Kapalı mekanlara maske yasağı geliyor! Vaka sayıları 5 kat arttı

TAKİP ET

Koronavirüs salgınında vaka sayılarının binin altına inmesi ile birlikte kaldırılan maske yasağı geri geliyor. Özellikle salgının hafife alınmaması ve Yaz aylarının gelmesi ile birlikte insanların sokakta daha aktif olması sebebiyle vakalar patladı. Günlük vaka sayısı şu anda 8 bine kadar yükselirken 3 haftada 5 kat arttığı öğrenildi. Bilim insanları ise vatandaşlara Tedbiri elden bırakmayın uyarısında bulunuyor.

Reklam
Reklam

Koronavirüs salgını tam bitti derken vaka sayıları yeniden patladı. Özellikle son 1 ay içerisinde hastaneye yapılan başvurularda büyük artış var. Uzmanlar ise bunu yeni dalganın habercisi olarak değerlendiriyor. Özellikle risk grubundaki vatandaşlar Tedbiri elden bırakmamaları konusunda uyarılıyor. Alınan bilgiye göre son 1 hafta içerisinde vaka sayıları günlük 8 bine kadar ulaştı. Yani günlük vaka sayısında 5 katına varan bir artış bulunuyor.

60 bin aktif vaka var

Geçtiğimiz hafta günlük ortalama 8000 vaka çıkarken vaka sayısındaki bu hızlı artış uzmanları korkutuyor. Uzun bir aradan sonra Covid 19 salgınında vakalar yeniden artışa geçerken son haftada tespit edilen aktif vaka sayısının ise 60 bine dayandığı öğrenildi. Nisan ayında Türkiye genelinde kısıtlamalar kaldırıldığında haftalık ürünler 20 civarındaydı. Ancak haftalık ölüm sayısı da son bir haftada artışa geçti ve 25'e yükseldi.

Kapalı alanlarda maske kullanın

Şu anda Sağlık Bakanlığı tarafından koronavirüs testleri tam olarak açıklanmıyor ve tam olarak rakamlarda bilinmiyor. Ancak testleri pozitif çıkma oranının özellikle Ankara ve İstanbul gibi Büyük şehirlerde yüzde 20'nin üzerinde olduğu söyleniyor. Uzmanlar ise özellikle toplu taşıma ve kapalı alanlarda maske kullanımının devam etmesi yönünde uyarılarda bulunuyor. “Tedbiri elden bırakmayın” diyen Uzmanlar özellikle risk grubunda olan vatandaşlara maske çağrısı yapıyor.

İstanbul vaka sayısında patladı

Uzmanlara göre koronavirüs salgınında vaka sayısında artış ilk olarak İstanbul'da başladı. Son 10 gün içinde Ankara ve çevre illerde de artışın olduğu söyleniyor. Vakalarda büyük çoğunluğun grip şeklinde hastalığı atlattığı belirtilirken hastaneye yatışlarda da artış olmaya başladığı açıklandı. Şikâyetlerin az olduğunu belirten Uzmanlar risk gruplarının hala sıkıntılı olduğunu söyledi. Ayrıca uzmanlardan 4. için Sağlık Bakanlığı'na çağrıda geldi. Son dozun üzerinden altı aydan fazla süre geçtiğini hatırlatan Uzmanlar hatırlatma dozu yapılması gerektiğini söylüyor.