Kaf suresi nedir? Kaf suresi faziletleri, yararlar, türkçe okunuşu, anlamı, tefsiri

TAKİP ET

Kur'an'da yer alan önemli surelerden birisi olan Kaf suresinin faziletleri, yararları, türkçe okunuşu, anlamı, tefsirinin neler olduğu bir çok müslümanın gündeminde bulunuyor. Peki Kaf suresi nedir? İşte yanıtı...

Reklam
Reklam

İslam dininin kutsal kitabı olan Kur’an’da pek çok sure bulunmaktadır. Bu surelerin her biri hayat hakkında oldukça önemli dersler vermektedir. Kur’an’ın önemli surelerinden birisi olan Kaf suresinin faziletleri, yararları, türkçe okunuşu, anlamı, tefsiri insanların gündemini meşgul etmeye devam ediyor. Bir çok müslüman Kaf suresi hakkında daha fazla bilgiye ulaşmak için arama motorları üzerinden yoğun bir şekilde araştırma yapmaya devam ediyor. Peki Kaf suresi nedir?
Kaf Suresi Nedir?
Kur’an kitabının önemli surelerinden olan Kaf Suresi, Mekke döneminde inmiş olup 45 ayetten oluşmaktadır. Arapça’da ‘’Kaf’’ anlamına gelen ‘’K’’ harfinden dolayı adı konulan Kaf suresi İslam dininin temel inanç esaslarına göre şekillendirilmiş olup Allah’ın yüce varlık olduğuna dair kanıtları, peygamberliği, ölümden sonra ebedi hayata geçişi, geçmişte yaşayan ve İslam dinini inkar eden devlet ve halkların başına gelen kötü olayları anlatmaktadır.
Kaf Suresi’nin Fazileti Nedir?
Sahaba döneminden bu yanan Kur’an ile ilişkisini hiç bozmayıp onu sürekli olarak okuyan müslüman insanlar günlük okuyacakları bölümleri surelerin ne kadar uzun olduğuna bakarak ayırmışlardır. Yapılan bu ayırma işlemine tahzib, ayrılan her bir bölüme ise hizb adı verilmiştir. Ayrılan ilk bölümde 3 adet sure yer almaktadır. Bunalr Bakara suresi, Al-i İmran suresi ve Nisa suresidir. İkinci bölümde ise 5 adet sure okuyanları karşılamaktadır. Bunlar Maide suresi, En’am suresi, A’raf suresi, Enfal suresi ve Tevbe (Berae) suresidir. Üçüncü bölümde ise 7 sure bulunmaktadır. Bunlar Yunus suresi, Hud suresi, Yusuf suresi, Ra’d suresi, İbrahim suresi, Hicr suresi ve Nahl suresidir. Dördüncü bölümde sure sayısı daha fazla olup 9 adet sure bulunmaktadır. Bu sureler İsra suresi, Kehf suresi, Meryem suresi, Taha suresi, Enbiya suresi, Hac suresi, Mü’minun suresi, Nur suresi ve Furkan suresidir. Beşinci bölümde 11 sure müslümanların karşısına çıkmaktadır. Bu sureler Şuara suresi, Neml suresi, Kasas suresi, Ankebut suresi, Rum suresi, Lokman suresi, Secde suresi, Ahzab suresi, Sebe suresi, Fatır suresi ve Yasin suresidir. Altıncı bölümde 13 sure yer almaktadır. Bunlar Saffat suresi, Sad suresi, Zümer suresi, Mü’min suresi, Fussilet suresi, Şura suresi, Zuhruf suresi, Duhan suresi, Casiye suresi, Ahkaf suresi, Muhammed suresi, Fetih suresi ve Hucurat suresidir. Bu bölümden sonra yer alan bölümlere genel olarak Hucurat adı verilse de bazı din bilimciler bu bölümlerin  Kaf’a ait olduğunu düşünüyor. Mufassal bölümünün başında Kaf suresinin yer aldığı kabul edilmiştir.
Kaf Suresinin Anlamı Nedir?
Kaf suresi yukarıda belirtildiği üzere Kur’an kitabının öneminden söz etmektedir. Mekke döneminde indirilen ve 45 ayetten oluşan Kaf suresi müslümanların iman konularını ön planda tutmaktadır. Bunun yanında ölüm sonrasında ebedi dünyada yeniden doğma, ölüm sonrasında ahiret gününde hesap verme, İslam dinini geçmişte yoksaymış olan devlet ve halkların yaşadığı felaketler, Allah’ın tek kutsal varlık olduğuna dair kanıtlar, Hz. Muhammed’in yaşamında gösterdiği sabrı ve yaptığı ibadeti müslümanlara anlatıp onları ibadet yapmaya çağırma Kaf suresinin anlatmaya çalıştığı konulardan birisidir. Kaf suresi başı ve sonunda Kur’an’ın insanları nasıl bilgilendirdiği ve uyardığı hakkında bazı bilgiler vererek sona ermektedir.
Kur’an’ın anlamlı surelerinden birisi olan Kaf suresinin tam olarak nerede indiği konusunda tartışmalar devam etmektedir. Kimisi Kaf suresinin 45 ayetlik bir sure olup Mekke’de indiğini savunurken kimisi ise Kaf suresinin 38 ayetten itibaren Medine şehrine indiğini savunmaktadır. Çoğu din bilimci bu durumun düşük bir ihtimal olduğunu düşünüyor. Çünkü Kaf suresinin 38. ayetten itibaren Medine’ye inmeye başlaması demek Medine’de bulunan Yahudilerden bu durumun öğrenildiği anlamına gelebilirdi.
Kaf suresinin inmesi konusundaki tartışmalar din bilimcilerinin gündemini meşgul eden konulardan bir tanesi olarak öne çıkmaktadır. Bu durum sadece Kaf suresiyle sınırlı kalmayıp Kur’an’ın bir çok suresinde bu soru işaretleri devam etmektedir.
 

kaf suresi kuran kaf suresi nedir