Kadir İnanır'ın oynadığı filmler neler? Ünlü oyuncu kaç yaşında ve nereli?

TAKİP ET

Başarılı oyuncu Kadir İnanır kaç filmde oynadı? Ünlü oyuncu şuan kaç yaşında ve aslen nereli? İnanır ile ilgili detaylı bilgiler haberimizde...

Reklam
Reklam

Sinema oyuncusu olan ve aynı zamanda yönetmenlik yapan Kadir İnanır 15 Nisan 1949 yılında Ordu ilinin Fatsa ilçesinde dünyaya gelmiştir. Ünlü oyuncu ailesinin son çocuğudur ve ilkokul hayatını Fatsa'da aynı zamanda ortaokul hayatını da burada geçirmiştir. Ortaokul eğitimi esnasında sahne yeteneğini keşfetmiş ve okul gösterileri içerisinde yer almıştır. Lise hayatı ise İstanbul Haydarpaşa Lisesi'nde yatılı olarak geçmiş ve bunun akabinde Marmara Üniversitesi İletişim fakültesi radyo televizyon bölümünü bitirmiştir.
1967 yılı içerisinde ses dergisinin düzenlemiş olduğu sinema artisti yarışmasında finale kalan İnanır 1968 yılında düzenlenmiş olan Saklambaç gazetesinin Fotoroman Artisti yarışması içerisinde birinciliğe ulaştı. Bir süre için fotoromanlar içerisinde oynadıktan sonra Yedi Adım Sonra 1968 yılında yapılan filmde küçük bir rol ile sinema hayatına başladı. İlk baş rolünü ise 1970 yılında Atıf Yılmaz'ın yönetmiş olduğu Kara Gözlüm filminde Türkan Şoray ile yaptı.
Oynadığı filmler ve aldığı ödüller

Utanç (1972),

Selvi Boylum,

Al Yazmalım (1977)

Bir Yudum Sevgi (1984)

Ömer Kavur’un yönettiği Ah Güzel İstanbul (1981),

Kırık Bir Aşk Hikayesi (1981)

Amansız Yol (1985),

Şerif Gören’in yönettiği Tomruk (1982),

Sen Türkülerini Söyle (1986)

Katırcılar (1987),

Erdoğan Tokatlı’nın yönetmiş olduğu Suçumuz İnsan Olmak (1986)

72. Koğuş (1987),

Zeki Alasya’nın yönetmenliğini yaptığı Dikenli Yol (1986),

Zafer Par’ın yönetmiş olduğu Yedi Uyuyanlar (1988),

Melih Gülgen’in yönetmenliğinde Tatar Ramazan (1990)

Tatar Ramazan Sürgünde (1992) Rol aldığı filmler arasındadır.
Almış olduğu ödülleri ise şu şekilde sıralayabiliriz;

5. Altın Koza Film Festivali’nde başrolünü Filiz Akın’la paylaştığı Utanç (1973) adlı filmle En İyi Erkek Oyuncu seçildi

Başrollerini Fatma Girik, Serpil Çakmaklı, Nur Sürer, Erdal Özyağcılar ile paylaşmış olduğu1985 tarihli Yılanların Öcü adlı Şerif Gören filmiyle ise 1986 Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde En İyi Erkek Oyuncu ödülünü kazanmıştır.

1990 yılında Medcezir Manzaraları adlı film ile 3. Ankara Film Festivali’nde de En İyi Erkek Oyuncu dalında ödülünü aldı.
2000 yapımı olan komiser Şekspir isimli bir Sinan Çetin filmi içerisinde yer alan oyuncu 24 yıl aradan sonra 2003 yılı içerisinde Gönderilmemiş Mektuplar isimli filmde tekrar Türkan Şoray ile bir araya gelerek büyük bir ilgi toplamıştır.
2005 yılı içerisinde Memduh Ün ve Tunç Başaran'ın yönetmiş olduğu Fatma Girik ile birlikte başrolü paylaşmış olduğu Sinema Bir Mucizedir isimli yapımda rol aldı. Oynadığı filmler içerisinde aldığı rol genelde onurlu özverili ve güçlü erkek tipi olarak görünen inanır toplam olarak 182 sinema filmi ve 7 televizyon dizisinde rol alarak Türkiye'nin ünlü isimleri arasına girdi. En uzun olan dizisi ise Marziye isimli yapımdır. Oyunculuk yanı sıra Kadir inanır Kanal d de yayınlanan böyle gitmez isimli bir haber programının sunuculuğunu da yapmıştır.
2012 yılında bel fıtığı ameliyatı sonrasında akciğerinde görülen bir tümör nedeni ile bir operasyon geçiren Kadir İnanır şu an aktif olarak bir yapımda rol almamaktadır.
 

kadirinanır film nereli kaçyaşında