Kahve tutkunları aman dikkat! Sakın kahveyle birlikte bunu yapmayın

TAKİP ET

Kahve bir dizi sağlık yararı sağlar, ancak doktorlar ilaç kullanıyorsanız önemli bir uyarı olduğunu söylüyor.

Reklam
Reklam

Bazen, gününüze devam ederken yapmanız gereken her şeye uymaya zorlanıyorsunuz. İlacınızı almayı hatırlamanız yeterli bir kazanç - bu yüzden bir yudum kahve ile içmeniz önemli değil, değil mi? Pekâlâ, yeni bir çalışma, herhangi bir tür ilaç alan kahve severler için büyük bir endişeyi vurguluyor.

Kahvenin sağlığa faydalarından biri hakkında yeni bir keşif okumak her zaman heyecan vericidir. Bununla birlikte, (İtalyan endokrinoloji araştırmacısı Luigi Barrea liderliğindeki) uluslararası bir grup araştırmacı tarafından yapılan çalışmaların yeni bir incelemesi, kahveyi ilaç almaya çok yakın tüketmenin "etkileşimden kaçınmak için dikkate alınması gerektiğini" buldu.

Bu bulgu, Etiyopya'daki iki farmakoloji araştırmacısı tarafından 2020 yılında yapılan bir çalışma ile uyumludur. Bu çalışma daha spesifik hale geldi ve " kahvenin birçok ilacın emilimini, dağılımını, metabolizmasını ve atılımını önemli ölçüde etkilediğini" öne sürdü.

Pennsylvania'da bir dahiliye doktoru olan Purvi Parekh, almaktan başka komplikasyonların ortaya çıkabileceğini söyledi. Parekh, "Önemli konular, kahvenin bazı yaygın ilaçların etkilerini artırabilmesi veya emilimini etkileyebilmesidir" diyor. Bunun da "ilacın tam etkisini elde etme" hedefinize müdahale edebileceğine dikkat çekiyor.

Parekh'in genellikle kahve tüketiminden etkilenebileceğini söylediği ilaçları görmek için okumaya devam edin.

Tiroid İlaçları

Parekh, özellikle tiroid ilaçlarının aç karnına alınması gerektiğini ve ardından en az yarım saat boyunca başka bir şey yapılmaması gerektiğini söylüyor. Böylece vücut tiroid ilacını emebilir.

Osteoporoz İlaçları

Parek, osteoporoz ilacınızla birlikte kahve alıyorsanız, "ilacın tam etkisini azaltıyorsunuz" diyor.

Asit Reflü İlaçları

Parekh, "Asit reflü ilaçları, sabah ilk iş olarak, herhangi bir şey yemeden veya içmeden önce alındığında en iyi sonucu verir" diyor.

Kahve asit içerdiğinden, ilacı aldığınız sorunu daha da kötüleştirebileceğini de unutmamakta fayda var.

Bacak şişmesi

Parekh, "Kafein genel olarak suyunuzu içeride tutmanızı sağlayan hormonu kapatır, bu nedenle idrar söktürücüdür" diyor. Bu, kahvedeki kafeinin şişmiş bacakları tedavi etmek için kullanılanlar gibi idrar söktürücü ilaçları artırabileceği anlamına gelir.

Kalp yetmezliği

Ayrıca kafeinin idrar söktürücü özelliğinden dolayı kalp yetmezliği tedavisi gören hastaların kafeinli kahve içmeleri konusunda dikkatli olmaları gerekir.

Yüksek kan basıncı

Kahve ile birleştiğinde, yüksek tansiyon tedavisine yönelik ilaçlar da daha şiddetli bir idrar söktürücü etki yaşamanıza neden olabilir. Parekh, "Bu şeylerin birlikte ne gibi katkı etkileri olabileceğine bakmalıyız" diyor.

Dikkat Eksikliği İlaçları

Parekh, dikkat dağınıklığı, hiperaktivite veya dürtüsellik ile ilgili bir teşhis için ilaç alıyorsanız, kahvedeki kafeinin "her şeyi canlandırabileceğini" ve muhtemelen sisteminizin ilaçtan yararlanma olasılığını azaltabileceğini söylüyor.

Soğuk algınlığı ilaçları

Parekh, Sudafed gibi bazı soğuk algınlığı ilaçlarının uyarıcı olduğunu söylüyor. Günün ilerleyen saatlerinde şekerleme yapmayı umuyorsanız, soğuk algınlığı ilaçları kullanırken kahve içmenin dinlenmeyi zorlaştırabileceğini unutmayın.

Bütün bunlar, o sevgili biradan vazgeçmeniz gerektiği anlamına gelmez. Herhangi bir müdahale olmaması için ilacınızın zaman aşımına uğramasını isteyebilirsiniz