Kalp krizi riskiniz artıyor! Erken yaşta kalp krizi yaşamak istemeyenler buna dikkat etmeli

TAKİP ET

Kalp krizi insanların hayatını ciddi bir tehlikeye atıyor. Bir kalp krizini atlatan kişiler aynı zamanda diğerine zemin hazırlarken şiddeti arıyor. Sağlığa dikkat edilmezse kalbi besleyen damarlardaki yağ yapıda bulunan plakların oluşum kalp krizini tetikliyor. Ölümlerin çoğunda kalp krizinden sonraki birkaç saat içinde gerçekleştiği görülüyor. Kalp krizi atlatan kişinin atlatsa dahi hastaneye hemen götürülmesi büyük önem taşımaktadır. İşte detaylar...

Reklam
Reklam

Göğüste rahatsızlık belirtisi, göğüs ağrısı gibi hislerle ortaya çıkabilen kalp krizi, rahatsız edici bir baskı ile sıkışma etkisi göstermektedir. Hareket, beslenme, stres gibi birçok etken kalp krizinin tetikleyicisi olabilmektedir. Fakat 3 katı fazla kalp krizi riskine sebep olan o hata büyük bir etkendir...

Bunu tüketmeyin

Kötü kolesterol olarak kanda bulunan LDL oranının artması kalp krizi açısından tehlikelidir. Salam, sucuk, sosis, kırmızı et, sakatat, kalamar, kızartma, karides, midye, tam yağlı süt ürünleri, kaymak, mayonez, krema, tereyağı kolesterol değeri yüksek besinlerdir.

Mümkünse bahsedilen gıdaların tüketilmemesi ya da çok kontrollü olarak tüketilmesi tavsiye edilmektedir. Şeker hastalığı da kalp krizinin artmasına sebep olan etkenlerden birisidir. Şeker hastası olan birçok kişinin de kalp krizi sebebiyle vefat ettiği görülmüştür. Yaşla beraber damardaki bozulmalar, tansiyon, obezite gibi etkenler kalp krizi riskini arttırmaktadır.

Kalp krizine yakalanma riski 3 kat artıyor

Diğer taraftan sigara alışkanlığı da kalp krizini ciddi anlamda tetikleyen etkenlerdendir. Sigara içen erkek ve kadınlarda kalp krizi riski içmeyenlere oranla daha fazladır.

Bunların yanı sıra östrojen hormonu kalp krizi için koruyucu bir etki göstermektedir. Menapoz sonrası kadınlar ile erkeklerde risk daha fazladır.

Kalp krizi nasıl önlenebilir?

Kalp krizini önlemek isteyen kişilerin sigara tüketimini sonlandırması, egzersiz yapması, düzenli beslenmesi, stresi kontrol altına almaları, şeker tüketimini en aza indirgemeleri gerekmektedir.

Ayrıca kalp krizini önleyici etkiye sahip faydalı besinler olarak somon balığı, ceviz, fındık, zeytinyağı, portakal, kiraz, yulaf ezmesi, az yağlı yoğurt tüketmek de etkilidir.