Kabak hakkında her şey: Beslenme faydaları, çeşitleri, yan etkileri ve daha fazlası

TAKİP ET

Kabak birçoğumuzun sevmediği sebzelerden biridir. Ancak besin depğerlerini gördüğünüzde artık kabak alışveriş listenizin ilk sırasında yerini alacak. Peki, kabağın sağlık yararları nelerdir? İşte kabak hakkında her şey…

Reklam
Reklam

Alfabetik olarak sonuncu olabilir, ancak kabak, alışveriş listenizin başında olması gereken bir süper besindir. 1920'lerde İtalya'dan Kuzey Amerika'ya tanıtılmasından bu yana, bu yaz kabağı, kendi başına lezzetli olmasına rağmen, çeşitli yemeklere popüler bir katkı haline geldi. Kabak ılıman iklimlerde en iyisini yapar, ancak mevsimsellik bölgeye göre değişen Amerika Birleşik Devletleri'nin çeşitli yerlerinde yıl boyunca yetiştirilir.

Botanik olarak konuşursak, kabak teknik olarak bir meyvedir. Yine de genellikle bir sebze olarak kabul edilir ve daha lezzetli yemeklere dahil edilir.

Lezzetinin, yaygın olarak bulunabilmesinin ve mutfaktaki çok yönlülüğünün yanı sıra kabak, sayısız potansiyel sağlık yararı sunar.

Virginia Beach merkezli kayıtlı diyetisyen Kristin Gillespie , “Kabağın zengin antioksidan ve mikro besin içeriğinin bir sonucu olarak birçok sağlık yararı var” diye açıklıyor. "Bu faydalar arasında kan şekeri düzeylerinin düşmesi, kalp sağlığının iyileşmesi, görmenin iyileşmesi, kilo kaybının artması, kemik sağlığının iyileşmesi, iltihaplanmanın azalması ve sindirimin iyileştirilmesi yer alıyor."

Bu popüler yaz kabağı hakkında beslenme gerçekleri, nasıl pişirileceği ve bir doktor veya diyetisyenle tartışmak için diğer hususlar da dahil olmak üzere daha fazla bilgi edinmek için okumaya devam edin.

KABAĞIN BESİN DEĞERLERİ

ABD Tarım Bakanlığı'na göre, 124 gram (g) porsiyon (yaklaşık 1 su bardağı) doğranmış çiğ kabak şunları içerir:

Kalori: 21

Protein: 1.5 gr

Yağ: 0.4 gr

Karbonhidratlar: 3.9 g

Lif: 1,2 gr

Şekerler: 3 gr

Kalsiyum: 20 miligram (mg)

Demir: 0,5 mg

Potasyum : 324 mg

Sodyum: 10 mg

Bitki bazlı beslenme blogu  Greenletes'in kurucusu RDN Natalie Rizzo, kabak mükemmel bir manganez ve C vitamini kaynağının yanı sıra iyi bir potasyum ve magnezyum kaynağı olduğunu söylüyor. "C vitamini, bağışıklık sistemi yararları ile bilinir ve aynı zamanda vücutta iltihaplanmayı önlemeye yardımcı olan bir antioksidandır. Potasyum ve magnezyum kalp sağlığına, kan basıncının düzenlenmesine ve hidrasyona katkıda bulunan elektrolitlerdir.”

KABAĞIN SAĞLIK İÇİN FAYDALARI

Kabak, genel olarak sağlıklı bir diyetin parçası olarak kilo vermenize yardımcı olabilecek düşük kalorili bir besindir. Bununla birlikte, bu kabak faydaları kalori kontrolünün ötesine geçer.

Gillespie, " Zengin antioksidan içeriği nedeniyle kabak, kalp hastalığı, belirli kanser türleri ve yaşa bağlı bilişsel gerileme gibi çeşitli kronik hastalıklara karşı da koruma sağlayabilir" diye açıklıyor.

Harvard TH Chan Halk Sağlığı Okulu, kabak gibi sebzelerden zengin bir diyet yemenin, kilonuzu kontrol altında tutarken kronik hastalık riskinizi azaltmaya yardımcı olabileceğini kabul ediyor. Aşağıda, mevcut araştırmanın kabak yemenin potansiyel sağlık yararları hakkında söylediklerine daha derinlemesine bir bakış yer almaktadır.

Kilo Yönetimine Yardımcı Olabilir

Tam tahıllar, fasulye, baklagiller ve yağsız etler gibi besleyici olarak yoğun diğer gıdalar gibi, meyve ve sebzeler de kilo verme veya kilo koruma diyetine iyi uyum sağlayabilir. Kabak gibi sebzelerin kalorisi ve yağı düşüktür, ancak su ve lif içeriği sizi tok tutmanıza yardımcı olur ve fazla yeme olasılığınızı azaltır.sağ yukarı ok (Zucchini'nin yüksek su içeriği, onu diyetinize ekstra su eklemenin uygun bir yolu yapar, Rizzo not eder.)

Bununla birlikte, rafine karbonhidratlar veya boş kalorili atıştırmalıklar gibi diğer yüksek kalorili yiyeceklerin yerini almadıkça, daha fazla sebze (kabak gibi) yemenin mutlaka kilo vermeye veya kilo yönetimine yardımcı olmayacağını akılda tutmak önemlidir. Örneğin, bir fincan makarna veya pirinci bir fincan kabak eriştesi (veya "zoodle") ile değiştirirseniz, aynı miktarda yiyecek alırken kalori alımınızı önemli ölçüde azaltırsınız.

 Sağlıklı Bir Bağırsak Teşvik Edebilir

Kabak, lif içeriği sayesinde bağırsak dostu bir diyete de katkıda bulunabilir. Yüksek lifli gıdalar, genel bağırsak sağlığınızı iyileştirmeye yardımcı olurken, aynı zamanda bağırsak hareketlerini düzenli tutarak esasen birikmeyi ve bakterileri temizler.

 Meyve ve sebzeler gibi lifli gıdalar ayrıca bağırsak basıncını düşürmeye yardımcı olabilir, böylece irritabl bağırsak sendromu semptomlarını azaltabilir ve muhtemelen divertikülozu (kolon duvarında küçük cepler oluştuğunda ortaya çıkan bir durum) önleyebilir.sağ yukarı ok Genel olarak, 19 ila 50 yaş arası yetişkinler için önerilen günlük lif alımı, kadınlar için günde en az 25 gr ve erkekler için günde en az 38 gr'dır. Kabak gibi ürünlerle lif alımınızı artırmaya çalışıyorsanız, bunu yavaş yavaş yapın ve gaz ve kabızlığı azaltmak için bol su için.

 Kanser Riskini Azaltabilir

Kabak gibi meyve ve sebzeler, genel olarak azaltılmış kanser riskiyle güçlü bağlantılar sunar, ancak kanseri önleyip önleyemeyeceklerini belirlemek için daha fazla çalışma yapılması gerekir. Bunun yerine, araştırmalar belirli meyve ve sebzelerin belirli kanser türlerinin gelişimini azaltmakla bağlantılı olabileceğini buluyor.

Örneğin, kanıtlar yüksek lifli gıdaların kolon kanseri riskini azaltmaya yardımcı olabileceğini düşündürmektedir.

Yakın zamanda yapılan bir araştırma, kabak, balkabağı, kavun ve salatalıkta doğal olarak bulunan bileşikler olan cucurbitacin B ve I tiplerinin kanser kök hücrelerinin büyümesini engelleyerek kolon kanseri gelişimini sınırlayabileceğini buldu. Bu kabakların genel kanser riskini önleyip önleyemeyeceğini belirlemek için kabakların diğer kanser türlerinin gelişimi üzerindeki etkilerini analiz eden ek araştırmalara ihtiyaç vardır.

Kardiyovasküler Sağlığı İyileştirebilir

Araştırmalar, daha fazla meyve ve sebze yemenin, kalp hastalığı ve felç riskinin azalması ve ayrıca daha düşük kan basıncı ile bağlantılı olduğu gerçeğini ezici bir şekilde desteklemektedir.

Kabak gibi lifli gıdalar, vücudunuzun tükettiğiniz kolesterolün bir kısmını diğer gıdalar yoluyla almasını engelleyerek kolesterolü yönetmenize de yardımcı olabilir. Bu, genel kolesterol ve trigliserit seviyenizi ve buna bağlı olarak kalp hastalığı riskinizi azaltmanıza yardımcı olabilir.

Kabakların kardiyovasküler sağlık güçlendiricisi olarak desteklenmesi için daha fazla insan çalışmasına ihtiyaç duyulurken, sıçanlarda yapılan bir çalışma, özellikle kabakların kardiyovasküler hastalıkları önleme potansiyelini gösterdi. Araştırmacılar, aksi halde yüksek yağlı bir diyete rağmen, kabak yiyen sıçanların kolesterol seviyelerinde iyileşmeler olduğunu ve hücre hasarının bir göstergesi olan daha az oksidatif stres gösterdiğini bildirdiler.

Kan Şekeri Kontrolüne Yardımcı Olabilir

Yüksek lifli gıdaları yemek, diyabetli kişilerin kan şekeri seviyelerini kontrol altında tutmasına da yardımcı olabilir. Kabak gibi lifli yiyecekler yediğinizde, kısmen vücudunuz lifleri parçalayamadığı için kan şekeriniz diğer karbonhidrat türleri kadar yükselmez.

Kabak ve diğer yaz kabağı türleri, nişastalı sebze seçeneklerinden daha doyurucu olabilen nişastasız sebzelerdir.

Diyabeti önlemek için tek başına kabak yemeyi destekleyecek yeterli araştırma bulunmamakla birlikte, sebze ve meyvelerden zengin bir diyetin genel olarak daha düşük tip 2 diyabet geliştirme riski ile ilişkili olduğu açıktır.

Vizyonunuzu Koruyabilir

Özellikle kabak ve göz sağlığı üzerine araştırmalar eksiktir, ancak araştırmalar meyve ve sebze yemeyi maküler dejenerasyon ve katarakt gibi yaşa bağlı göz hastalıkları riskinin azalmasıyla ilişkilendirmektedir.