Karadeniz gazında gelişme! Türkiye'ye 25 yıl yeter!

TAKİP ET

Karadeniz'den elde edilen gazın ilk etapta üretim miktarı günlük olarak 10 milyon metreküp olarak planlanıyor. Karadeniz'de bulunan kuyuların yaklaşık olarak 25 yıl kadar evlerin ihtiyacını karşılayacağı düşünülüyor.

Reklam
Reklam

Karadeniz’de Sakarya Gaz Sahasındaki Amasra-1 kuyusunda 135, Tuna-1 kuyusunda ise 405; toplamda 540 milyar metreküp doğalgaz keşfedildi. Türkiye, bu gazı önümüzdeki yıllarda evlere taşımak için çalışmalarını devam ettiriyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Karadeniz’deki gaz çalışmalarını üç fazda sürdürüyor. İlk fazda yapılan çalışma kapsamın bölgede 10. sondaj kuyusunun açılma planı var. Kuyu çalışmalarına ek olarak boru hattı çalışmalarına yoğunlaşılması konuşuluyor, su altı borularının ise temmuz ayı itibariyle döşenmeye başlanacağı planlanıyor.

16 inç çapındaki borular doğalgazı karaya taşıyacak, bu sebeple özel malzeme ile kaplandı. Bu sayede boruların yapıları farklı kimyasal etkilerle ve oksitlenme gibi durumlarla aşınmaya karşı korunaklı hale getirildi. Boruların karaya taşınmasını sağlayacak istasyonlar bitirildi ve boruların tamamı da bölgeye gönderildi.



İlk fazın kuyu çalışmaları 540 milyar metreküplük doğalgaz için devam ediyor. İkinci ve üçüncü fazla alakalı hazırlık ve projelendirme ise eş zamanlı biçimde devam ediyor. İlk etapta 10 milyon metreküpün günlük elde edileceği planlanıyor. 4 yıl içinde günlük üretimin 40 milyon metreküpe çıkarılacağı öngörülüyor. 40 milyon metreküp olarak hesaplanınca bu 25 yıl boyunca evlerin ihtiyaç duyduğu gazın üretileceği kapasitede gözüküyor. Bu gazın miktarı evlerin tüketiminin de yüzde 30’una denk düşüyor.

Öte yandan Karadeniz’de arama ve sondaj çalışmaları devam ediyor. Fatih Sondaj Gemisi, Karadeniz’de Gökçe-1, Kanuni Sondaj Gemisi Türkali-4 , Yavuz Sondaj Gemisi de kuyubaşı vanası için planlanan yerlerde çalışmalarını devam ettiriyor.

Üretim çalışmaları sürerken güvenliğin sağlanması adına doğalgaz depolarının genişletme çalışmaları da sürdürülüyor. Tuz Gölü’nde doğalgaz depolama tesisinde 1,2 milyar metreküp olan kapasitenin 2023’e kadar 5,4 milyar metreküpe arttırılması planlanıyor. Silivri Yer Altı Doğal Gaz Depolama Tesisi’nin de yıl sonuna kadar açılışı için çalışmalar sürüyor. Silivri’deki tesisin de 4,6 milyar metreküpe ulaşması planlanıyor.