Kalp krizini tetikliyor! Gençlerin elinden düşmeyen sporcu takviyeleri

TAKİP ET

Spor ve beslenme birbirine bağlı olarak ilerler. Bu anlamda da sporcular performans ve başarı elde etmek adına doğal besinlere ek, sporcu takviyeleri olarak bilinen yapay ürünler kullanabilmektedir. Protein tozu olarak bilinen takviye ise en sık kullanılandır. Birçok isim ve markada satılabilmektedir. Fakat bilinmesi gereken bu ürünlerin protein içerikleri ve bulundurdukları aminoasit miktarıdır.

Reklam
Reklam

Gerekenden fazla aminoasit veya protein alımı böbrek, sindirim sistemi ve karaciğer üzerinde olumsuz etkilere sebep olabilmektedir.
Sıvı alımı yeterli miktarda yapılmadığı zaman böbrek üzerinde solid yükü artabilmekte ve azot atılımı dengesinin bozulmasına yol açabilmektedir. Aynı şekilde bağırsaklarda yetersiz emilim, ishal ve kramplara neden olduğu gibi karaciğer fonksiyonlarında bozulmaya da sebebiyet verebilmektedir. Bu tür ürünler kullanırken profesyonel destek almak ve ürünlerin içeriğini detaylı olarak kontrol etmek mutlak suretle önemlidir.
Kalp kasında aşırı büyüme
Sporcuların büyük kısmı protein tozuna ek olarak anabolik steroid ve türevini içeren androjenik hormonlarla ilaçlar kullanabilmektedir. Bu tür hormonlarsa vücutta kas yıkımı yapabilmesine ek olarak kalp kasında orantısız genişleme ve büyümeye sebep olabilmektedir. Bu ileri evrede kardomyopati olarak bilinen kalp kası hastalığına neden olmaktadır.

Kalp krizini tetikliyor
Bu hormonlar vücutta LDL (kötü huylu kolesterol) tetiklemesi yapabiliyor, HDL (iyi huylu kolesterol) seviyesini ise düşürebiliyor. Sonuç olarak özellikle gençlerin erken dönemde oluşan bazı metabolik dengesizlikler yaşamasına, damar çeperlerinde plak oluşumuna sebep olabiliyor ve akabinde plakların yırtılması durumunda kalp krizi tetiklenebiliyor.
Sporcu desteği adı altında satılan vitamin, hormon, protein tozu ve benzeri farklı içerikleri birçok ürün piyasada geziyor. Bunlar içerisinde faydalı maddeler bulunuyor olsa da günümüzdeki bilimsel araştırmalar faydaları konusunda net veriler ortaya koymamaktadır.
Sporcular için dengeli beslenme çok büyük bir unsurken kişilerin profesyonel destekle birlikte çalışmalarını düzenlediği gibi diyetlerini de düzenlemeleri gerekiyor.