Kalp krizinden sonra yaşam: Akıl sağlığınızı önemsemek

TAKİP ET

Kalp hastalığı sizi depresyon için daha yüksek risk altına sokabilir, bu nedenle kişisel bakım uygulamak çok önemlidir.

Reklam
Reklam

Yakın zamanda bir kalp krizi geçirdiyseniz veya kalp hastalığı teşhisi konduysa, muhtemelen hayatınızda bir dizi değişiklikle uğraşıyorsunuz demektir. Yeni bir diyet uyguluyor, farklı bir egzersiz rutini uyguluyor veya yeni ilaçların bazı yan etkileriyle uğraşıyor olabilirsiniz.

Şu anda aklınıza gelmeyen şey, akıl sağlığınızdır. Hepimiz bazen duygusal sağlığımızı ikinci plana atmaktan suçluyuz. Ancak bir kalp krizinden sonra, zihinsel sağlığınızı bir öncelik haline getirmek, fiziksel sağlığınıza dikkat etmek kadar önemli olabilir.

Bunun nedeni, kalp rahatsızlıklarıyla yaşayan insanların kalp sağlığınızı daha da karmaşık hale getirebilecek depresyon riskinin daha yüksek olmasıdır.

Kalp hastalığı ve depresyon arasındaki bağlantı hakkında psikiyatrist Leopoldo Pozuelo ile konuştuk. İşte bilmeniz gerekenler.

Kalp krizinden sonra hayat değişir

Kalp krizi geçirdikten sonra kendinizi her zamanki gibi hissetmemeniz normaldir. Sorun değil ve beklenebilir. Çok şey yaşadın. Neyin geleceği konusunda korkmuş veya kararsız hissedebilirsiniz. Ayrıca , yaşam tarzınızda yıkıcı ve bunaltıcı hissettirebilecek bazı değişiklikler yapmanın tam ortasında olabilirsiniz. Kesinlikle zorlu bir zaman olabilir ve alışmak biraz zaman alabilir. 

Pozuelo, "Kalp krizi önemli bir yaşam olayıdır" diyor. "Hayatınız büyük bir şekilde alt üst olduğunda, bazı güçlü duygular yaşamanız anlaşılabilir ve hatta beklenebilir."

Bir kalp krizinden sonra belli bir miktar üzüntü, yorgunluk ve endişe normaldir. Ama bu korku geçici olmalı. Bir rutine geri döndüğünüzde, ruh haliniz de yükselmeli.

Olmazsa, doktorunuzla konuşmanız önemlidir, diyor Dr. Pozuelo. Depresyon, kalp hastalığıyla karmaşık bir şekilde bağlantılıdır ve iyileşmenizi riske atabilir.

Kalp krizleri: Ruh sağlığınız üzerindeki etkiler

Araştırmalar, kalp hastalığıyla yaşayan kişilerin - kalp krizi veya kalp yetmezliğinden iyileşen kişiler dahil - depresyon geliştirme riskinin daha yüksek olduğunu gösteriyor. Buna karşılık, depresyonla yaşamak kalp sağlığınız için zararlıdır. Bu bir kısır döngü.

Dr. Pozuelo, "Depresyon ve kaygı, yaşam kalitenizi önemli ölçüde bozabilir" diyor. "Ayrıca bu koşulların kalbiniz üzerinde tehlikeli etkileri olabileceğini de biliyoruz."

Depresyonla yaşamanın kalbinize zarar vermesinin birkaç yolu vardır.

Yüksek düzeyde stresle yaşamak kan basıncınızı artırabilir ve sizi aritmi ve zayıflamış bir bağışıklık sistemi riskine sokabilir. Depresyon ayrıca başka bir kalp krizi geçirme veya kan pıhtılaşması riskini artırabilir.

Depresyonla yaşayan insanların kalp sağlığı için önemli olan fizik tedaviye veya egzersiz rutinlerine bağlı kalma olasılıkları daha düşüktür. Depresyon aynı zamanda kötü beslenme alışkanlıkları, sigara, aşırı alkol kullanımı ve kalbinize zarar verebilecek diğer alışkanlıklarla da ilişkilidir.  

Dikkat edilmesi gereken belirtiler

Kalp olayınızdan sonra bir süre "aşağı" hissetmek normaldir. Sağlığınız düzeldikçe ve siz normal rutininize ve faaliyetlerinize geri dönmeye başladıkça, üzüntü ve endişe duygularınız birkaç hafta içinde yavaş yavaş kaybolmalıdır.

Ancak bu belirtiler her zaman hafiflemez. Kardiyovasküler hastalığı olan kişilerin %15 kadarı majör depresyon yaşar. Kalp ameliyatı, kalp krizi veya başka bir kalp rahatsızlığından sonra ortaya çıkabilecek klinik depresyon belirtileri şunlardır:

Artan olumsuz düşünceler.

Gözyaşı

İnsanlardan ve etkinliklerden geri çekilme.

İyileşmenize katılmak da dahil olmak üzere günlük rutinleri yerine getirmekte zorluk çekme.

Size neşe veren şeylerden zevk almamak.

İntihar düşünceleri veya duyguları olması.

Kendinize iyi bakmanın önemi

Bir kalp krizinden sonra, doktorunuz beslenmeyi anlamanıza, sürdürülebilir sağlıklı davranış değişiklikleri geliştirmenize, güvenli egzersiz seviyelerine bağlı kalmanıza ve günlük yaşam kalitenizi artırmanıza yardımcı olacak bir kardiyak rehabilitasyon programı önerebilir.

Dr. Pozuelo, bu faaliyetlere ek olarak, iyileşmeniz sırasında akıl sağlığınızı bir öncelik haline getirmenizi sağlayacak bir dizi yol olduğunu söylüyor.

Ve yaptığınız hem fiziksel değişiklikler hem de zihinsel sağlık değişiklikleri kalp sağlığınızda büyük bir fark yaratacaktır.

Pozuelo, " Doktor tarafından önerilen yaşam tarzı değişikliklerinin yanı sıra - iyi yemek yemek ve egzersiz yapmak gibi - kişisel bakım uygulamak ruh halinizi iyileştirebilir ve kalbinizi koruyabilir" diyor.

Kalp krizinden sonra ruh sağlığınıza dikkat etmek şu anlama gelebilir: 

Her gün giyinmek.

Stres yönetimi ve gevşeme tekniklerini uygulamak.

Günlük  yürüyüş.

Hoşunuza giden hobilere ve sosyal aktivitelere devam etmek.

Duygularınızı ailenizle, arkadaşınızla veya güvendiğiniz başka biriyle paylaşmak.

Topluluk bulmak için destek gruplarına katılmak. 

Depresyon, dolu bir yaşam sürmenizi engelleyebilir ve kalp krizinden sonra komplikasyon riskinizi artırabilir. Depresif ruh haliniz şiddetliyse ve her gün iki hafta veya daha uzun süre devam eden diğer belirtilerle birlikteyse, yardım isteme zamanı. 

Endişelenmenin bazı nedenleri şunlardır:

İyileşmenize katılmak için enerjiyi toplamada zorluk.

Günlük rutininiz, sosyal aktiviteleriniz veya işinizle ilgili önemli zorluklar.

Sosyal geri çekilme ve izolasyon.

İntihar düşünceleri veya duyguları.

Depresyon tedavisi, antidepresan ilaçlar , psikoterapi (destekleyici danışmanlık veya "konuşma terapisi") veya her ikisinin bir kombinasyonunu içerir.

Düzenli egzersiz, uygun uyku ve dengeli beslenmenin yanı sıra gevşeme ve stres yönetimi tekniklerini içeren sağlıklı bir yaşam tarzı da depresyonu yönetmenize yardımcı olabilir.

Dr. Pozuelo, "Depresyonun erken teşhisi ve tedavisi, yaşam kalitenizi iyileştirmek ve muhtemelen gelecekteki bir kalp krizini önlemek için önemlidir" diyor. "Depresyonla başa çıkmanıza ve kalp hastalığınızı yönetmenize yardımcı olacak yardım mevcuttur."