Kara liste nedir, kara listeden nasıl çıkılır? Kara liste sorgulaması nasıl yapılır?

TAKİP ET

​Kara Liste Sorgulama işlemleri kredi, kredi kartı borcu ya da çek ödemelerini geciktiren, ödemelerini geciktirdiği için bankalar veya diğer finans kuruluşları tarafından borçları takibe alınan kişilerin en çok araştırdığı konular arasında yer almaktadır. Peki, kara liste nedir, kara listeden nasıl çıkılır? İşte detaylar...

Reklam
Reklam

Kara Liste Sorgulama işlemleri kredi, kredi kartı borcu ya da çek ödemelerini geciktiren, ödemelerini geciktirdiği için bankalar veya diğer finans kuruluşları tarafından borçları takibe alınan kişilerin en çok araştırdığı konular arasında yer almaktadır.

Kara liste nedir? 

Kara liste, halk arasında kredi notu düşük olan kişilere verilen isimdir. Yani halk arasında kredi notu düşük olup herhangi bir kredi işlemi yapamayan, kredi kartı alamayan kişiler kara listede olarak adlandırılmaktadır. Resmiyetteyse kara liste kredi notu en riskli grupta olanlara verilen isimdir. Kredi ödemeleri, kart ödemeleri ve diğer kredili mevduat borçlarını süresinde ödemeyen ve takibe alınanlar ve bunu alışkanlık haline getirenler kredi notunda en riskli grupta yer almakta diğer bir ifade ile kara listeye alınmaktadırlar. 

Kara listeden nasıl çıkılır? 

Kara listeden çıkmak için bazı yükümlülükleri sağlamanız gerekmektedir. 

Banka kara listeden çıkmak için öncelikle tüm borçlarınızı ödemeniz gerekmektedir. 

Normal şartlarda borçlarınızı kapatmanız ve sonrasında ödemelerinizi düzenli yapmanız halinde kara listeden çıkmanız diğer bir ifade ile kredi notunuzun yükselmesi 5 yılı bulmaktadır. 

Fakat belli dönemlerde çıkartılan banka kırmızı kalem affıyla borcunu ödemiş ve diğer yükümlülükleri sağlamış olanlar kara listeden çıkarılmaktadır.  

Bankalarda kara liste ne zaman silinir? 

Normal şartlarda eğer banka kara liste affı yoksa siz tüm borçlarınızı ödedikten sonra 5 yıl içerisinde kara listeden çıkartılırsınız. Sicil affı veya kredi kartı kara liste affı çıkması durumundaysa eğer borçlarınızın hepsini kapattıysanız kara listeden yasa kapsamında silinirsiniz. 

Banka kara liste sorgulaması nasıl yapılır? 

Kara liste sorgulama diğer adıyla banka kırmızı kalem sorgulama işlemleri https://www.findeks.com/ aracılığıyla gerçekleştirilmektedir. Kredi notunuzu öğrenmek için bu kapsamda belirlenen ücreti ödemeniz gerekmektedir. Güncel fiyatı 10 TL civarındadır. Findex, e-Devlet'ten ücretsiz olarak sorgulanamamaktadır. Findex aracılığıyla merkez bankası kara liste sorgulaması yapmak için; 

Öncelikle yukarıda verilen bağlantı aracılığı ile Findex ana sayfasına giriş yapın. 

Daha önce üye olmadıysanız öncelikle üye olun. 

Mevcut üyeliğiniz varsa giriş yapın. 

Üye olmadan ana sayfada yer alan ‘Findex Kredi Notunuzu Öğrenin’ kısmında yer alan ‘Satın al’ bölümüne tıklayın. 

Sonra bilgilerinizi girerek ödeme yapın. Ödeme işleminden sonra raporunuz mail adresinize gönderilecektir. 

Findex kredi notu aralıkları 

Yukarıdaki tablodan da görüldüğü üzere; Kredi notu 1 ile 1900 arasında değerlendirilmektedir. 

Kredi notunuz bu aralıkta ne kadar yüksekse risk durumunuz o kadar düşük olacaktır. 

1-380 arası puanı olanlar en riskli grupta, 

380-760 arasında olanlar orta riskli, 

760-1140 arasında olanlar az riskli, 

1140-1520 puan arasında olanlar iyi, 

1520-900 arasında yer alanlar ise çok iyi grupta yer alıyor. 

SMS’le kara liste sorgulaması nasıl yapılır? 

SMS’le şu an için Findex rapor notu bir diğer adıyla kredi kara liste sorgulama ya da kredi notu sorgulama işlemleri yapılamamaktadır. Kredi ya da kredi kartı kara liste sorgulama işlemlerini Findex resmi web sayfası üzerinden yapabilirsiniz. 

Banka kara liste sorgulama e-Devlet'ten yapılabilir mi? 

Findex raporu e-Devlet'ten alınamamaktadır. Fakat, Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi raporunu e-Devletten alabilirsiniz. Tabi bu belgede kredi notu yazmamaktadır. Dolayısıyla e-Devlet'ten alınacak olan risk merkezi raporuyla kara liste sorgulaması yapamazsınız. e-Devlet'ten bu raporu almak için; 

İlk olarak T.C. numaranız ve e-Devlet şifrenizle buradan giriş yapın ⇒ E-devlet risk merkezi raporu sorgulama

Bu sayfada 'Yeni Başvuru’ diyerek başvuru işlemini yapınız. 

Başvurudan sonra birkaç dakika içerisinde cep telefonunuza onaylandığına dair bilgi gelecek ve aynı zamanda dosya açmak için bu gelen SMS’te şifre de olacak. 

Onaylandıktan sonra ‘Başvuru Bilgilerim’ kısmından raporunuza ulaşabilirsiniz. 

Raporu Görüntüle kısmını tıklayarak devam ediniz. 

Açılan ekranda size SMS’le gelen şifreyi yazarak devam edin. 

Dosya açılırken yine sizden şifre isteyecek. Dosya şifresi de SMS’le gelen şifredir. 

Son aşamada artık Risk Merkezi Raporu açılacaktır. 

Raporda Kredi limit ve Borç bilgileri, Bireysel Kredi Başvuru Bilgileri, İhale Yasaklısı Bilgileri, Senet Bilgileri, Çek Bilgileri ve Çek Yasaklama ve Kaldırı Karar Bilgileri gibi bilgiler yer almaktadır. 

Risk raporunda kredi notu nerede yazıyor?

Bankalarda kırmızı çizgi sorgulama diğer adıyla kredi notu sorgulama Findex üzerinden yapılmaktadır. e-Devlet'ten alınan Risk Merkezi Raporu bilgilendirme amaçlıdır ve burada kredi notu yer almaz. Eğer banka kırmızı çizgi sorgulamak ve hangi risk grubunda yer aldığınızı öğrenmek istiyorsanız Findex’ten rapor talep etmeniz gerekmektedir.

kara liste kara liste nedir kara listeden nasıl çıkılır kara liste sorgulama kara listesorgulaması nasıl yapılır