Kalfalık belgesi nasıl alınır? kalfalık belgesi için gereken evraklar nelerdir?

TAKİP ET

Kalfalık belgesi, mesleki eğitim merkezleri tarafından açılan kurslara katılarak eğitim alan kişilere verilen bir belgedir. Peki kalfalık belgesi almak için hangi evraklara sahip olmak gerekmektedir? Kalfalık belgesi nasıl alınır ve şartları nelerdir? sorularının cevaplarını sizler için araştırdık ve haberimizde açıkladık..

Reklam
Reklam

Kalfalık belgesi, bir mesleğin gerektirdiği bilgi, beceri ile iş alışkanlıklarını kazanmış olan ve bu meslek ile ilgili olarak bütün işleri bir usta gözetim altında uygun görülebilir standartlarda yapma kabiliyetine sahip olan kişi olarak adlandrılmaktadır. Belli bir meslekte çalışmak niyetinde olan kişilerin o mesleği yapabildiklerine dair kalfalık belgesi almaları zorunludur. Meslek gruplarının her birinde bu belgeyi alma zorunlulukları birbirinden farklılık göstermektedir. Bu belgeye sahip olmak için meslek ile ilgili olan belli bir sınava girilmesi gerekiyor. Bu sınavda kalfalık belgesine ait sorular da sorulmaktadır. 

Kalfalık belgesi nedir?
Her meslek grubunun kendine ait belli kolları vardır. Bu meslek kollarında kalfa statüsünde çalışmak için de belge sahibi olmak gerekiyor ve bazı meslek gruplarında bu belgeyi almak zorunlu tutulmuştur. Herhangi bir meslek kolunda çalışmak isteyenlerin ellerinde ise kalfalık belgesi yoksa bu meslek kolunda çalışamazlar anlamına gelmektedir. Kalfalık belgesi olmadan izinsiz olarak çalışmaları halinde de idari para cezasına çarptırılırlar. Aynı zamanda bu durumu art niyetli olarak ve devamlı bir şekilde yapmaları halinde de haklarında bu kişilerin hukuki olarak bir süreç başlatılmış olur. Bu yüzden de belirli bir meslek kolunda çalışmak isteyen kişilerin kesin olarak kalfalık belgesi almış olmaları gerekiyor.
Alınan kalfalık belgesi sayesinde istedikleri her meslek türünde kalafalık yapabilirler ve hiçbir şekilde de hukuksal açıdan herhangi bir durum ile de karşılaşmazlar. Bu belgeyi alan kişiler çalışmak istedikleri meslek kolunda artık bir kalfa sıfatı ile çalışmış olurlar. Kalfa olan kişi aynı bir usta gibi işini çok iyi bilen kişidir. Hatta bazı kalfaların işlerini ustalarından çok daha iyi yaptıklarını da söylememiz yanlış bir tespit olmaz. Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına göre kalfalık belgesine sahip olmayan kişiler çalışmak istedikleri meslek alanında a da istedikleri herhangi bir başka kalfa olarak çalışamazlar. 

Kalfalık belgesi nasıl alınmaktadır?
Kalfalık belgesi nasıl alınmaktadır? sorusu her geçen gün insanlar tarafından sıkça sorulan ve araştırılan sorular arasındadır. Bu belgeyi almak için 3 tane farklı yöntem vardır. Bu yöntemler ise şunlardır;
* 19 yaşından gün almamış olmak ve kanunen de hali hazırda bir meslek kolunda çalışan kişiler haftada 1 gün eğitim alarak girdikleri sınavı geçmeleri halinde kalfalık belgesine sahip olabilirler. 
* 19 yaşını geçmiş olan kişiler eğitim verilen kurumun hızlandırılmış eğitimlerine katılım sağlayarak girmiş oldukları sınavı da geçerler ise kalfalık belgesini almaya hak kazanırlar.
* Meslek, kanuni olarak hangi tarihler aralığında yapılıyor ise ve 19 yaşınında henüz gün alınmamış ise Bakalnlık tarafından yapılan duyuru tarihlerinde eğitim kurumlarına başvuru yaparak girlen sınavı geçen kişiler bu belgeyi almaya hak kaznırlar. 
Mesleki eğitim merkezi ile MEB kalfalık belgesini edinemk çok kolaydır. Fakat, kalfalık belgesini almak için kişinin 18 yaşını doldurmuş olması gerekiyor ve mesleki eğitim merkezi tarafından yapılan sınavlara da girdikten sonra bu sınavlardan başarılı olarak ayrılması gerekiyor. Kalfalık belgesi, resmi bir kurum tarafından verilen belge ile aynı nitelik ve hüküm taşımaktadır.

Kalfalık belgesi kaç gün içinde alınmaktadır?
Farklı meslek kollarında çalışmak isteyen kişilerin kalfalık belgseini alma günleri de değişmektedir. Bu yüzden de kalfalık belgesinin kaç gün içinde alınacağına dair herhangi bir kesin ve net tarih belirtilmemiştir. Çünkü, mesleki sınava girecek olan bir kişinin sınavını geçme süresi uzayabiliyor. Mesleki sınava ilk kez girildiğinde bu sınavda başarılı olunursa kişinin belgesini alma süresi de epey bir kısalacaktır. Kalfalık belgesini sorgulama işlemleri için de yapaılması gerekenlerin neler olduğu diğer haberimizin içeriğinde yer almaktadır.

Kalfalık belgesini almak için hangi sigorta gerekmektedir?
İnsanlarn pek çoğu bu konu ile ilgili olarak yanlış bilgiler edinmektedirler. Bir meslek kolunda kalfalık belgesi almak için ne kadar sigorta primi olmalıdır şeklinde herhangi bir kural veya şart bulunmamaktadır. Herhangi bir şekilde sigortası olmayan bir kişi de çalışmak istediği meslek alanında gerekli olan sınavları geçmesi halinde bu belgeyi almaya hak kaznır. Sigortada ki bir eksik nedeni ile kalfalık belgesi alınamıyor ise kişinin çalışma durumunun ispatlanması durumunda sigorta günün üzerinden ekleme yapılıp kalfalık belgesi alınmaktadır.

Kalfalık belgesini alabilmek için hangi evraklara sahip olmak gerekiyor?
Kalfalık belgesini alabilmek için birtakım evrakların hazır olması gerekmektedir. Bu evraklar ile beraber kişinin, belgenin alınacağı kuruma bizzat giderek başvuru yapması gerekiyor. Kalfalık belgesi için gerekli olan evraklar ise şunlardır;
* Başvuru formu gerekmektedir.
* 1 adet nüfus cüzdanı aslı ile örneği gerekmektedir.
* 4 adet vesikalık fotoğraf gerekmektedir.
* Sağlık raporu gerekmektedir.
* Mezuniyet belgesinin aslı ile çrneği şeklinde ki evraklar ile birlikte kalfalık belgesini almak için ilgili olan eğitim kurumlarına başvuruda bulunmak gerekmektedir.
Kalfalık belgesini ilkokul mezunları da alabilir mi?
Belli bir meslek kolunda çalışmak isteyen ve ilkokul mezunu olan kişilerin çalışacakları iş kolu için MEB kalfalık belgesi alabilirler. Bu kişilerin ilkokuldan mezun olmuş olmaları ise kalfalık belgesini almalarına herhangi bir engel teşkil etmemektedir. Bu kişilerin ellerinde ilkokuldan mezun olduklarına dair bir belgeleri ver ise ve mesleki alan ile ilgii olarak yapılan sınavları da başarılı olarak geçmişseler bu kişiler kalfalık belgseini almaya hak kazanmaktadırlar. 
Kalfalık belgesi ile ilgili olarak sıkça sorulan sorular nelerdir?

1. Kalfalık belgesi alabilmek için kaç günlük sigorta gerekiyor?
Kalfalık belgesine sahip olmak isteyen kişiler, bu belgeyi ilgili kurumdan talep ettikleri meslek grubu içinde olmak şartı ile, 5 yıl süreli olarak yani tam 1825 gün Sosyal Güvenlik Kurumu primlerinin ödenmesi ya da BAĞKUR primlerinin ödemelerin yapılmış olması ve ödemesi yapılan primleri de belgelendirmek zorundadırlar.

2. Kalfalık belgesi kaç sene içinde alınmaktadır?
 Kalfalık belgesi, bir iş yerinde çalışmakta olan kişinin 2 sene veya 3 sene boyunca Mesleki Eğitim Merkezinde eğitim alması gerekiyor. Verilen eğitim sonucunda kişi başarılı sayılır ise o zaman kalfalık belgesini almaya hak kazanır.

3. Kalfalık sınavları hangi tarihlerde yapılmaktadır?
Kalfalık belgesi ya da ustalık belgesi almak için ilgili kurumlar tarafından gerçekleştirilen sınavlar, Eylül ayı ile Ekim ayında yapılır. Teorik olarak ve e - sınav merkezlerinde gerçekleştirilen bu sınavlara girmek için mutlaka giriş belgesi alınması gerekiyor.  

kalfalık belgesi nedir? kalfalık belgesi nasıl alınır? kalfalık belgesi için hangi evraklar gerekir