğer yiyeceklerde bulabilirsiniz, ancak K vitamini söz konusu olduğunda bir tabak yeşil yapraklı yenilmez.”

Şunu düşünün: Dondurulmuş veya haşlanmış yarım fincan karalahana 530 mikrogram (mcg) — önerilen günlük K vitamini miktarınızın %442'sini içerir.

K vitamini almak için en iyi zaman, yağ içeren yiyecekleri yedikten sonradır. Bu, emilimini en üst düzeye çıkarmanıza yardımcı olur.

K vitamini takviyesi almam gerekir mi?

Çoğu multivitamin-mineral takviyesi, özellikle kemik sağlığı için takviyeler olmak üzere K vitamini içerir. Ancak çoğu durumda, ihtiyacınız olanı yiyeceklerden yeterince alıyorsanız, takviye almanıza gerek yoktur.

K vitamini eksikliğiniz olabileceğinden şüpheleniyorsanız, sonraki adımlar hakkında sağlık uzmanınızla konuşun. Semptomlarınız ve bir kan testi tanıyı doğrulayabilir ve tedaviyi yönlendirebilir.

Zumpano, "K vitamini içeren lezzetli ve yaygın olarak bulunabilen yiyeceklerin sıkıntısı yok" diyor. “K vitamini vücudumuzun en kritik işlevlerinden bazılarına yardımcı olur, bu yüzden onu ciddiye almalıyız. Bu da iyi beslenmek anlamına gelir, böylece iyi yaşayabiliriz.”