Kadınlarda inme nedenleri ve neden erkeklerden farklıdır?

TAKİP ET

Hormonal değişiklikler ve hamilelik, kadınlara ve insanlara özgü bazı faktörlerdir.

Reklam
Reklam

İnme söz konusu olduğunda, hepimiz aynı ana risk faktörlerini paylaşırız: sigara içmek, yüksek tansiyon ve yüksek kolesterol.

Ancak kadınlarda ve doğumda kadın olarak atanan kişilerde (AFAB) inme riski, erkekler ve doğumda erkek olarak atanan kişiler (AMAB) tarafından paylaşılmayan faktörlerden de etkilenebilir. Buna hormonal değişiklikler, hamilelik ve doğum kontrol haplarının kullanımı dahildir.

Bu inme nedenleri, kadınların ve AFAB çalışanlarının kendileri için özel olarak hazırlanmış kendi inme önleme yönergelerine sahip olmalarının nedenidir. Bu yönergeler, ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerine (CDC ) göre kadınlar için üçüncü önde gelen ölüm nedeni olan inme riskinizi azaltmak için bir dizi strateji sağlar.

Nörolog Dolora Wisco, "Özellikle kadınlara yönelik kılavuzların olması gerekiyor" diyor. "Erkekler ve kadınlar için başlıca risk faktörleri çok benzer. Ancak kadınlar için başka bir katman eklersiniz ve bunlar daha cinsiyete özgü risklerdir.

Neden kadınlarda felç nedenleri erkeklerden farklıdır?

Kadınlarda erkeklere kıyasla benzersiz olan özel inme riskleri seti, 2014 yılında Amerikan Kalp Derneği ve Amerikan İnme Derneği tarafından belirli bir dizi kılavuzun yayınlanmasına yol açtı.

Uzmanlardan oluşan bir panel tarafından yapılan araştırmalara dayanan ve meslektaşları tarafından kapsamlı bir şekilde gözden geçirilen bu yönergeler, sağlık hizmetleri ve felçten korunma alanındaki bir boşluğu doldurmayı umarak bu belirli riskleri özetledi.

Hamilelikle ilgili durumlar

Hamile olan kişiler için birkaç durum inme riskinde artışa neden olabilir. Hamile olan kişilerde inme ve kalp hastalığı riskini artırabilen komplikasyonlardan bazıları şunlardır:

Hamilelik sırasında hipertansiyon.

Gebelik diyabeti.

preeklampsi _

Gebeliğe bağlı hipertansiyon, hamile olan veya doğum sonrası olan kadınlarda hemorajik ve iskemik inmeye en sık bağlı olan durumdur. Hamileliğiniz sırasında baş ağrısı yaşamaya başlarsanız, bu preeklampsi ve beyninizdeki kan damarlarının daralmasına neden olan diğer durumların ilk belirtisi olabilir. Bu baş ağrılarını görmezden gelmeyin, Dr. Wisco'ya tavsiyede bulunun ve sağlık uzmanınızın bilmesini sağlayın.

Hamilelikten önce hipertansiyon yaşadıysanız, hamilelik sırasında hipertansiyon için daha büyük risk altında olduğunuzu not etmek de önemlidir.

Dr. Wisco, doğumdan kısa bir süre sonra doğum sonrası dönemde, serebral venöz tromboz (beyninizin bir bölgesindeki kan pıhtılaşması) dahil olmak üzere felce yol açabilecek bir dizi başka kan pıhtısı ve vasküler bozukluk görmenin daha yaygın olduğunu söylüyor. damarlar) ve arter diseksiyonları (atardamarlarınızdan birinde yırtık).

Aslında, yakın zamanda yapılan bir çalışma, hamilelikle ilgili olarak inme için en yüksek risk döneminin doğumdan hemen önceki ve doğumdan hemen sonraki dönem olduğunu buldu - doğumdan yaklaşık bir gün önce ve doğumdan iki hafta sonra. Sizi daha büyük felç riskine sokabilecek komplikasyonlardan bir veya daha fazlasına sahipseniz, Dr. Wisco, düşük doz aspirin ve diğer reçeteli ilaçlar da dahil olmak üzere önleme seçenekleri hakkında sağlayıcınızla konuşmanızı önerir.

Belirli kontraseptif kullanımlar

Doğum kontrolü çok güvenli olmakla birlikte, doğum kontrol haplarında kullanılan hormonların inme riskini artırabileceği bazı durumlar vardır. Özellikle yüksek tansiyonunuz, diyabetiniz, obeziteniz varsa, şu anda sigara içiyorsanız veya santral venöz ve sinüs trombozu geçirdiyseniz, doğum kontrolüne başlamadan önce sağlık uzmanınıza danışmalısınız.

İnme riskinizi en aza indirmenin en iyi yolu, sigara içmemek ve kan basıncınızı sağlıklı bir seviyede tutmak da dahil olmak üzere diğer risk faktörlerini yönetmektir. Diyabetli kişiler için, durumunuzu elinizden geldiğince yönetmeniz ve kan şekerinizi sağlıklı seviyelerde tutmak için sağlık uzmanınızla birlikte çalışmanız da önemlidir.

Menopoz

Menopoz yaşarken vücudunuz daha az östrojen üretir ve bu da sıcak basmaları, uyku sorunları ve vajinal kuruluk gibi belirtilere neden olabilir. Menopoz için hormon tedavisi, bu semptomları hafifletmek için östrojen veya progesteron almayı içerir. Bazı veriler, bu tür hormon tedavisi kullanan kişilerin kan pıhtılaşması ve inme riskinin arttığını göstermektedir, ancak çalışma sonuçları çelişkilidir. 2022'de Avrupa'da yayınlanan yönergeler, hormon replasman tedavisinin sizin için uygunsa kullanılmasını önermektedir çünkü bu tedaviden kaçınmak inme riskinizi azaltmaz.

Dr. Wisco, hormon replasman tedavisi almayı düşünüyorsanız, ancak yüksek tansiyon, kalp hastalığı veya diyabet gibi inme için başka risk faktörlerine sahipseniz, sağlık uzmanınızla konuşmanızı önerir.

Siyah olan kadınlarda daha yüksek riskler                                                  

CDC'ye göre, AFAB kadınları ve Siyahi insanlar daha da yüksek inme riskine sahiptir ve inme nedeniyle en yüksek ölüm oranına sahiptir. Bunun nedeni, Siyahi insanların felçle ilişkili belirli durumlar açısından da daha yüksek risk altında olmalarıdır. Aralarında:

Şeker hastalığı.

obezite.

Orak hücre hastalığı.

Hipertansiyon (yüksek tansiyon).

CDC, ABD'de Siyah olan kadınların neredeyse yarısının inme için en az bir risk faktörüne sahip olduğunu belirtiyor.

Kadınlarda felç uyarı işaretleri nelerdir?

En yaygın inme belirtileri tüm insanlar için aynıdır. Bu işaretleri hatırlamak için BE FAST kısaltmasını kullanın:

B — denge veya koordinasyon sorunları.

E — gözler, görme kaybı, çift görme veya bulanık görme dahil.

F - sarkık yüz.

A - kol zayıflığı.

S — konuşma sorunları, kelimeleri gevelemek, anlaşılması güç olmak, anlam verememek, kafası karışmış olmak veya başkalarını anlayamamak dahil olmak üzere konuşma güçlükleri.

T — 911'i arama zamanı.

Ayrıca, nedensiz ani başlayan şiddetli baş ağrısı, kafa içi kanamada en sık görülen başka bir semptomdur.

Ancak bazı kadınlar, inme kadar kolay fark edilmeyebilecek diğer, daha ince erken inme belirtileri yaşayabilirler, örneğin:

Tükenmişlik.

Bilinç bulanıklığı, konfüzyon.

Genel zayıflık.

Mide bulantısı.

Kusma.

Herhangi bir ani, açıklanamayan işlev kaybı, bir sağlık hizmeti sağlayıcısının aranmasına neden olmalıdır. Bu bir inme ise,  hemen tedavi olmak  her şeyi değiştirebilir.

Risk faktörlerinizi bilin

Dr. Wisco, "Bence bu yönergelerdeki en önemli şey, risk faktörlerinizi bilmektir" diye vurguluyor. "Yüksek tansiyonunuz, diyabetiniz, kolesterolünüz varsa veya sigara kullanıyorsanız, bunlar dikkat etmeniz gereken başlıca risk faktörleridir."

Dr. Wisco'ya göre, iyi haber şu ki, bu faktörlerden bazıları doğru yaklaşımla azaltılabilir.

"Yüksek tansiyonunuz varsa, doktorunuza görünün, kontrol ettirin ve yaşam tarzı değişiklikleri ve / veya ilaçlar yoluyla tansiyonunuzu düşürmek için neler yapabileceğinizi görün" diye tavsiye ediyor.

“Doğum kontrol hapı kullanıyorsanız ve sigara içiyorsanız, sigarayı bırakın. Bu sadece serebrovasküler ve kardiyovasküler sağlığınız için değil, genel olarak sağlığınız için pek çok konuda yardımcı olur.