Kahverengi akıntı: 4 sebep ve ne anlama geldiği

TAKİP ET

Regl döneminde değilsin ama iç çamaşırında biraz renk görüyorsun. Bu kan mı? İşte kahverengi akıntı ve sebepleri…

Reklam
Reklam

Ob/Gyn Oluwatosin Goje, MD , “Vajina hücreleri döküldüğünde veya döküldüğünde deşarj olur” diye açıklıyor. Bu sağlıklı, normal bir süreçtir, ancak bazen vajinal akıntınızdaki değişiklikleri fark edeceksiniz. Bu değişikliklerden bazıları kolayca açıklanabilirken, diğerleri doktorunuzla konuşmaya değer sağlık sorunlarına işaret eder.

Kahverengi akıntı ile söylemek zor olabilir. Son adet döngüsünün sonunun tamamen normal bir işareti olabilir veya bir sağlık sorununun işareti de dahil olmak üzere başka bir şey olabilir.

KAHVERENGİ AKINTI NORMAL Mİ?

Kan vajinal sıvı ile karıştığında sonuç kahverengimsi bir akıntıdır. Bazen, bu sadece döneminizin sona erdiğinin bir işaretidir.

Dr. Goje, "Normal kahverengi akıntı adet döngünüzün sonunda olur" diyor. “Aybaşı kanamasından biraz arta kalan olduğunda, çoğu zaman vücut onu biyolojik olarak bozundurur, böylece dışarı çıkmaz.” Yine de bazen, bir kısmı vajinanızdan dışarı çıkar ve adetinizin sonuna doğru, hatta bittikten bir veya iki gün sonra iç çamaşırınıza girer.

Ancak kanlı kahverengi akıntının başka nedenleri de vardır. İşte o sebepler:

1. Menopozla ilgili değişiklikler

Menopozdayken, östrojendeki azalma vajina duvarlarınızın ince ve kırılgan hale gelmesine neden olabilir, bu durum vajinal atrofi olarak bilinir. Kan damarlarınız küçülür ve bir miktar vajinal kanama yaşayabilirsiniz.

Kışın, cildiniz kuru ve çatlamışken burnunuzu sümkürürseniz ne olacağını bir düşünün: Dokuyu yüzünüzden çektiğinizde, bazen burun mukusunuza karışmış kan çizgileri fark edersiniz (sümük için tıbbi terim) . Dr. Goje, “Menopoz sırasında vajinada böyle oluyor” diyor.

Menopozdaysanız veya menopoza yaklaşıyorsanız ve kahverengi akıntı yaşamaya başladıysanız, gerçekten vajinal akıntı olduğundan emin olmak isteyecek olan Kadın Doğum / Jinekologunuzla konuşun. “Menopozdaki hastalar için her zaman rahimden kan gelmediğinden emin olmak isteriz, bu da başka sorunlara işaret edebilir” diye ekliyor.

2. Bakteriyel vajinoz

Bu yaygın enfeksiyon tipik olarak grimsi akıntı ile ilişkilidir, ancak bazı insanlar için, özellikle iç çamaşırınızda kuruduktan sonra kahverengimsi görünebilir.

Bakteriyel vajinozdan ( BV) akıntı vajinanızdaki bakteriyel bir dengesizlikten kaynaklanır ve genellikle adet döneminizde ve cinsel ilişkiden sonra daha belirgindir. Neredeyse her zaman bir balık kokusu eşlik eder, bu, bakterilerin orada kontrolden çıktığının önemli bir göstergesidir. Dr. Goje, "Bakteriyel vajinozise neden olan bakteriler kan veya meni ile etkileşime girdiğinde gelişmeye başlar ve bu da onun kokmasına neden olur" diye açıklıyor.

BV'niz olduğunu düşünüyorsanız, onu temizlemeye yardımcı olacak reçeteli bir hap veya krem ​​almak için Kadın Doğum / Jinekologunuza gidin.

3. Trichomoniasis

Akıntınızdaki kan, vajina ve/veya üretranızdaki canlı bir parazitin neden olduğu cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyon olan trichomoniasis'in bir sonucu olabilir. Tıpkı cildinizdeki bir çizik biraz kanamanıza neden olabileceği gibi, bu parazit de içlerinizi kötüleştirebilir.

Dr. Goje, “Orada tahriş oluyor ve bazen bu tahriş kan lekelerine yol açıyor” diye açıklıyor. "Bu akıntı geldiğinde, kahverengimsi olur."

Trichomoniasis, kötü kokulu, ince veya köpüklü beyaz, sarı veya yeşilimsi akıntıya da neden olabilir. Doktorunuz sizi bu yaygın durum için test edebilir ve paraziti öldürecek bir reçete yazabilir.

4. Lekelenme

Rahim ağzınızdan veya rahminizden gelen tek bir damla kan bile vajinal sıvı ile karışarak kahverengimsi bir akıntı oluşturabilir. Kulağa korkutucu gelse de, her zaman ciddi bir endişe kaynağı değildir.

Dr. Goje, "Serviks çok kırılgandır ve bazen sadece biraz kanayabilir" diyor. Adet dönemleri arasında “lekelenme” adet görmeye yeni başlayan genç kadınlarda yaygındır. Ama herkesin başına gelebilir.

Diğer durumlarda, anormal kanama bir sağlık sorununa işaret edebilir, bu nedenle düzenli olarak olmaya başlıyorsa (ve özellikle ağrı eşlik ediyorsa), doktorunuzla konuşma zamanı gelmiştir.

DOKTORUNUZU NE ZAMAN ARAMALISINIZ?

Sonuç olarak, daha önce hiç yaşamadığınız bir akıntı yaşamaya başlarsanız, özellikle aşağıdaki durumlarda doktorunuza başvurmanızın zamanı gelmiştir:

Sık sık adetler arasında veya sizin için olağandışı bir oran ve miktarda lekelenme yaşıyorsunuz.

Özellikle pelvik ağrı hissederseniz, lekelenmeniz ağır kanamaya dönüşür.

Akıntınızın renginde, dokusunda veya kokusundaki değişiklikleri fark etmeye başlarsınız.

Akıntınızdaki değişiklikler ağrı veya kaşıntı gibi diğer semptomlarla eşleşir.

Dr. Goje, “ Aylık taburculuğunuzu takip edin, böylece sizin için neyin normal olduğunu bilirsiniz ” diyor.