Kamu hastanelerinde randevu sistemi tıkandı

TAKİP ET

Koronavirüs salgınının başlaması ile birlikte kamu hastanelerinde de randevu sorunu başlamıştı. Özellikle hastalar Ağız ve Diş Sağlığı bölümlerinden randevu alamadıkları gerekçesiyle şikayetçi oluyor. Hastalara aylar sonrasına randevu verilebiliyor.

Reklam
Reklam

Kamu hastanelerinde özellikle İstanbul Ankara İzmir ve Bursa gibi Büyük şehirlerde randevu çilesi devam ediyor. Birçok vatandaş en erken 3-4 hafta sonrasına gün alabildiğini söyleyerek isyan ediyor. Bazı ilçelerde ise Yoğunluk sebebiyle hiç randevu açılmıyor.  Muayene randevusu almayı Başaranlar ise oldukça şanslı. Ancak birçok hastaya özellikle de Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği'nde randevular 3-4 sonraya kadar uzayabiliyor.

Kamu hastanelerinde randevu sistemi tıkandı

Türkiye'de kamu hastanelerinde 132 Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi bulunuyor. Ancak özellikle diş randevusu almak isteyen vatandaşlar aylar sonrasında bile randevu bulmakta güçlük çekiyor. Türkiye'de birçok insanın açlık ve yoksulluk sınırında yaşadığına dikkat çeken İşmen, Vatandaşların özel bir Diş hekimine giderek muayene olmasının neredeyse imkansız hale geldiğini söylüyor. Kamu hastanelerinde yaşanan randevu sıkıntısı nedeniyle birçok vatandaş diş muayenesi yaptıramıyor.

Koruyucu hekimliğe yönelmek gerek

Türkiye'de 5000 kişiye 1 diş hekiminin düştüğünü hatırlatan İşmen, kamunun bir an önce koruyucu hekimliğe yönelmesi gerektiğine dikkat çekiyor. İşmen, "Normalde Türkiye'de 1400-1500 kişiye bir diş hekimi düşerken, kamuda bu yoğunluk 5 bin civarında. Kamunun tekrar tekrar kullanılması aslında bu yoğunluğu yaratıyor. Şöyle bir sıkıntı oluyor: Meslektaşım bir hastaya başlıyor, hastanın işini daha tamamlayamadan süre doluyor, bir başka hastaya geçmek zorunda kalıyor. Sonra o hastayı tekrardan çağırmak zorunda kalıyor. Bir kanal tedavisine başlıyorsunuz, bazen tek seansta bitiremiyorsunuz. Ya da önceliğiniz olan çürüğü tedavi etmek yerine size porselen yaptırma baskısı geliyor, çünkü performans sistemi var. Yani maddi karşılığı daha yüksek.” dedi.