Karlı ve buzlu yollardan nasıl daha güvenli araç sürülür? Karlı yollarda araç nasıl sürülmelidir?

TAKİP ET

Karlı ve buzlu yollarda araç sürmenin ne kadar zor olduğu bilinmektedir. Sürücüler ağırlaşan yol ve iklim koşulları nedeniyle kış aylarında yaza göre daha fazla kaza riski ile karşı karşıya gelmektedir. Karlı ve buzlu yollarda ne yapılması gerektiği merak edilmektedir. Karlı yolda araba nasıl sürülür? Karlı ve buzlu yolda nelere dikkat edilmelidir? soruları araştırılıyor. işte merak edilen tüm soruların yanıtları haberimizde...

Reklam
Reklam

Sürücüler için kış aylarının zorlu koşulları oldukça zorlayıcı olabiliyor. Hem kendileri hem de diğer sürücüler için zorlayıcı olan hava şartlarında neler yapılması gerektiği de merak ediliyor.  Sürücüler ağırlaşan yol ve iklim koşulları nedeniyle kış aylarında yaza göre daha fazla kaza riski ile karşı karşıya gelmektedir. Özellikle kış koşullarına karşı hazırlık yapılmaması ya da yapılan hazırlıkların yetersizliği sürücüler için kaza olasılığını artırmaktadır. 5 adımda sürücülerin zorlu hava şartlarında neler yapabileceğini sizlerle paylaşacağınız. Karlı ve buzlu yollarda neler yapılmalı veya neler yapılmamalı sizler için araştırdık. Peki, Karlı yolda araba nasıl sürülür? Karlı ve buzlu yolda nelere dikkat edilmelidir? İşte merak edilen tüm soruların yanıtları haberimizde…

 

Karlı ve buzlu yollarda nasıl araba sürülür?

Karlı ve buzlu yollarda nasıl araba sürüleceğini sizler için araştırdık. Nasıl araba sürmeniz gerektiğini madde olarak sizlerle paylaşacağız. Karlı ve buzlu yollarda nasıl araba sürülür;

1. Aracınızı yola hazır hale getirin

Aracın yola çıkmaya uygun olduğundan emin olmanız ve bütün güvenlik kontrollerini yapmanız gerekmektedir.

Yola çıkmadan önce, silecek suyunun soğuk havaya uygun olup olmadığını kontrol etmeniz gerekmektedir. Eğer eksikse tamamlayın.

Camlardaki kar, buz veya buğuyu tamamen (sadece ön camdan değil, tüm camlardan) temizlemelisiniz.

2. Kış lastiği takın

Kış aylarında hava sıcaklıklarının düşmesiyle birlikte yol koşullarını da değişir. Soğuk havalarda yaz lastikleri daha çabuk sertleşmektedir ve yaz lastiklerinin tutunma kabiliyetleri kış lastiklerine göre çok daha düşüktür.

Zorlu iklim koşullarında kış lastiği kullanan araç sürücülerinin, kuru asfalt, kar ve buzda daha iyi tutunma ve dolayısıyla daha güvenli sürüş imkânına sahip olduğunu unutmanız gerekmektedir.

3. Risklerden kaçının

Zorunlu olmadığı sürece tehlikeli yolları kullanmayınız. Bu yollardan uzak durulmanız sizin için daha iyi olacaktır.

Karlı ve buzlu havalarda dışarı çıkmanız gerekiyorsa, iyi tuzlanmış ve temizlenmiş yollar kullanılmanız güvenliğiniz için en uygun seçenektir. Ne olursa olsun karlı ve buzlu yollar temizlenmiş olsa bile araç yavaşça sürülmelidir.

Önde ilerleyen araç ya da araçlar ile aranızda yeterli mesafe (en az 4 saniye) olmalıdır. Kullanılan aracı yakından takip eden bir araç söz konusuysa, kenara çekilerek aracın geçip gitmesi beklenmelisiniz.

4. Acil durum çantası ve ilk yardım çantası bulundurun

Her zaman yola çıkmadan önce aracın yakıt deposunun dolu olduğundan ve yedek lastik bulunduğundan emin olmanız gereklidir. Yolda ne ile karşılaşacağınızı bilemezsiniz bu nedenle her ihtimale karşı, araçta bir acil durum çantası bulundurmalısınız. Acil durum çantası bulundurmanız kanun olarak da zorunludur. Çantanın eksiksiz ve tam olduğundan emin olun.

Acil durum çantasında olması gerekenler;

Sıcak tutacak giysiler, yağmurluk

Reflektörlü bir ceket

Temiz içme suyu

Son tüketim tarihi kontrol edilmiş paketli gıda

El feneri

Elektronik aletler için yeterli pil

Kürek

Çakı

Düdük

Kağıt ve kalem

Tamamen şarj edilmiş telefon

Ayrıca aracın yolda kalması durumunda sürücünün imdadına yetişen sigorta evrakları

İlk yardım çantasında bulunması gerekenler;

1 adet otomatik turnike

1 adet flaster

Suni solunum maskesi

3 adet üçgen sargı bezi

Hidrofil pamuk

10 adet çengelli iğne

1 adet paslanmaz makas

10 adet yara bandı

2 adet cerrahi eldiven

El feneri

Düdük

Yanık örtüsü

2 adet büyük sargı bezi

1 kutu gaz komresi

1 adet antiseptik solusyon

5. Karlı ve buzlu havalarda takip mesafesine daha fazla dikkat edin

Araçlarla olan takip mesafesini korumak her zaman önemlidir. Öndeki aracın ani şekilde fren yapması veya durması durumunda, arkadaki aracın kontrollü şekilde durabilmesi için takip mesafesine uyum sağlamak oldukça önemlidir. Özellikle karlı ve buzlu havalarda araçların durması daha zor olacağından bu durum daha önemli bir hale gelmektedir.

Görüş mesafesinin düşük olduğu durumlarda aracın farlarını açın ve kaygan yollarda fren yaparak durmak on kat kadar daha uzun sürebileceğinden, diğer araçlarla uzun bir takip mesafesi bırakmalısınız.

karlı yollarda araç nasıl sürülür buzlu yollarda araç nasıl sürülür kışın güvenli araç sürmenin yolları nelerdir