Karadeniz'e gireceklere hayati uyarı geldi! Rip akıntısı var aman dikkat

TAKİP ET

Kurban bayramının başlaması ile birlikte birçok kişi tatil için sahil kenarlarını tercih etmeye başladı. Ancak özellikle Karadeniz'e girecek olan vatandaşlara hayati uyarı yapıldı. Uzmanlar, özellikle fırtınalı ve rüzgarlı havalarda her yıl yüzlerce insanın Hayatını kaybettiğini hatırlatarak rip akıntısına karşı vatandaşların tedbirli olmalarını istedi.

Reklam
Reklam

İstanbul'da yaşayan vatandaşların hem yakın olmasından hem de sakin olmasından dolayı en çok tercih ettikleri tatil bölgelerinden biri Şile kıyıları oluyor. Özellikle 9 günlük Bayram tatilini fırsat bilen vatandaşlar şu anda Şile'ye Akın etmiş durumda. Ancak özellikle Karadeniz Bölgesi olması sebebiyle Uzmanlar Şile'de denize girmek konusunda uyarılarda bulundu. Profesyonel de yüzücülerin bile karşı koyamayacağı, her yıl yüzlerce kişinin hayatını kaybetmesine sebep olan rip akıntısına karşı vatandaşların tedbirli olmaları istendi.

Rip akıntısına dikkat

Özellikle rüzgarlı ve fırtınalı havalarda etkili olan rip akıntısı akıntıya kapılan kişileri kıyıdan uzaklaştırıyor ve açığa doğru sürüklüyor. Bu sebeple de boğulma olayları meydana geliyor. Özellikle korkuya ve paniğe kapılan vatandaşlar çırpınarak kıyıya dönmeye çalışıyor ancak yorgun düşerek kendilerini su yüzeyinde tutamıyor.

Akıntının ters yönüne yüzmeyin uyarısı

Özellikle Şile Sahillerinde görev yapan cankurtaranlar vatandaşları da rip akıntısına karşı uyarmayı ihmal etmiyor. Cankurtaran eğitmeni Muhammed Özcan, rip akıntısının rüzgarın yönü ve Deniz'in dip yapısı ile geliştiğini belirterek Halk arasında çeken akıntı olarak bilindiğini söyledi. Dalganın boyunun artması ile beraber akıntının şiddetini de arttırdığını söyleyen Özcan, Özellikle bu sırada akıntının tersine doğru yüzmeye çalışmanın ölümcül olabileceğini dile getirdi. Yüzücülerin paniğe kapılmaması gerektiğini söyleyen Özcan, iyi yüzücülerin bile bu akıntıya karşı koymakta güçlük çekebileceğini söyledi.