Karpal Tünel Sendromu nedir? Karpal Tünel Sendromu hakkında bilgiler

TAKİP ET

Koronavirüs salgınının devam etmesi ile birlikte evde geçirilen zamanda arttı. Bu süreçte iş hayatı da evden devam ediyor. Bilgisayar başında geçirilen zaman ile birlikte vatandaşlarda karpal tünel sendromları başladı. Peki Karpal Tünel sendromu ne demek? Karpal Tünel sendromu hakkında detaylar haberimizde

Reklam
Reklam

Koronavirüs salgını uzun süredir hayatımızda devam ederken bilgisayar başında kaldığımız zaman da bu süreçte uzadı. Pandemi nedeniyle işler evden yapılırken milyonlarca insan bilgisayar başına geçti. Bu süreçte aynı pozisyonda kalarak bilek ve parmaklarda uyuşma şikâyeti ise beraberinde getirirdi.  Uyuşma ve sızlama şikayetleri artması durumun kişilerde Karpal Tünel sendromu oluşabilir. Peki Karpal tünel sendromu belirtileri nelerdir? Kimlerde görülür? İşte ayrıntılar
 

Karpal tünel sendromu nedir?

Karpal tünel sendromu; El bileklerindeki geçen damarların sıkışması sonucunda oluşan bir hastalıktır. ‘Karpal Kanal’ olarak bilinen bu yapı, bilek seviyesinde yer almaktadır. Üst kısmında kalın bant ile örtülüdür.  Bu kanal içerisinde parmakların hareket etmesini sağlayan tendonlar ile median sinir yer alır.

Median; sinirlerin parmakların hissetmesini ve hareket etmesini sağlamaktadır.  Kanalların hareket etmesi halinde parmaklar hareket eder.  Eğer median baskı altında kalırsa görevde bozulmalar yaşanır ve el ve bilek hastalığına sebep olur.

Karpal tünel sendromu kimlerde görülür? Belirtileri nelerdir?

 Karpal tünel sendromu özellikle ellerini ve bileklerini fazla zorlayan insanlarda görülür. Genellikle aynı eli ve bileği kullanan kişiler karpal kanal sendromu ile karşı karşıya kalabilir. Aşırı el işi yapan ev kadınları veya çok fazla bilgisayar başında kalanların başına gelebilir.  Zor işlerle marangoz, bahçıvan tarzı mesleklerle uğraşan kişilerde görülür. Hastalığın son evrelerinde ise başparmak kaslarında güçsüzlük, erime ve tutamama gibi hareketler görülür.

Karpal tünel sendromu; ilk olarak parmaklarda karıncalanma ve uyuşma gibi his bozuklukları oluşabilir.  Kola yayılan ağrılar ile birlikte karpal tünel sendromunda geceleri kişilerde daha fazla ağrılar görülür.  Bileklerde başlayan ağrılar daha sonra kol, omuz ve boyuna kadar yayılır. Hastalığın son evresinde ise erime, güçsüzlük tutamama gibi hareketler görülür.

 Karpal tünel sendromu kalıcı hasarlar bırakabilir!

Karpal tünel sendromu, boyun fıtığını etkileyebilir ve daha farklı hastalıklar çıkabilir. Karpal tünel sendromunda tedaviye başlanmadan önce ilk olarak doktor tarafından teşhis konulması gerekmektedir. Kalıtsal bir hastalık olmayan sendrom da oluşan bozukluklar geç düzelebilir ve ileri dereceye sarkabilir. Bu yüzden sinir hasarı meydana gelir ve tedavi zorlaşabilir. Eğer kişi ağrılarını geç fark eder ve doktora gitmezse kalıcı sakatlıklar oluşabilir.
 

Karpal tünel sendromu nasıl geçer?

Karpal tünel sendromunun geçmesi için ilk olarak el ve bilekleri zorlayan işlerden kaçınılması gerekilmektedir. Eğer meslek nedeniyle mecbur kullanılan el ve parmaklar da kişi bileğini bükük şekilde tutmalıdır Güçlendirici egzersizler yapılarak kaslar kuvvetlendirilmeli ve bu hareket sürekli tekrar etmelidir.

 

karpal tünel sendromu karpal tünel sendromu nedir karpal tünel sendromu tedavisi karpal tünel sendromu belirtileri karpal tünel sendromu testi