Kamuda nasıl müdür olunur? Müdür olmak için gereken şartlar nelerdir?

TAKİP ET

Kamuda müdür olmak birçok insan için büyük bir hayaldir. Kamuda müdür olmak için gereken şartlar araştırılmaktadır. Kamuda nasıl müdür olunur? Müdür olmak için gereken şartlar nelerdir? Bu haberimizde kamuda müdür olmak için gereken şartlara ilişkin detayları sizler için derledik.İşte kamuda müdür olmak için gereken koşullar ve detaylar...

Reklam
Reklam

 Kamuda müdür olmak özellikle memuriyette uzun yıllar memur olarak çalışmış kişilerin hayallerini süsleyen bir pozisyondur. Bu memurlar yöneticiliğe terfi etmek istiyorlar. Ancak uzun yıllar kamu görevlisi olarak çalışmış olsanız dahi yönetici olabilmek için belirli şartları taşımanız gerekmektedir. Bu şartları taşıyan memurların yönetici olma imkânı vardır.   Yönetici olmak, yanında eleman bulundurmak ve daha yüksek maaş almak her memurun hayalidir.Kamu hizmetinde yönetici olmak  sorumluluk gerektiren bir görevdir. Kamuda müdür nasıl olunur?

Kamuda müdür olmak 

Kamuda yönetici olabilmek için, hem  gerekli mesleki bilgi birikimine hem de uzun yıllar kamu hizmetinde bulunmuş olsanız dahi  aldığınız eğitime bağlı belirli özelliklere sahip olmanız gerekmektedir.    Kamu yöneticisi olmak için şunlara sahip olmanız gerekir: 

 Yöneticilik görevini üstlenmek isteyen kişilerin öncelikle yönetim sınavını geçmeleri gerekir.  Yazılı ve sözlü sınavdan olumlu not almak gerekir.  Müdür olabilmek için belirli bir yıl kamuda hizmet vermek gerekir.  Yönetici olabilmek için eğitiminizin yeterli olması gerekir.  Adli sicil kaydınız yönetici olmanıza engel olmamalıdır. Yönetici olabilmek için  sınav puanının yeterli olması çok önemlidir.  Tüm bu özelliklere sahipseniz ve sınavdan yeterli puanı alırsanız daha üst bir pozisyona yani yöneticiliğe terfi etmeniz mümkün olacaktır.Bu koşulların dışında  bazı Devlet kurumları  ek özellikler talep etmektedir. Bu koşullar her kurumda farklıdır.

Kamuda müdür olmak için gereken şartlar

Şube müdürü veya başka bir kamu sektörü biriminin yöneticisi olmak için, 657 sayılı Kamu Çalışanları Yasası'nın belirli gerekliliklerini karşılamanız gerekir. Kanunun 68. maddesine göre kamu yöneticisi olarak atanabilmenin şartları açıkça belirtilmiştir. Önce pozisyon açılmalıdır. Bu pozisyon için  en az 3 yıl çalışmış  olmanız ve bu derecenin ilk döngüsünde en az bir yıl çalışmış olmanız gerekir. Bu koşulların dışında eğitim çok önemli bir faktördür.En az 4 yıllık mezun olmalısınız. Ardından, yönetici pozisyonu için yapılan açık sınavı yazılı ve sözlü olarak geçmek ve olumlu bir puan almak gerekir. Tüm bu unvanlara sahip kişiler, açık olan yönetici pozisyonuna terfi edebilir ve yeni yöneticilik görevlerine devam edebilirler.

Kamuda çalışanlar müdürlüğe nasıl yükselir?

Bir kamu hizmetinde memur olarak çalışmak hem sağlam bir iş hem de çok önemli bir görevdir, ancak müdür olmak isteyen kişilerin uzun yıllara dayanan kamu hizmeti nedeniyle yerine getirmeleri gereken bazı şartlar vardır. bu niteliklere sahip olmayanlar sınava giremezler ve müdür olamazlar.   Bu şartların başında  en az 4 yıllık diploma almış olmak gerekmektedir. Akademik nitelikleri yetersiz olan devlet memurları dekanlığa atanamaz veya terfi ettirilemez. Dereceniz 4 yerine iki yıl ise,   şef  veya amir olabilirsiniz. 4 yıllık bir yüksekokuldan mezun olanlar, genel müdür veya şube müdürü olarak farklı bir yönetim alanına terfi edebilirler.Kamuda yönetici olmak için eğitim ne kadar önemliyse, yönetim sınavında yazılı ve sözlü sınavı geçmeniz de  bir o kadar önemlidir.

 

Kamuda müdür olmak Kamuda nasıl müdür olunur? Kamuda müdür olma koşulları