Kan şekerinizin çok yüksek olduğunun kesin işaretleri

TAKİP ET

Kan şekerinizin yüksek olduğunu nasıl anlarsınız? İşte kan şekerinizin yüksek olduğunu gösteren önemli işaretler…

Reklam
Reklam

Yüksek kan şekeri, COVID, kalp hastalığı ve kanser gibi sağlık sorunları kadar manşetlere çıkmayabilir. Ancak kronik olarak yüksek kan şekeri (genellikle diyabet olarak bilinir ) ABD'de sessiz bir salgındır ve ciddi sağlık sorunlarına neden olabilen ve hatta ölümcül olabilen bir durumdur. Kendinizi korumak için kan şekerinizi düzenli olarak kontrol ettirin ve yükseldiğine dair olası sinyallerin farkında olun. Bunlar kan şekerinizin çok yüksek olduğuna dair bazı kesin işaretlerdir. Bunlardan herhangi birini fark ederseniz, doktorunuzu aramaya değer.

Sık idrara çıkma

Yüksek kan şekerinin en yaygın belirtilerinden biri, sizin için normal olandan daha fazla idrara çıkmaktır. Bunun nedeni, kan dolaşımında şeker (glikoz) biriktiğinde, vücudun onu idrar yoluyla atmaya çalışmasıdır. Normalden daha sık idrara çıkıyorsanız, doktorunuza danışmanız iyi bir fikirdir.

Susuzluk

Yüksek kan şekerinin bir başka yaygın belirtisi de sık susamadır. Artan idrara çıkma iki cephede dehidrasyona neden olabilir - idrara çıkmak daha sık vücutta sıvı yoksunluğuna neden olur ve kan şekeri aslında sıvıyı vücuttan çıkarken dokulardan uzaklaştırır. Bu, susuzluğun artmasına neden olabilir ve daha fazla su içmek onu tatmin etmeyebilir.

Tükenmişlik

Kan şekeri genellikle kronik olarak yükselir çünkü vücut, hücrelerin enerji için şekeri kullanmasına yardımcı olan hormon olan insüline dirençli hale gelir. Bu enerji kaynağından yoksun, yüksek kan şekeri olan biri sık sık yorgun hissedebilir.

Sık Açlık ve Beklenmedik Kilo Kaybı

Kan şekeri yüksek olan kişiler daha sık aç hissedebilir ve daha fazla yemelerine rağmen kilo verebilirler. Bunun nedeni, glikozdan enerjiden yoksun kalan vücudun yakıt olarak kullanmak için daha fazla gıda talep etmesidir. Kronik olarak yüksek kan şekeri, vücut enerji için yağ depolarını yakmaya başlayabileceğinden, beklenmedik kilo kaybına da neden olabilir.

Karıncalanma ve Uyuşma

Kronik olarak yüksek kan şekeri seviyeleri, diyabetik nöropati adı verilen bir durum olan vücuttaki sinirlere zarar verebilir. En yaygın şekli ayakları, bacakları, elleri ve kolları etkileyen periferik nöropatidir. Etkilenen bölgelerde karıncalanma, yanma, uyuşma, ağrıya veya sıcaklığa karşı hassasiyette azalma veya keskin ağrılar veya kramplar üretebilir. Semptomlar geceleri kötüleşme eğilimindedir.

Bulanık Görme ve Sık Baş Ağrıları

Yüksek kan şekeri seviyeleri, gözlerin lenslerini şişirebilir ve bozabilir, bu da bulanık veya çift görmeye neden olabilir. Diyabet, retinadaki kan damarlarının sızmasına veya anormal yeni kan damarlarının büyümesine neden olarak görme sorunlarına yol açabilir. Buna diyabetik retinopati denir. Johns Hopkins Medicine'e göre diyabetik nöropati, Amerikalı yetişkinlerde körlüğün önde gelen nedenidir.