Kaşıntılı sakalınızın sebebi ne olabilir?

TAKİP ET

Kuru cilt, bakteri veya batık tüylerden olabilir.

Reklam
Reklam

 Partneriniz, yakışıklı yüzünüzün iyi bir kısmını görmemekten rahatsız olmaz. (Neyse ki, bu sağlam, olgun görünüm takdir edilir.) Cızırtılı olduğundan şikayet bile etmezler. Onların itirazı? Bu, sakalınızın bazen biraz (ahem)… Sağlıksız görünmesidir.

Geçerli şikayet? Belki.

Ama aynı zamanda kaşınan bir sakalla da uğraşıyor olabilirsin. Ee ne yapıyorsun?

Dermatolog Alok Vij, MD , her şeyi hijyenik ve kaşıntısız tutmak için biraz yüz tüyü bilgisinin gerekli olduğunu söylüyor.

Dr. Vij, "Yiyeceklerin cildine temas etmesi nedeniyle tahriş - kontakt dermatit - olan çok fazla insan yok, diyor. "Bence insanlar sakallarını sakallarından yiyecek parçalarını alacak kadar yıkarlar."

Ancak temiz olmayan tıraşlarda sakal döküntülerine yol açan gerçek sorunların ortaya çıkabileceğini de söylüyor.

Dr. Vij, "Deri hücreleri hızlı ve endişe verici bir hızla dökülüyor" diye açıklıyor. "Ne zaman ölü deri hücreleri ve deriden gelen yağ nem, bakteri, maya ve aklınıza gelen diğer tüm mikroorganizmalarla birleştiğinde saklanabilir, büyüyebilir ve çoğalabilir - ve küçük dünyalarını ele geçirmeye çalışabilirler."

Sakalım neden kaşınıyor?

Dr. Vij, sakalınızın neden kaşındığının yaygın nedenlerini ve bu rahatsızlıkların nasıl tedavi edileceğini özetliyor.

Kuru cilt

Soğuk hava veya dışarıdaki kuru koşullar, kseroz olarak bilinen bir durum olan cildinizin kurumasına neden olabilir. Kuru cilde katkıda bulunabilecek diğer faktörler arasında bazı ilaçlar ve bazı şampuanlar ve sabunlar sayılabilir. Yaygın cilt rahatsızlıkları olan sedef hastalığı ve egzama da kuru cilt ve kaşıntıya neden olabilir.

Kuru ciltle uğraşıyorsanız Dr. Vij, sakalınıza ve altındaki tahriş olmuş cilde bir yüz nemlendiricisi sürmenizi önerir. Yağ bazlı nemlendiriciler tipik olarak su bazlı versiyonlardan daha fazla nem tutar.

Kıl dönmesi

Yakın zamanda sakalınızı traş ettiyseniz veya kısalttıysanız, batık tüylerle karşılaşabilirsiniz . Bu, saç folikülüne geri döndüğünde iltihaplanmaya yol açar. Bu herhangi bir saç tipinde olabilirken, kıvırcık saçlı olanlar batık tüylere daha yatkındır.

Bu kırmızı, kaşıntılı şişliklerden kurtulmaya yardımcı olmak için Dr. Vij, bölgeyi hafif bir temizleyici veya ölü deri hücrelerini çıkarmak için peeling temizleyici ile yıkamayı önerir. Gelecekte, cildinizi korumaya yardımcı olması için temiz bir tıraş bıçağı ve tıraş kremi kullanmak istiyorsunuz.

Dr. Vij, “Tıraş hijyeni, yüz cilt bakımının kritik bir bileşenidir” diye açıklıyor. "Tıraştan önce sakalları yumuşatmak için ılık su kullanmak önemlidir - ılık, ıslak temiz bir bez veya ılık bir duş düşünün. Yüzünüzü yağlamak için nemlendirici bir tıraş kremi veya jeli ve temiz, taze bir tıraş bıçağı kullanın.

Ayrıca, kullanımlar arasında tamamen kuruması için tıraş bıçağınızı duşun dışında sakladığınızdan emin olmak istersiniz. Ayrıca tıraş bıçağınızı düzenli olarak değiştirmeyi unutmayın. Dr. Vij, sık tıraş olanlar için bir ayın iyi olduğunu, daha az tıraş olanların ise tıraş bıçağını değiştirmeden önce ne kadar süre beklediklerini uzatabileceğini söylüyor.

"Birkaç şirket artık batık kıl geliştirme eğilimi olanlar için özel tıraş makineleri satıyor" diye ekliyor.

Seboreik Dermatit

Dr. Vij, saç derinizde kepek ( seboreik dermatit ) olma eğiliminiz varsa, sakal bölgenizde de aynı tip pullanma ve kaşıntıya sahip olmanızın muhtemel olduğunu söylüyor. Her yerde yaşayan maya pityrosporumdan kaynaklanır.

Neden herkes etkilenmiyor? Bu sadece cildinize, maya miktarına, bağışıklık sisteminize ve bağışıklık sisteminizin mayaya nasıl tepki verdiğine bağlıdır.

Dr. Vij, "Kızarık, pullu ve kaşıntılı olmaya başlarsanız, reçetesiz satılan kepek önleyici şampuanlar ondan kurtulmanıza yardımcı olabilir" diyor.

Staf Enfeksiyonları

Staph enfeksiyonuna neden olan bakteriler, staphylococcus aureus , çoğu insanın derisinde çeşitli yerlerde yaşar.

Dr. Vij, "Sakalınız olduğunda, nem ve cilt dökülmesiyle birlikte, staph'ın bölgeye yayılabileceği koşullar olgunlaşır" diyor.

Sakalınızın daha uzun olduğu bölgelerde , staph gelişip ek iltihaplanmaya neden olduğu için bu folikülite neden olabilir. Şampuanla iyice yıkayarak ve istenirse kaşıntı önleyici krem ​​kullanarak tedavi edin. Şiddetli vakalarda antibiyotik gerekebilir.

Ayrıca sakal bölgenizde kişiden kişiye yayılan kronik bir enfeksiyon kapabilirsiniz.

Dr. Vij, "Bir kuaföre veya berber dükkanına giderseniz ve tıraş makinelerini tamamen sterilize etmezlerse, sycosis barbae alabilirsiniz," diyor. “Temel olarak, mikropların saç folikülünün derinliklerine daldığı sakal bölgesinin kronik bakteriyel veya mantar enfeksiyonu gibi. Sadece ciltte değil.”

Tipik olarak, şampuan veya akne önleyici yıkama ile yıkamak ve mantar önleyici bir krem ​​uygulamak yeterlidir, diye devam ediyor. Ancak daha ciddi vakalar, oral antibiyotik veya oral akne önleyici ilaç gerektirebilir.

Bitler

Evet. Bitler. Özellikle kıvırcık sakallı saçlarınız varsa kasık biti.

Dr. Vij, "Standart sıradan bitler düz saçlar içindir," diye açıklıyor. "Fakat sakalınızda kıvırcık saç varsa, sakal bölgenizde kasık biti (veya yengeç) olma olasılığınız daha yüksektir."

Sakalınızdaki bitler saçınızdakiyle aynı görünüyor, diye belirtiyor. Yumurtalarda sirke görecek veya tahriş olacak.

“Ya reçetesiz bit önleyici bir ilaç kullanın ya da sakalınızı tıraş edin ve yeniden uzatın” diye tavsiyede bulunuyor.

Uygun bakım ile olası sorunları önleyin

Sakal kaşıntısını nasıl durduracağınıza dair ipuçlarına mı ihtiyacınız var (ve diğer önemli kişilerden gelen şikayetleri uzak tutun)? Dr. Vij, bir gram önlemin bir kilo tedaviye bedel olduğunu söylüyor.

Bu, günde en az bir kez veya gün aşırı banyo yapmak veya duş almak istediğiniz anlamına gelir. Ve banyo yapmadığınız zamanlar için sakalınızı ılık suyla yıkadığınızdan emin olmak istersiniz.

“Bölgeyi temizlemek için iyi bir şampuan kullanın” diyor. "Ve ekstra bakterilerin yanı sıra etrafta yüzen ekstra cilt hücrelerini temizlemek için köpüklerin o bölgeyi temizlediğinden emin olmak için cildinizi gerçekten ovun."