Kadınlarda stresi azaltmak için 7 ipucu

TAKİP ET

Hem erkekler hem de kadınlar stres yaşar, şüphesiz. Ancak PsyD'den psikolog Susan Albers, kadınların genellikle daha derin bir düzeyde stres yaşadıklarını ve kendilerine daha fazla içsel baskı uyguladığını söylüyor.

Reklam
Reklam

Stresle başa çıkmak herkes için kolay olmayabilir. Özellikle kadınlarda işin yanında ev ve çocuk sorumluluğu da etkili olmaya başlayınca stres kaçınılmaz hale geliyor. Peki stresten uzaklaşmak ve kurtulmanın mümkün olduğunu biliyor musunuz? Hayatın baskılarından bunaldığınızı hissettiğinizde bu fikirleri deneyin.
 

1. Kendinizi yemekle yatıştırmayın


Dr. Albers, stresin vücudunuzun savaş ya da kaç tepkisini harekete geçirdiğini ve kortizolün vücudunuza öfkelenmesini sağladığını söylüyor.
Birçok kadın onları rahatlatmak ve streslerini yatıştırmak için yiyeceklere yönelir. Ama yemek aslında seni rahatlatmaz. Dr. Albers, bunun yerine ani bir zevk ya da dikkat dağınıklığı yarattığını açıklıyor.
Bu kortizol seviyelerini düşürmek için gıda dışı yollar bulmaya çalışın.
“Mola verin ve ayağınızın altına veya sırtınızın arkasına duvara bir tenis topu koyarak kendi kendinize masaj yapın” diyor. "Ya da dışarıda oturun ya da yürüyüşe çıkın."
Sıcak çay yudumlamak, rahat kıyafetler giymek veya ılık bir duş almak gibi basit şeyler bile vücudunuzu rahatlatabilir.
 

2. İşinizi işte bırakın


Son teslim tarihi baskıları, zor iş arkadaşları veya kariyer yörüngeniz hakkında endişeleniyor musunuz?
Dr. Albers büyük resme bakmanızı tavsiye ediyor. Beş saat, beş gün, beş hafta veya beş yıl içinde stresli durum ne kadar önemli olacak?
Kadınlar ayrıca diğer insanların stresini emme eğilimindedir. “Bizler doğal bakıcılarız, ancak iş arkadaşlarınızla iyi sınırlar koymanıza yardımcı oluyor” diyor. “Başkalarının stresini düzeltmeye, çözmeye veya yatıştırmaya çalışmak yerine stresinize odaklanın.”
 

3. Evdeki görevleri devredin


Kadınlar (özellikle anneler) genellikle ev işleriyle aşırı yüklenmiş hissettiklerini ifade ederler, ancak devretmeyi zor bulurlar.
Dr. Albers, “Bazen 'Bunu yapmalıyım, şunu yapmalıyım' diye düşünüyorlar ve partnerleri ne yapılması gerektiğini otomatik olarak göremediğinde çok sinirleniyorlar” diyor.
Bu nedenle, başkalarının zihninizi okumasını beklemek yerine, görevleri bölmek için bir zaman belirleyin. “Rutin işler oluşturmak, o anda sormaktan çok daha iyi çalışıyor” diyor.
Bırakın çocuklar da içeri girsin. Sevdikleri işleri seçebilir veya görevleri döndürebilirler.
Son olarak, öncelikleri belirleyin. "Zamanınızın %90'ını orada geçiriyorsanız mutfağınızı gerçekten iyi temizleyin" diyor. "Bütün ev için endişelenme."
 

4. Aile için hazır olun


Sık sık telefonunuzda kapana kısılmış hissediyor musunuz? Birçok insan yapar. Ama ailenle bağlantı kurma fırsatlarını kaçırıyorsun.
Albers, “Telefonu bir kenara koyun ve aile üyelerinizin gözlerinin içine bakın” diyor. “Çok daha etkili iletişim kuracaksınız.”
Aile yemekleri sırasında herkesin elektronik cihazlarını saklamasını sağlayın, diyor. Yavaşlamanıza ve anda kalmanıza, yemeğin ve şirketin tadını çıkarmanıza yardımcı olacaktır.
 

5. Çıtayı çok yükseğe koymayın


Kendinizi başkalarıyla karşılaştırmak sadece stresinizi artırır.
"Kendi şeridinizde kalın. Kendinize odaklanın” diyor Dr. Albers.
"Mükemmel anne olmalıyım" veya "Her zaman akşam yemeği yapmalıyım" gibi "olmalı" ifadelerinden vazgeçerek de baskıyı hafifletebilirsiniz.
 

6. Fatura ödemeyi otomatik hale getirin


Para bir stres kaynağıysa, Dr. Albers bir bütçe belirlemek için mali konular hakkında bir aile toplantısı yapılmasını önerir.
“Bu, uzun vadede stresi azaltır” diyor. “Ayrıca kadınları çevrimiçi otomatik fatura ödemeyi kurmaya teşvik ediyorum.”
Çek yazmanın ve faturaları zamanında ödemenin ikiz baş ağrısını ortadan kaldırmak finansal stresi azaltabilir.
Dr. Albers, “Bütün faturalar ödendikten sonra, o ay için hane bütçenizin ne kadar olduğunu bileceksiniz” diyor.
 

7. Kendinize de iyi bakın


Çocuklarınız veya yaşlanan ebeveynleriniz için doktor randevuları alma konusunda harika olabilirsiniz. Ama muhtemelen listede sonuncusunuz.
Dr. Albers, "Kendinize dikkat etmek önemlidir, çünkü siz düşerseniz, diğer herkes düşer" diyor.
Dişlerinizi her fırçaladığınızda vitamin almak gibi, önceden oluşturulmuş diğer rutinlerle bağlantılı ve otomatik olan kişisel bakım rutinleri oluşturun.
Son olarak, “yalnız kalmak ve pillerinizi şarj etmek için kendinize zaman ayırmanıza izin verin ” diye ekliyor. "Endişelerinizi bir an için bırakmak zor, ama gerçekten faydalı."