Kayıp ehliyet çıkarma (2022)

TAKİP ET

Ehliyet kaybolduğunda ne yapılması gerektiğini, kayıp ehliyet adına ilan vermenin zorunlu olup olmadığını ve ne gibi adımların takip edilmesi gerektiğini haberimizden öğrenebilirsiniz.

Reklam
Reklam

Ehliyetinizi kaybettiğinizde takip etmeniz gereken birkaç adım bulunmaktadır. Ehliyetiniz kaybolduğunda eskiden ilan vermeniz gerekirken, artık bu şart ortadan kalkmıştır. Ehliyetiniz kaybolduğunda takip etmeniz gereken adımları sizlerle paylaşıyoruz.

 

Ehliyet kaybolduğunda nasıl yenisi çıkarılır?

Ehliyetinizi kaybettiğinizde veya çaldırdığınızda ehliyet yenileme işlemi için veya yeni bir ehliyet almak için başvurabileceğiniz tek yer Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’dür. Ehliyetinizi kaybettiğinizde öncelikle ALO 199 hattını arayıp yeni ehliyet çıkarmak adına randevuda bulunmanızda fayda var, böylelikle işlemleriniz çok daha kısa bir süre içerisinde hallolacak ve bekleme yaşamayacaksınız. Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünden almış olduğunuz randevuyla beraber yeni bir ehliyet çıkarabilirsiniz.

 

Kayıp ehliyet çıkarmak için neler gerekli?

Kayıp ehliyetinizi veya çalıntı ehliyetinizi yeniden çıkarmak için gerekli olan maddeler şu şekildedir;

– Nüfus cüzdanı, Pasaport veya Avukatlık Kimliği

– Sürücü Olur Sağlık Raporu

– Biyometrik fotoğraf

– Kart ücreti ödemeleri

– Kan grubu kartı

– Dilekçe ve parmak izi

 

Kayıp ehliyet ücreti ne kadar? Kayıp ehliyet ücreti nereye ödenmeli?

Ehliyetinizi kaybettiğinizde ve yenisini çıkarmak istediğinizde ödemeniz gereken belirli bir ücret bulunmaktadır. Kayıt ehliyet ücretinizi Maliye Bakanlığı veznelerine, Vergi Dairelerinin veznelerine veya belirtilmiş olan bankalara yatırabilirsiniz. Ehliyetinizi kaybettiğinizde ve yenisini çıkarmak istediğinizde ödemeniz gereken ücret 15 TL olarak belirlenmiştir. 13 TL’si değerli kağıt maddiyatını karşılamak adına, diğer 2 TL’si ise hizmet adına alınmaktadır.

 

Ehliyeti kaybetmenin cezası nedir?

Ehliyeti kaybettiğinizde ödemeniz gereken bir ücret bulunmamaktadır. Yeni ehliyet çıkarmak istediğinizde alınan ücret, ehliyeti kaybettiğiniz için değil, yeni bir ehliyet çıkarmak istediğiniz için alınmaktadır. Ehliyet yenileme ücretiyle yani 15 TL’yle beraber yeni bir ehliyet çıkarmak mümkündür. Eğer bu ehliyeti de kaybederseniz 159 TL ücret alınmaktadır.

kayıp ehliyet ehliyet ilanı ehliyetim çalındı ehliyetimi kaybettim ehliyet için gerekli ücret ehliyet yenileme yeni ehliyet çıkarmak