Kalp ameliyatından kurtulmanıza yardımcı olacak ipuçları

TAKİP ET

Kalp ameliyatı geçirdiyseniz, muhtemelen ne zaman tekrar kendiniz gibi hissedeceğinizi ve ne zaman yapmaktan hoşlandığınız şeyleri yapmaya geri dönebileceğinizi merak ediyorsunuzdur. İşte size kalp sağlığı için ipuçları…

Reklam
Reklam

Peki, hazır olduğunuzu nasıl bilebilirsiniz? Elbette herkes farklı bir oranda iyileşir ve doktorunuzla yakın çalışmak isteyeceksiniz. Ancak genel olarak, iyileşmenizin çoğunu - yaklaşık %80'i - ameliyattan sonraki ilk altı ila sekiz hafta içinde yapacaksınız, diyor kalp cerrahı Michael Zhen-Yu Tong, MD.

Dr. Tong ile kalp ameliyatından sonra iyileşmenin yapılması ve yapılmaması gerekenler hakkında konuştuk ve o bu genel yönergeleri önerdi.

HASTANEDEN TABURCU OLDUKTAN ALTI HAFTAYA KADAR

Rutininize geri dönmeye başladığınızda, küçük görevlerle başlamayı ve bol bol mola vermeyi unutmayın. Aşırıya kaçmayın.

Hastaneden ayrıldıktan sonra cerrahınız aksini söylemediği sürece aşağıdaki aktivitelere dönebilirsiniz:

Yürüme.

Bulaşıkları yıkamak.

Yemek pişirme.

Hafif temizlik.

Merdiven tırmanma.

Yine de bazı şeyler sınırların dışında. Ağırlığı 10 pounddan fazla olan hiçbir şeyi kaldırmayın, çekmeyin veya itmeyin. Araba kullanmak için de çok erken ama arabaya binmek sorun değil.

AMELİYATTAN ALTI İLA 10 HAFTA SONRA

Açık kalp ameliyatı geçirdiyseniz ve cerrahınız göğüs kemiğinizi ayırdıysa, altı ila sekiz hafta sonra yaklaşık %80 oranında iyileşecektir. Dr. Tong, “O zamana kadar genellikle araba kullanmak gibi normal aktivitelere geri dönmek için yeterince güçlü olacaksınız” diyor. “İşiniz fiziksel olarak yorucu değilse, muhtemelen işe geri dönebilirsiniz.”

En önemlisi, bu bir kardiyak rehabilitasyon programına başlama zamanıdır. Bu, kalbinizin dayanıklılığını artırmak için tasarlanmış, izlenen bir egzersiz programıdır. Kardiyak rehabilitasyon ile aktivitelerinizi kademeli olarak artırabilirsiniz ve doktorlarınız ilerlemenizi yakından izleyecektir. Ayrıca, kalbinizi sağlıklı tutmak için yaşam tarzınızı ve diyetinizi nasıl değiştirebileceğiniz hakkında daha fazla bilgi edineceksiniz.

Bir kardiyak rehabilitasyon programıyla çalışmak, keyif aldığınız daha yorucu aktivitelere devam etmek için yeterince güçlü olup olmadığınızı öğrenmenin en iyi yoludur.

AMELİYATTAN 10 HAFTA + SONRA

Ameliyattan 10 hafta sonra, çoğu durumda, koşu, tenis, kayak veya golf gibi keyif aldığınız egzersizlere devam edebilirsiniz.

Düzenli egzersiz - haftada beş kez, 30 dakika - kalbinizin sınırlarını kontrollü bir şekilde test eden, kalbinizi sağlıklı tutmak için uzun bir yol kat edebilir.

AÇIK KALP AMELİYATI SONRASI AĞRIYI YÖNETMEK

Ağrınızı yönetmek, kalp ameliyatından sonra iyileşmenizin önemli bir parçasıdır. Ağrı kontrolü sizi rahat ettirmenin yanı sıra iyileşmenizi hızlandırmaya ve ameliyattan sonra pnömoni ve kan pıhtısı gibi belirli komplikasyonlar geliştirme riskinizi azaltmaya yardımcı olabilir. Ağrı seviyeniz, ameliyattan sonra ayağa kalkabileceğiniz, dolaşabileceğiniz, öksürebileceğiniz ve derin nefes alabileceğiniz noktaya kadar yönetilmelidir.

Dr. Tong, “Kalp ameliyatından sonra iyileşme sürecine yardımcı olmak için bir dereceye kadar rahat hareket edebilmeniz gerekir” diyor. "Ağrı seviyenizi yönetilebilir tutmak, iyileşmenizin yolda kalmasını sağlamaya yardımcı olacaktır."

Hastaneden bir ağrı kesici ilaç reçetesi ve ağrınızı yönetmek için bu ilaçları nasıl kullanacağınıza dair ayrıntılı talimatlar alarak ayrılabilirsiniz. 

Dr. Tong, "İnsanlar, bağımlılık riski nedeniyle genellikle narkotik ağrı kesici ilaçlar almaktan endişe duyuyorlar" diyor. “Bu, doktorunuzla yapmanız gereken sağlıklı ve çok makul bir korku ve önemli bir konuşma. Opioid kötüye kullanımını önlemek ve sizi ilaçları kötüye kullanmaktan korumak için güvenlik önlemleri vardır. Reçeteli ağrı kesici söz konusu olduğunda, çoğu insan için bu, vücudunuzu dinleme meselesidir. İhtiyacın varsa, al. Eğer yapmazsan, yapma." 

Evinize narkotik sokmakla ilgili endişeleriniz varsa veya madde kullanım bozukluğu geçmişiniz varsa doktorunuza karşı dürüst olun. Seçeneklerinizi sizinle tartışabilecek ve sizinle bir ağrı kontrol planı belirleyebilecekler.

Dr. Tong, hastaneden taburcu olduktan sonraki ilk birkaç gün içinde alternatif olarak reçeteli ağrı kesici ilaçlar ve asetaminofen (Tylenol®) önerir. Ardından, reçeteli ilaçları bırakın. Kalp ameliyatı geçiren kişiler genellikle asetaminofen veya diğer narkotik olmayan ağrı kesici ilaçlardan ihtiyaç duydukları rahatlamayı taburcu olduktan yaklaşık bir hafta sonra bulabilirler.

İlaç tedavisinin yanı sıra, bu tekniklerin ameliyattan sonra sizi rahat ettirmeye yardımcı olabileceğini görebilirsiniz.

Kesi yerinizin yakınında ağrı ve kaşıntıyı en aza indirmek için  lidokain yamaları uygulayın.

Göğsünüze bir yastık tutun. Bu özellikle öksürürken veya gülerken önemlidir.

Bir ısıtma yastığı veya buz paketi kullanın. Doktorunuz hangisinin sizin için daha iyi olduğu konusunda size tavsiyede bulunabilir.

"Zihinsel bir kaçış" için rehberli imgeleme alıştırması yapın.

AÇIK KALP AMELİYATINDAN SONRA NORMAL AKTİVİTELERE DEVAM ETMEK

Herkesin aynı oranda iyileşmediğini hatırlamak önemlidir. Şeker hastalığı olan veya steroid kullanan kişilerin ameliyattan sonra iyileşmesi daha uzun sürebilir. Yaş da bir rol oynayabilir, çünkü daha yaşlı yetişkinlerde iyileşme daha uzun sürebilir. Tam iyileşme yaklaşık üç ila altı ay sürer.

Dr. Tong, “İyileşmenizin herhangi bir aşamasında, sağduyuyu kullanmak, aşırıya kaçmaktan kendinizi alıkoymanın en iyi yoludur” diyor.

Bir aktivite baskıya veya ağrıya neden oluyorsa, durun. Ameliyattan sonra göğüs kemiğiniz düzgün bir şekilde iyileşmezse size çok fazla acı verebilir ve iyileşme sürecini zorlaştırabilir.

Bir aktivitenin güvenli olduğundan emin değilseniz, önce cerrahınıza danışın. Ve aşağıdakileri yaşarsanız hemen doktorunuzla iletişime geçin:

Göğsünüzde çeyrekten büyük kızarıklık veya irin benzeri drenaj. Bu bir enfeksiyona işaret edebilir.

Öksürdüğünüzde veya derin nefes aldığınızda göğsünüzde "tık" sesi. Bu, göğüs kemiğinizi bir arada tutan telin koptuğu anlamına gelebilir.

Anormal ağrı.

Genel olarak, iyileşmek için kendinize zaman tanıyın ve her hafta yavaş yavaş biraz daha fazlasını yapın. Normal aktivitelerinizi hızlandırana kadar doktorunuzla çalışmaya devam edin.