Kanser belirtileri: Göz ardı etmemeniz gereken 10 uyarı işareti

TAKİP ET

Bazı erken evre kanserleri saptamak ve teşhis etmekle ilgili zor şeylerden biri, genellikle herhangi bir belirtiye neden olmamaları ve eğer yaparlarsa, aynı zamanda bir dizi başka neden ve koşulla da ilişkili belirtiler olmalarıdır.

Reklam
Reklam

Kanser bakım hemşiresi Josette Snyder, BSN, MSN, AOCN, insanların her yıl ziyaret ettikleri bir birinci basamak doktoru kurmasının önemli olmasının bir nedeninin bu olduğunu söylüyor.

Geçmişinizi bilen ve sağlığınızla ilgili sürekli bir kaydı olan bir doktor, vücudunuzdaki değişikliklerin test veya bir uzman ziyareti gerektirip gerektirmediğini belirlemeye yardımcı olabilir.

Snyder, hangi belirti ve semptomlara dikkat etmeniz gerektiğini tartışıyor.
 

Kanserin bazı genel belirti ve semptomları nelerdir?

Aşağıdaki semptomların tümü iyi huylu olabilir veya kanserle ilgisi olmayabilir, ancak Snyder kesinlikle doktorunuzun dikkatine sunulmasını önerir.

Cildinizin altında bir yumru
İyi huylu bir kisti kötü huylu bir tümörden sadece ona bakarak ayırt etmek çoğu zaman imkansızdır, bu nedenle göğsünüzde, boynunuzda veya genital bölgenizde herhangi bir yumru olup olmadığını kontrol ettiğinizden emin olun.

Göğüslerinizde çukurlaşma, renk değişikliği veya meme uçlarınızda akıntı gibi başka değişiklikler fark ederseniz, doktorunuzla konuşun. Meme kanseri belirtisi olabilir.

Görünümü değişen benler
Kendinize düzenli olarak cilt kontrolü yaptığınızdan emin olun. Melanom gibi cilt kanserinin bir işareti olabileceğinden, asimetrik olan veya şekil, renk veya boyutta değişiklik olan benlere dikkat edin.

Dış görünüm kontrolü yaparken bu kılavuzu kullanın:

Asimetri. Köstebek asimetriktir - bir yarısı diğer yarısından farklı görünüyor.
Sınır. Köstebek, iyi tanımlanmış bir kenar yerine düzensiz, dalgalı veya bulanık görünen bir kenarlığa sahiptir.
Renk. Bir köstebek, kahverengi, siyah, ten rengi, pembe, kırmızı ve hatta beyaz ve mavi dahil olmak üzere birden fazla renge sahiptir.
Çap. Bir köstebek altı milimetreden daha büyüktür (kabaca bir kurşun kalem silgisinin boyutu).
Evrim. Köstebek gelişiyor - renk, boyut veya şekil değiştiriyor.

Sık ateş veya enfeksiyonlar
Enfeksiyondan sonra enfeksiyon kapma eğilimindeyseniz veya sürekli ateşle uğraşıyorsanız, bu, bağışıklık sisteminizin lenfoma veya lösemi tarafından tehlikeye atıldığının bir işareti olabilir.
Banyo alışkanlıklarındaki değişiklikler
Hepimiz zaman zaman ishal veya kabızlık yaşarız. Ancak tuvalete gitme sıklığınızda önemli bir değişiklik fark ederseniz, doktorunuzla konuşma zamanı gelmiştir.
Bu, daha sık idrara çıkma veya her zaman gitmeniz gerektiğini hissetmenin yanı sıra dışkı veya idrarınızdaki kanı içerebilir. Bu değişiklikler kolon, prostat veya mesane kanserine işaret edebilir.

Kilo kaybı
Denemeden birkaç kilo verdin. Endişelenmeli misin? Doktorunuza danışmak ve iştahsızlık gibi hangi belirtileri yaşadığınızı açıklamak en iyisidir.
Açıklanamayan kilo kaybı, belirli kanser türlerinin yayıldığını gösterebilir.

Yutma güçlüğü
Yemeğin boğazına takıldığı hissi mi? Olur.
Ancak bu his ve yutma güçlüğü iki haftadan uzun sürerse ağız, boğaz veya yemek borusu kanseri belirtisi olabilir.

Ağzınızdaki değişiklikler
Ağzınızda ağrıya neden olan herhangi bir yara veya lezyona dikkat edin. Kalıcılarsa, ağız kanserlerinin bir işareti olabilir.
Bu, özellikle sigara içen veya alkol tüketen kişilerde yaygındır.

Aşırı morarma
Masanın kenarına çarpmak bir çürüğe neden olabilir - bu normaldir.
Ancak belirli kan kanserleriniz varsa, vücudunuzdaki anormal noktalarda morluklar fark etmeye başlayabilirsiniz.

Olağandışı kanama veya akıntı
Kokulu vajinal akıntı yaşarsanız doktorunuzla konuşun. Doktorunuz yumurtalık kanseri taraması yapmak isteyebilir.
Ayrıca, adet döngünüzde kalıcı ağrı ve değişiklikler yaşıyorsanız, rahim ağzı, rahim veya yumurtalık kanseri belirtisi olabilir.
Adet döneminiz boyunca şişkinlik hissedebilirsiniz, ancak iki haftadan uzun süredir şişkinseniz, yumurtalık kanseri veya mide-bağırsak kanseri belirtisi olabilir.

Kronik öksürük veya ses kısıklığı
İki haftadan uzun süren kronik öksürük veya ses kısıklığı akciğer kanseri belirtisi olabilir.
Kan tükürüyorsanız veya göğüs ağrısı veya nefes darlığı çekiyorsanız, doktorunuza ulaşmak için beklemeyin.
Bu belirtilerden herhangi birini yaşarsanız, bunları bir şekilde kaydettiğinizden emin olun, böylece belirtilerin ne sıklıkta ortaya çıktığı ve ne kadar süredir devam ettiği konusunda doktorunuzla kapsamlı bir görüşme yapabilirsiniz.
 

Kanser olabilir mi yoksa başka bir şey mi?

Açıklanamayan kilo kaybı veya banyo alışkanlıklarınızdaki değişiklikler gibi belirtilerin birçok farklı nedeni olabilir.

Snyder, "Bu nedenle, kaybolmayan veya iki haftadan uzun süren herhangi bir semptom hakkında doktorunuzla konuşmanız önemlidir" diyor.
 

Kendimi kanser için nasıl kontrol edebilirim?

Erken teşhis, kanseri semptomlar ortaya çıkmadan önce tespit etmenin anahtarıdır.
Düzenli olarak kanser taramalarına katılmak
Çeşitli kanser türleri için, herhangi bir semptom ortaya çıkmadan önce bunları tespit edebilen taramalar vardır. Bu düzenli gösterimleri almanız önerilir:
Ortalama meme kanseri geliştirme riski olan doğumda kadın (AFAB) olarak atanan kişiler için 40 yaşından başlayarak yıllık tarama mamogramları.
21 ve 65 yaşları arasındaki AFAB insanlar için her üç yılda bir Pap testi.
Her beş yılda bir 25 ila 65 yaş arasındaki kişiler için HPV (insan papilloma virüsü) testi.
Ortalama kolorektal kanser riski taşıyan kişiler için 45'ten başlayan yıllık dışkı testleri.
Çoğu sağlık sigortası planı, en azından bazı önleyici taramaları kapsar, bu nedenle sigorta sağlayıcınıza danışın. Topluluğunuzdaki hastaneler veya kuruluşlar tarafından sunulan ücretsiz taramalar da olabilir.
 

Doktorunuzu ne zaman görmelisiniz?

Vücudunuza ve nasıl hissettiğinize dikkat etmek önemlidir. Bu semptomlar aynı zamanda diğer birkaç neden ve durumla da ilişkili olsa da, özellikle semptomlar kalıcıysa, bir doktorla konuşmanız hayati önem taşır.
Doktorunuz, gerekirse bir doku parçasının alındığı ve test edildiği biyopsi de dahil olmak üzere testler yapabilir.
Snyder, "Bu semptomlardan herhangi birinin endişe verici olabilecek en alt satırı, semptomları çözmenize yardımcı olması için bir doktorla çalışmanızdır" diyor.