Kardiyak arrest ve kalp krizi: Fark Nedir?

TAKİP ET

Biri elektriksel bir sorundan kaynaklanırken, diğeri tıkalı arterlerden kaynaklanır.

Reklam
Reklam

Kalp krizine karşı kalp durması söz konusu olduğunda, kafalarını karıştırmak kolay olabilir. Merak ediyor olabilirsiniz, kalp durması kalp krizi ile aynı şey midir?

Hem kalp krizi hem de kalp durması, kalbinizi etkileyen korkutucu ve yaşamı tehdit eden tıbbi durumlar olabilir, ancak nasıl ve neden ortaya çıktıkları konusunda farklılıklar vardır.

Kalp krizi bir tıkanıklıktan kaynaklanır. Bir arter kalbe giden kan akışını engellediğinde olur.

Kardiyak arrest elektriksel bir sorundur. Hızlı, düzensiz darbeler kalbinizin ritmini ele geçirdiğinde ortaya çıkar.

Ve çoğu insan kalp krizinden sağ çıkarken, kalp durması çok az kişinin hayatta kaldığı bir durumdur. Her iki durumda da hızlı hareket etmeniz ve 112'i aramanız önemlidir.

Kardiyolog Andrew Higgins, MD , kalp krizi ve kalp durmasının nasıl farklı şekillerde geliştiğini ve her acil durumda ne yapmanız gerektiğini açıklıyor.

Kalp krizi ve kalp durması arasındaki fark nedir?

Yaygın olarak "kalp krizi" olarak adlandırılan miyokard enfarktüsü ölümcül olabilir. Çoğu durumda plak, kalbinize kan sağlayan arterleri tıkar. Oksijen ve besinler olmadan, kalbinizin kas dokusu ölmeye başlayabilir. Amaç, kalbe kan akışını mümkün olan en kısa sürede geri döndürmektir - aksi takdirde kalp krizi kalıcı hasara ve hatta ölüme neden olabilir.

Amerika Birleşik Devletleri'nde yaklaşık 635.000 kişi her yıl ilk kez kalp krizi geçiriyor.

Kalp krizi geçirme riskinizi artırabilecek temel faktörler şunlardır:

Yaş ve cinsiyet.

Ailede kalp hastalığı öyküsü .

Fiziksel aktivite eksikliği, sigara ve diyet gibi yaşam tarzı seçimleri.

Diyabet, hipertansiyon ve yüksek kolesterol gibi belirli sağlık durumları.

Buna karşılık, kardiyak arrestte, kalbiniz şaşkın ve düzensiz bir şekilde atmaya başlar. Kan dolaşımı neredeyse anında durur. Bayılırsınız, nefes almayı bırakırsınız ve nabzınız olmaz. Kalp ritminiz bir an önce düzelmezse, beyniniz oksijen ve kan akışı eksikliğinden ölmeye başlar. Ani kalp durması yaşayan kişilerin %10'dan azı hayatta kalır.

ABD'de, hastane dışı bir ortamda 356.000'den fazla yetişkinin başına kalp durması geliyor.

Anormal bir kalp ritmi aşağıdakilerden kaynaklanabilir:

Kalp krizi.

Kalp yetmezliği.

Belirli tıbbi durumlar için kullanılan ilaçlar.

Yasadışı uyuşturucu kullanımı.

Kalıtsal kalp bozuklukları.

Kalp krizi belirtileri

Bazı kalp krizi belirtileri diğerlerinden daha yaygındır. Çoğu insan kalp kriziyle bağlantılı olarak göğüs ağrısı yaşasa da, her kalp krizinin "klasik" olmadığını ve bazı insanların - özellikle kadınlar ve doğumda kadın olarak atanan kişiler, diyabetik kişiler ve yaşlı kişiler - hatırlamak önemlidir. ayrıca kalp krizi ile birlikte karın veya sırt ağrısı gibi "atipik" semptomlar geliştirebilir veya hatta semptomları çok az olabilir veya hiç olmayabilir.

Semptomlar şunları içerebilir:

Anjina olarak da bilinen göğüs ağrısı.

Nefes darlığı.

Nefes almakta güçlük çekiyorum.

Tükenmişlik.

Uykusuzluk hastalığı.

Mide bulantısı veya hazımsızlık.

Kalp çarpıntısı.

Endişe.

Terlemek.

Baş dönmesi veya baş dönmesi.

Higgins, "Bu gruplardaki hastaların göğüs ağrısı gösterme olasılığı daha düşük ve yorgunluk, uykusuzluk ve ayrıca nefes darlığı yaşama olasılığı daha yüksek" diyor Dr. Higgins. "Sırtınızda ve omuzlarınızda mide bulantısı, kusma ve ağrı da olabilir - bu tehlike işaretlerini kaçırmayın."

Kardiyak arrest belirtileri

Kardiyak arrest belirtileri şunları içerebilir:

Bayılma.

Göğüs ağrısı.

Nefes darlığı.

Mide bulantısı ve kusma.

Kalp çarpıntısı.

Baş dönmesi veya baş dönmesi.

Higgins, "Kalp durması belirtileri tipik olarak uyarı vermeden başlar" diyor. "Bayılmadan ve bilinçsiz hale gelmeden önce göğüs ağrısı yaşayabilir veya yaşamayabilirsiniz."

Her biri için ne yapmalısınız?

Siz veya bir başkası kalp krizi veya kalp durması semptomları yaşıyorsa, hızlı hareket edin. Hemen 911'i arayın. Kendinizi veya başkalarını acil servise götürmeye çalışmayın. İlk müdahale ekipleri, durumu değerlendirmek ve hastaneye giderken tedavi sağlamak için eğitilir.

Kalp krizinden şüpheleniyorsanız ve size veya semptomları olan kişiye göğüs ağrısı ilacı verildiyse, onu alın. Size herhangi bir göğüs ağrısı ilacı verilmediyse, 325 miligram aspirini yavaşça çiğnemek hasarı azaltmaya ve kan pıhtılarının oluşmasını önlemeye yardımcı olabilir.

Hızlı hareket etmeniz çok önemlidir. Kalp durmasından kaynaklanan beyin hasarı, bilinç kaybının beş dakikasından hemen sonra başlar ve sekiz dakika içinde CPR (kardiyopulmoner resüsitasyon) başlatılmazsa kalp durması ölümcül olabilir.

Birinin kalp krizi geçirdiğini düşünüyorsanız, CPR'ye başlayın. Birinden kalbini yeniden başlatmak için otomatik bir harici defibrilatör (AED) bulmasını isteyin.

Higgins, "Ani bir ölümcül kalp ritmi olan durumlarda, zamanında defibrilasyon, hastaneden çıkmakla ölmek arasındaki fark anlamına gelebilir - hızlı bir AED uygulaması çok önemlidir," diye vurguluyor Dr. Higgins. "Bunu okuyorsanız ve nasıl kalp masajı yapacağınızdan veya AED kullanacağınızdan emin değilseniz, Amerikan Kalp Derneği, yerel okullar, kütüphaneler ve itfaiye teşkilatları gibi birçok yer kurslar veriyor - kendinizi şimdi hazırlayarak bir hayat kurtarabilirsiniz."