Kan basıncını düşüren 6 gıda türü

TAKİP ET

Tansiyonunuzu kontrol altında tutmak sağlığınız için önemlidir. Çok yüksekse, kan basıncınız felç veya kalp hastalığı gibi ciddi durumlara yol açabilir. Beta blokerler gibi ilaçlar kan basıncınızı düşürmenize yardımcı olabilirken, belirli gıdaların ve besinlerin de yardımcı olabileceğini biliyor muydunuz?

Reklam
Reklam

Diyetisyen Julia Zumpano, RD, belirli gıdaların kan basıncınızı düşürmeye nasıl yardımcı olabileceğini paylaşıyor. İşte Kan basıncını düşüren 6 gıda türü…

Tansiyonu düşürmeye yardımcı olabilecek yiyecek türleri

Antioksidan bakımından zengin gıdaların kan basıncı seviyeleri üzerinde küçük bir etkisi olabilir. Kan basıncınızı düşürmek istiyorsanız C vitamini, E vitamini, potasyum, selenyum veya L-arginin açısından zengin yiyecekler iyi seçeneklerdir. Antioksidanlar hücrelerinizi hasardan korur ve iltihaplanmayı azaltabilir, bu da kan basıncını kontrol altında tutabilir.

1. C vitamini yüksek gıdalar

C vitamini yüksek gıdalar, iltihaplanmaya neden olan oksidatif strese karşı koruma sağlayabilir. İyi seçenekler şunları içerir:
Biberler.
Kivi.
Brokoli.
Brüksel lahanası.
Çilekler.
Tatlı patatesler.
Portakal, greyfurt, limon ve misket limonu gibi turunçgiller.

2. E vitamini yüksek gıdalar

Yağda çözünen besin, hücreleri serbest radikal hasarından korumaya yardımcı olmak için bir antioksidan görevi görür. Aşağıdaki yiyecekleri deneyin:
Badem
Avokado.
Ay çekirdeği.
Fıstık ezmesi.
Somon.

3. Potasyum içeriği yüksek gıdalar

Potasyum, kan damarlarınızın duvarlarını gevşeterek ve vücudunuzun aşırı sodyumu atmasına yardımcı olarak kan basıncını düşürmeye yardımcı olur. Gıdalar şunları içerir:
Muz.
Patates.
Ispanak.
Domates.
Havuçlar.
Greyfurt.
Antep fıstığı, badem ve keten tohumu gibi kuruyemişler/tohumlar.
Avokado.
Zumpano, "Muzların potasyum oranı yüksektir, bu da vücudunuzun sodyumdan kurtulmasına yardımcı olur" diyor. "Sodyum oranı yüksek yiyecekler yemek kan basıncınızı artırabilir."

4. Selenyum içeriği yüksek gıdalar

Selenyum, vücudunuzu oksidatif stresten korumaya yardımcı olan bir antioksidandır. Selenyum için bu yiyecekleri seçin:
Ton balığı, pisi balığı ve karides gibi deniz ürünleri.
Brezilya fındığı.
Tavuk.
Türkiye.
5. L-arginin içeriği yüksek gıdalar
L-arginin, kas hücrelerini gevşetmeye yardımcı olan bir kimyasal olan nitrik oksidin yapılmasına yardımcı olur. Bazı araştırmalar, bu gıdaların kan basıncını düşürmeye yardımcı olabileceğini gösteriyor:
Et.
Kümes hayvanları.
Kabak çekirdeği, ceviz ve yer fıstığı gibi kuruyemişler/tohumlar.
Fasulye, nohut ve soya fasulyesi gibi.
Süt, yoğurt ve peynir gibi süt ürünleri.

6. Kalsiyum içeriği yüksek gıdalar

Çalışmalar, kalsiyum için önerilen 1.000 miligramlık diyet ödeneğinin karşılanmasının ve günde 1.500 miligrama kadar çıkmanın kan basıncını iyileştirebileceğini göstermiştir. Kalsiyum açısından zengin besinler şunları içerir:
Süt, yoğurt, peynir ve süzme peynir gibi süt ürünleri.
Badem.
Koyu yeşil yapraklı sebzeler ve brokoli.
Kuru fasulye ve bezelye.
Güçlendirilmiş tofu.
Güçlendirilmiş portakal suyu.
Badem, soya, hindistancevizi ve yulaf gibi güçlendirilmiş süt olmayan sütler.

Kan basıncınızı düşürmenize yardımcı olabilecek diğer yiyecekler

Sarımsak ayrıca kan basıncınızı düşürmeye yardımcı olabilir. Sarımsağın iltihabı azaltmaya yardımcı olduğu gösterilmiştir. Yemeğinize lezzet katmak için sarımsak kullanmak, tuzu azaltmanıza da yardımcı olur, bu da kan basıncını düşürmeye yardımcı olabilir.
Orta miktarda alkolün de kan basıncını düşürmeye yardımcı olduğu gösterilmiştir. Kadınlar günde bir içkiyi geçmemeli, erkekler ise günde iki içkiden fazla içmemelidir. Unutmayın, daha fazla miktarda alkol tüketmek kan basıncının yükselmesine neden olabilir.
Bazı insanlar bu miktardan daha az içmeli veya hiç içmemelidir. Orta derecede alkol bile bazı ilaçları etkileyebilir ve bazı kanserler ve osteoporoz dahil olmak üzere diğer kronik rahatsızlıklar riskinizi artırabilir. Alkol içmenin sizin için güvenli olup olmadığını sağlık uzmanınıza sorun.

Takviyeler işe yarıyor mu?

Bazı takviyeler yardımcı olabilir. Ancak Zumpano, bir ek eklemeden önce doktorunuzla konuşmanız gerektiği konusunda uyarıyor. Bütün gıdalardan besin almak en iyisidir.
Takviyeler, takviyenin türüne ve alınan konsantrasyona bağlı olarak riskli olabilir ve ayrıca bazı ilaçlarla etkileşime girebilir.
Aşağıdaki takviyeler söz vermiştir:
Omega-3 yağ asitleri
CoQ10.
Magnezyum _
Zumpano, “Omega-3 yağ asitlerini somon, ton balığı, ringa balığı, uskumru gibi yağlı balıklarda doğal olarak bulabilirsiniz” diyor. "Bazı bitkiler ayrıca chia tohumları, keten tohumları, kenevir tohumları, ceviz ve soya gibi iyi kaynaklardır."
CoQ10 söz konusu olduğunda, antioksidan vücudunuzun kan basıncınızı etkileyebilecek toplam çevresel direncine yardımcı olabilir.
Ayrıca kabuklu yemişler, tohumlar, tam tahıllar, yeşillikler ve süt ürünleri açısından zengin bir diyet uygulayarak takviye olmadan bir doz magnezyum alabilirsiniz.
Bu besinleri diyetinize eklemek bir kazan-kazan durumudur. Şu anda bir beta bloker ilaç kullanıyorsanız, önce doktorunuzla konuşmalısınız.
Zumpano, "Gıdalardan doğal olarak faydalanmak en iyi seçenektir" diyor. “Antioksidanlar ve besleyici yoğun gıdalar açısından zengin gıdalar yemek, genel kalp sağlığınızı iyileştirebilir.”
Diyetinize belirli yiyecekleri dahil etmek kan basıncını düşürmeye yardımcı olabilirken, yaşam tarzı seçimleriniz de yardımcı olabilir.
Zumpano, "Egzersiz, stres azaltma, düşük tuzlu diyet ve normal vücut ağırlığını korumanın da kan basıncını olumlu yönde etkileyebileceğini not etmek çok önemlidir" diyor.