Kalp yetmezliği için düşük sodyum diyeti

TAKİP ET

Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerine (CDC) göre, bu ülkede yaklaşık 6,2 milyon yetişkin kalp yetmezliği ile yaşıyor. Bu durum, kalbiniz vücudunuzun diğer bölümlerine yardımcı olmak için yeterli kan veya oksijen pompalamadığında ortaya çıkar.

Reklam
Reklam

Diyabet, yüksek tansiyon, koroner arter hastalığı ve obezite gibi sağlık koşulları kalp yetmezliği riskinizi artırabilirken, sigara içmek, aşırı alkol tüketmek, egzersiz yapmamak ve doymuş yağ, sodyum ve kolesterolden zengin beslenmek de riskinizi artırabilir.

Diyetisyen Anna Taylor, sodyumun özellikle kalp sağlığınızı nasıl etkilediğini açıklıyor ve günlük yemek planlarınıza dahil etmek için düşük sodyumlu yiyeceklerin bir listesini sunuyor.
 

Sodyum kalp sağlığını nasıl etkiler?

Sodyum bir mineraldir ve gıdalarda doğal olarak bulunur. Ancak işlenmiş gıdalara da eklenir. Sodyum vücudunuzdaki normal sıvı dengesini korumaya yardımcı olurken, kalp yetmezliği yaşayanların düşük sodyumlu bir diyet izlemeleri gerekir çünkü bu, semptomları kontrol etmeye yardımcı olur ve diğer kalp problemlerini önleyebilir.

"Düşük sodyumlu bir diyet, kan hacmini ve kan basıncını kontrol etmeye yardımcı olabilir. Aşırı sodyum alımı sıvı tutulmasına neden olabilir” diye açıklıyor Taylor. "Kalp yetmezliği olan kişiler genellikle aşırı hacim yüklenmesinden muzdarip olduğundan (ki bu da kalbi fazla çalıştırabilir), düşük sodyumlu bir diyet sıvı tutulmasını azaltmaya yardımcı olabilir, bu da kalbin çok fazla çalışması gerekmediği anlamına gelir."

Yüksek tansiyon, felç, böbrek hastalığı ve kalp yetmezliği gibi kalp hastalığı riskinizi artırabilir. Düşük sodyumlu bir diyet uygulamak, bu hastalıkların gelişme veya kötüleşme riskini azaltabilecek kan basıncı kontrolünü iyileştirmeye yardımcı olabilir.
 

Neden sodyumumu sınırlamam gerekiyor?

Diyetinizdeki sodyumu sınırlamak, kalbinizin ve ciğerlerinizin etrafındaki ve bacaklarınızdaki ekstra sıvı miktarını en aza indirmeye yardımcı olabilir. Vücudunuzdaki ekstra sıvı, kalbinizin daha fazla çalışmasına neden olur ve kan basıncınızı artırabilir.

Yine de tuz ve sodyumun aynı şeyler olmadığını unutmayın. Tuz, sodyum ve klorürün bir kombinasyonudur ve bir çay kaşığı tuz, 2.300 miligram (mg) sodyuma eşittir. Deniz tuzu ve koşer tuzu, sıradan sofra tuzundan daha az işlenirken, sodyumda düşük değildirler. Sodyum miktarı sofra tuzu ve deniz tuzu için yaklaşık olarak aynıdır.
 

Kalp-sağlıklı bir diyet için ne kadar sodyuma izin verilir?

Sağlık uzmanınız günde 1.500 mg ila 2.000 mg sodyum arasında yapışmayı önerebilir. Sodyumu nasıl azaltmaya başlayabileceğinizi merak ediyorsanız, 1 çay kaşığı sofra tuzu 2.300 mg sodyuma eşit olduğundan, tuzluluğu masadan kaldırmayı deneyin.

Ayrıca işlenmiş gıdaların çok fazla sodyum içerdiğini unutmayın. Ortalama bir Amerikalının diyetindeki sodyumun çoğunluğu işlenmiş gıdalardan ve hazır gıdalardan gelir. Tuzluk, buzdağının sadece görünen kısmıdır. Bu yüzden arabaya servis işlemini atlayın ve evde taze malzemelerle pişirmeye başlayın. Ve bir restoranda yemek yediğinizde, basit hazırlanmış yiyecekler arayın - yiyecek ne kadar işlenmişse, sodyum oranı o kadar yüksek olur.

Taylor, “Patates püresi yerine fırında patates arayın” diyor. "Ticari et suları tipik olarak 1 fincan başına 800 mg sodyum olduğundan, sebze çorbası yerine bir yan salata seçin. Garsondan ekmek sepetini atlamasını isteyin - 1 rulo tipik olarak 150 mg'dan fazla sodyum içerir.
Diyetinizdeki değişikliklere uyum sağlarken, her gün ne kadar sodyum yediğiniz konusunda bir kayıt tutmanız yardımcı olabilir. İşleri kolaylaştırmak için bir yere yazabilir veya bir yemek izleme uygulamasını kullanabilirsiniz.
 

Gıda etiketleri nasıl okunur

Gıda etiketleri, ABD hükümetinin Ulusal Etiketleme ve Eğitim Yasası (NLEA) tarafından standartlaştırılmıştır. Aşağıdaki gıda etiketine bakarsanız, bir porsiyon gıdada ne kadar sodyum olduğunu söyleyen bir bölüm olduğunu fark edeceksiniz. Aşağıdakilere dikkat edin:
A. Sodyum içeriği, porsiyon boyutuna göre gıda etiketinde listelenmiştir.
B. Günlük % değerini göz ardı edin ve porsiyon başına mg sodyum miktarına odaklanın.

Besin Değerleri Paneli
Bazı ürünlerin "Düşük sodyum" veya "Sodyum yok" olarak etiketlendiğini de fark edebilirsiniz. Düşük sodyum, gıdanın porsiyon başına 140 mg veya daha az sodyum içerdiği anlamına gelir. Sodyum olmaması, gıdanın porsiyon başına 5 mg'dan az sodyum içerdiği anlamına gelir.
 

Kalp-sağlıklı bir diyet için önemli beslenme kuralları

Yüksek lifli, düşük kolesterollü ve düşük sodyumlu gıdalardan oluşan kalp sağlığına uygun bir diyet uygulamak, sağlıklı bir vücut ağırlığını korumanıza veya bu kiloya ulaşmanıza yardımcı olabilir. Meyveler, sebzeler, fasulye (baklagiller) ve tam tahıllı yiyecekler gibi yiyecekler de sindirime ve glikoz (şeker) seviyelerinin kontrolüne yardımcı olur.

Mümkün olduğunda taze malzemeler ve/veya tuz eklenmemiş yiyecekler kullanın. Taze meyve, sebze, et, kümes hayvanları ve balık, düşük sodyumlu gıdalardır.

Dondurulmuş sebzelerin çoğu, taze sebzelere iyi alternatiflerdir. Konserve veya dondurulmuş meyveler de kabul edilebilir. Market alışverişi yaparken tuz eklenmemiş konserve sebzeleri seçin veya konserve sebzeleri pişirmeden önce durulayın - bu, üründeki az miktarda sodyumu giderecektir.

Taylor, "Ek bir sos veya aroması olmadığı sürece, donmuş sebzeler nadiren sodyum ekler, bu da onları taze sebzeler kadar sağlıklı bir seçenek haline getirir" diyor. "Taze ürünler kadar çabuk bozulmadıkları için aynı zamanda ekonomik bir seçim."

Bu favori aile tarifleri için, doymuş yağ, sodyum ve kolesterol oranı yüksek malzemelerle sağlıklı takaslar yapmayı deneyin ve eklediğiniz tuz miktarını azaltın. Maya içerenler dışında herhangi bir tariften tuz çıkarılabilir. Yeterince aromaya sahip olmadığınızdan endişeleniyorsanız, pırasa, soğan, kereviz, havuç, zencefil, sarımsak, limon veya karabiber gibi taze otlar ve aromatikler ekleyin.

Kolaylığı azaltın
Konserve çorbalar, makarna ve pirinç karışımları, dondurulmuş akşam yemekleri, hazır tahıl gevrekleri, pudingler ve soslu sos karışımları gibi hazır yiyeceklerden kaçının.

Dondurulmuş mezeleri seçmeniz gerekiyorsa, 600 mg veya daha az sodyum içerenleri seçin. Ancak, bu öğeleri günde bir tane ile sınırlayın. Sodyum içeriği için paketin üzerindeki Besin Değerleri etiketini kontrol edin.

Konserve, tütsülenmiş veya tütsülenmiş etlerden ve şarküteri etleri gibi ürünlerden kaçının.

Sodyum yönergeleri
Gün boyunca yenecek yiyecekleri seçerken, porsiyon kontrolünü göz önünde bulundurarak yediğiniz porsiyon sayısına çok dikkat etmek istersiniz. İyi bir düşük sodyum diyeti elde etmek için yiyecek türüne göre ayrılmış yiyeceklerin bir listesi ve her biri için sodyum yönergeleri:

Protein: Günde 2-3 porsiyon seçin
2-3 ons taze veya dondurulmuş balık, kabuklu deniz ürünleri, et (sığır eti, dana eti, kuzu eti, domuz eti) veya kümes hayvanları.
1/2 su bardağı pişmiş kuru fasulye veya bezelye.
1/2 su bardağı düşük sodyumlu konserve balık (somon veya ton balığı gibi).
1 yumurta (haftada en fazla üç tam yumurta).
Süt ürünleri: Günde 2 veya daha fazla porsiyon seçin
1-1 / 2 ons düşük sodyumlu peynir.
1 su bardağı süt (yağsız veya %1 önerilir).
1/2 su bardağı düşük sodyumlu süzme peynir.
1 su bardağı şekersiz soya sütü, badem sütü veya yulaf sütü.
Sebze ve meyveler: Günde 5 veya daha fazla porsiyon seçin
1/2 su bardağı taze bütün, doğranmış, pişmiş, dondurulmuş veya konserve meyve.
1/2 su bardağı doğranmış, pişirilmiş,  dondurulmuş  veya tuz eklenmemiş  konserve  sebzeler.
1 su bardağı çiğ yapraklı sebzeler.
Ekmek ve tahıllar: Günde 6 veya daha fazla porsiyon seçin
Düşük sodyumlu tam tahıllı ekmekler, küçük ekmekler, simitler ve tahıllar (1 porsiyon = 1 dilim ekmek, 1 küçük rulo, 1/2 simit, 1/2 İngiliz çöreği veya 4 inç pide).
1/2 su bardağı kepekli makarna (erişte, spagetti, makarna).
1/2 bardak kahverengi pirinç.
Düşük sodyumlu tam tahıllı krakerler (porsiyon boyutu için etiketi okuyun).
3 su bardağı düşük sodyumlu patlamış mısır.
Katı ve sıvı yağlar ve çeşniler (az miktarda kullanın)
Zeytinyağı, kanola yağı ve avokado yağı.
Avokado.
Tuzsuz fındık.
Küvet margarinler.
Tuz eklenmemiş et suları.
Düşük sodyumlu salata sosu.
Tuzsuz ev yapımı sos.
Düşük sodyumlu ketçap.
Hardal.
Düşük sodyumlu sos karışımları.
bedava yiyecekler
Limon suyu.
Sirke.
Tuzsuz otlar ve baharatlar.
 

Düşük sodyumlu diyet örnek menüsü

Hepsini bir araya getirmek için, kalp yetmezliği yaşayan herkes için düşük sodyumlu bir diyet yemek planının bir günde nasıl görünebileceğine dair bir örnek:
Sabah kahvaltısı
1 su bardağı taze meyve.
1 dilim tam buğday ekmeği.
1/2 su bardağı yumurta akı, sebzeler (mantar, dolmalık biber ve soğan) ve 2 yemek kaşığı rendelenmiş düşük sodyum peynir ile yapılan yumurta beyazı omlet.
Öğle yemeği
3 ons ızgara somon.
2-3 bardak salata veya çeşitli sebzeler.
1 yemek kaşığı düşük sodyumlu pansuman.
1/2 bardak çilek.
2 yemek kaşığı tuzsuz rendelenmiş badem.
Akşam yemeği
Izgara tavuk.
Haşlanmış kırmızı deri patates.
Buğulanmış taze sebzeler.
Atılmış salata ve düşük sodyumlu sos.
Taze kavun.
Atıştırmalıklar
1 su bardağı taze meyve.
1/4 su bardağı tuzsuz fındık.
Not:  Günde 2.000 mg sodyum tükettiğiniz bir diyet için, örnek bir plan kahvaltıda 500 mg, günde iki kez 250 mg ara öğün, öğle yemeği için 500 mg ve akşam yemeği için 500 mg yemeyi içerebilir.
Taylor, "Zevk duyularınızın alışmaya başlaması ve tuzu bu kadar fazla kaçırmayı bırakması yaklaşık üç ila altı hafta sürer" diyor. “Ona bağlı kalın ve vücudunuzun yeni yiyecek seçimlerinize alışmasına izin verin. Kaçınılması gereken tüm yiyeceklere odaklanmak yerine, yemeniz gereken tüm sağlıklı yiyeceklere odaklanın. Bakkal sepetiniz çiftçi pazarından yeni gelmiş gibi görünmelidir - sadece ürünlerle değil, gerçek yiyeceklerle dolu.