Kan şekerini aniden yükselten 4 yiyecek

TAKİP ET

Size diyabet veya prediyabet teşhisi konduysa, sağlık uzmanınız kan şekerinizi yönetmenize yardımcı olması için daha düşük karbonhidratlı bir diyet önermiş olabilir.

Reklam
Reklam

Birçokları için düşük karbonhidrat yemek kısıtlayıcı bir duygudur ve uzun vadede sürdürülmesi zor olabilir. Bu nedenle, tüm karbonhidratları kesmeye odaklanmak yerine, öğünleriniz ve atıştırmalıklarınız için dengeli bir tabak için çaba sarf etmek daha iyidir. Aslında araştırma, tüm besin gruplarıyla (proteinler, karbonhidratlar, sağlıklı yağlar, meyveler ve sebzeler) dengeli bir yemek veya atıştırmalıkların yemekten sonra kan şekeri kontrolünü iyileştirebileceğini gösteriyor.

Sağlıklı atıştırmalıklar nelerdir?

İyi haber şu ki, en sevdiğiniz yiyecekleri diyetinizden çıkarmak yerine, onları daha sonra kan şekerindeki artışı yavaşlatan diğer yiyecek gruplarıyla eşleştirebilirsiniz.

Kan şekeri seviyelerini kontrol altında tutmak için belirli yiyecekleri bir araya getirmek mümkün olsa da, beslenme açısından dengeli olmayan bazı yiyecekler var ve muhtemelen atıştırmalık olarak farklı bir seçeneğe ulaşmak en iyisidir. Arada bir bu yiyeceklerin tadını çıkarmak gayet iyi, ancak aşağıdaki atıştırma seçeneklerinden herhangi birine düzenli olarak ulaşırsanız, biraz daha dengeli bir şeye ulaşmak için atıştırma alışkanlıklarınızı değiştirmeyi düşünebilirsiniz.

Şeker

Şeker, protein, lif ve sağlıklı yağlar bakımından düşük bir gıda olma eğilimindedir. Genellikle hızla sindirilir ve hemen emilir - hem kan şekerini yükseltir hem de daha sonra potansiyel olarak açlığı arttırır.

Sindirimi daha uzun süren ve bunun yerine sizi tok tutmaya yardımcı olan seçenekleri seçmeye çalışın. Ardından, hala istiyorsanız, dengeli bir atıştırmalık yedikten sonra bir veya iki parça şeker almayı düşünün. Kan şekerinde büyük bir değişiklik olmadan günün geri kalanında daha enerjik ve dengeli hissedeceksiniz.

Cips

Cipsler genellikle otomattan alınması kolay olan hızlı bir atıştırmalıktır. Ancak bazen şu anda daha uygun bir seçim, daha sonra kan şekerinin yükselmesine neden olabilir. Cipsler genellikle protein ve lif bakımından düşüktür ve bu da onları kan şekerini yükselten bir yiyecek yapar.

Neyse ki, kan şekerini yönetmek için bu gevrek atıştırmayı diyetinizden tamamen çıkarmak zorunda değilsiniz. Artık daha fazla kan şekeri dostu seçenekler sunan yeni markalar var.

Bu seçenekleri humus, sebzeli çubuklar veya yoğurt gibi yüksek lifli bir sos ile eşleştirin ve kan şekerini dengeleyen bir atıştırmalık elde edin.

Hamur işleri

Çörek, tarçınlı rulo veya kruvasan gibi hamur işleri genellikle rafine un, şeker ve ilave katı ve sıvı yağların bir kombinasyonudur. Karbonhidratlar ve şeker kan şekerini hızla yükseltecek ve eklenen yağ veya tereyağı, gecikmiş emilim nedeniyle kan şekerini daha uzun süre yüksek tutacaktır.

Tabii ki, bu yiyecekler ölçülü olarak yaşam tarzınızın bir parçası olabilir, ancak her gün tatlı bir şeye ulaşmayı yeniden düşünmek isteyebilirsiniz.

Bunun yerine, atıştırma zamanında bir karbonhidratı bir proteinle eşleştirmeye odaklanın. Karbonhidrat kaynağı hızlı bir enerji artışı sağlayacak ve protein, yemekten sonra saatlerce kan şekerinizi stabilize etmeye yardımcı olacaktır.

Kola

Şekerle tatlandırılmış içecekler güzel bir enerji artışı sağlayabilir, ancak besin maddelerinde düşük ve şekerde yüksek oldukları bilinmektedir. Buna kola, meyve suyu, enerji içecekleri ve şekerli kahve dahildir. Öğünler arasında büyük bir kan şekeri dalgalanması, yalnızca açlığın artmasına ve daha sonra enerjinin düşmesine neden olur. Bu nedenle, kan şekeriniz için daha fazla protein, lif ve sağlıklı yağ içeren seçeneklere geçmeniz daha iyi olur.

Kola alışkanlığını atmaya mı çalışıyorsun ? Kendinizi gazlı içecek alışkanlığınızdan vazgeçmeye çalışıyorsanız, normal seçiminizi diyet soda ile değiştirin. Diyet soda, ölçülü olarak güvenli olduğu gösterilmiştir ve kan şekerinde ani yükselmelere neden olmaz.