Kaymakam nasıl olunur? Kaymakam olmak için gerekli şartlar ve maaş bilgisi

TAKİP ET

Meslek seçimlerinde kaymakam olmayı seçen kişiler ilk olarak kaymakamların ne iş yaptığını merak ediyor. Bunun yanı sıra kaymakamların ne kadar maaş aldığı da merak ediliyor. Kaymakam nasıl olunur? Kaymakam olmak için gerekli şartlar ve maaş bilgisi...

Reklam
Reklam

Meslek seçimlerinde kaymakamlığı tercih eden kişiler kaymakamların ne iş yaptığını ne kadar maaş aldığını ve görevlerinin detaylarını merak ediyor. Biz de bu haberimizde sizlere kaymakamların ne iş yaptığını, maaşlarını paylaştık. İşte konuya ilişkinde detaylar…
Kaymakamın görevlerin nelerdir?
Kaymakam, görev yaptığı yerde yani yönettiği ilçede ilçeyi korumak, ilçenin refahını sağlamak ile görevlidir. İlçenin en yüksek düzeydeki yöneticisi kaymakamlardır. Bir kaymakamın görevlerinin arasında ilçedeki düzeni sağlamak da vardır.
Genel anlamda kaymakamın görevini özetleyecek olursak şunları söyleyebiliriz:

İlçedeki işleyişe dair teftiş yapmak ve teftişe dair memurları göreve getirmek

Halk ile doğrudan iç içe olup yaşanan problemlere dair sorunları dinleyip daha sonra aksiyon almak üzere kaydetmek

Bölgede güvenliği sağlamak üzere görevli olan bekçi ve jandarma ve polis memurlarını komuta etmekKaymakam ne iş yapar?
Kaymakam, kendisine verilen görevleri yerine getirir. İlçeler, bölgesel idareler kategorisinde yer almaktadır. Her ne kadar küçük yerleşim yerleri olarak nitelendirilseler de yoğun nüfusa sahip olan bölgelerde ilçeler de kalabalıktır.
Bir kaymakam, ilçelerde yaşayan kişilerin refahını, düzenini sağlamakla yükümlüdür. İlçede yaşanan her olay kaymakamın bilgisi dahilinde olmalıdır. Bölgede herhangi bir olay olduğunda ilk bilgi kaymakama verilir. Dolayısıyla kaymakamlar yoğun tempoda çalışırlar.
Kaymakamlar hükümetin verdiği görevleri yerine getirir. Valilere düzenli olarak rapor verir ve ilçelerinde yaşanan önemli durum, olay, sorun ya da düzeltmeleri bildirirler. Kaymakamların aynı yerdeki görev süreleri 2 ila 5 yıl arasında değişiklik gösterir. Atama sonucunda göreve gelirler.
Kaymakam maaşları 2021 yılında ne kadar?
Kaymakamların aldıkları maaş geçen seneye göre sürekli artmaktadır. Lakin kaymakamlar hemen bulundukları konuma gelemezler. Öncelikle kendilerini kanıtlamalıdırlar. Bunun yanı sıra görevini yapabileceğini göstermek için staj yapmalıdırlar.
Kişiler staj sürelerinde aday kaymakam olarak nitelendirilirler. Görevlerini başarılı ile yapan aday kaymakamlar kaymakam olmaya hazır hale gelirler. Daha sonra İç İşleri Bakanlığı tarafından atanırlar.
Kaymakamların maaşları çalıştıkları yıllara göre değişiklik göstermektedir. Göreve yeni başlayan kaymakam ortalama 14 bin 400 maaş almaktadır. 2020 yılında 13.648 TL iken 2021 yılında 14.391 TL olduğu bilinmektedir.
Kaymakam olma şartları

Kaymakam olmak isteyenlerin İç İşleri Bakanlığı’na bağlı olarak alımlar açıldığı zaman başvuru yapabilmek için 35 yaşını doldurmamış olmalıdır. 35 yaşının üstündeki kimseler kaymakam alımları için başvuru yapamazlar.

Başvuru için İç İşleri Bakanlığı’nın internet sitesinde yer alan formun doldurulması gerekir. Bu formu doldururken üniversitelerin Hukuk Fakültesi, Siyasal Bilgiler ya da İİBF bölümlerinden mezun olması şartı aranmaktadır. İlgili olmayan bölüm mezunları da kaymakam olmak amacı ile başvuru yapamazlar.

Başvuru sürecinden sonra yine İç İşleri Bakanlığı tarafından belirlenecek bir tarihte adaylar için ilk sınav gerçekleşir. Yapılan ilk sınavda siyasal ve hukuk soruları başta olmak üzere bir kaymakamın bilmesi gereken her konu burada test edilmektedir. Adayların ikinci kısma geçebilmeleri için ilk sınavdan 70 puan almaları gerekir. 70 puan almış olan adaylar daha sonra ikinci kısma geçmeye hak kazanırlar.

Kaymakamın görevleri konusunda test edilmek ve göreve uygunluğun belirlenmesi için göreve alınacak kişi sayısının 4 katı ikinci aşama olan mülakat aşamasına çağırılmaktadır. Mülakat aşamasında uzmanlar tarafından yeterlilikleriniz test edilmektedir.

Bu aşamadan başarı ile ayrılan kişiler uzmanlar tarafından uygun bulunmaları durumunda önce aday kaymakam olarak, görevlerini layığı ile yapmaları durumunda da artık kaymakam olarak atanmaktadırlar.
Kaymakam nereyi yönetir?
Kaymakamların görev yaptıkları yer İç İşleri Bakanlığı’nın atadığı ilçe ile sınırlıdır. Kaymakamlar kendi aralarında ilçe içinde iletişim kurabilirler. Toplu olarak da il görevlileri olan valilere rapor vermelidirler. İlçe bazında ilçenin kalkınması, burada güvenliğin sağlanması, inşaat ve diğer yapıların gerçekleşmesi gibi her konuda kaymakamlığın izni gerekmektedir.
Kaymakamlar, her devlet memuru gibi vatandaşı esas alarak çalışmalıdır ve hem halka hem de hükümete karşı sorumludur. Dolayısıyla görevlerini en iyi şekilde yapmalıdırlar. Hükümet tarafından bir diğer ilçelere atanabilen, görev yerleri değiştirilebilen kaymakamlar, ortalama olarak 5 yıllık süre zarfında bu görevi icra edebilir ve göreve geldiği her yerde aynı özveriyi göstermek durumundadırlar.
Nasıl kaymakam olunur?
Kaymakam olmak isteyenler üniversitelerin ilgili dört yıllık bölümlerinin bitirmelidir. Bu doğrultuda hukuk fakültesi, İİBF ve siyasal bilimler fakültesinden mezun olunması gerekmektedir.
Yukarıda belirtilen fakültelerden mezun olan kişiler kaymakam olmak için 35 yaşını doldurmamış olmalıdırlar.

Kaymakam alımları için yapılan alımlara başvurular İç İşleri Bakanlığı tarafından ilan edilmektedir. Belirtilen lisans bölümlerinden mezun olan ve belirtilen yaşı doldurmamış olanlar sınava girmelidir.

Sınava girecek olanlar başvuruyu internet üzerinden yapmaktadırlar.

Hukuk bilimlerine ve okumuş olduğu bölüme uygun olarak bir kaymakamın sağlaması gereken şartları sağlamalı ve soruları doğru şekilde cevaplamaları gerekmektedir.

Sınav sonuçları doğrultusunda ikinci aşama olarak sözlü mülakat yapılmaktadır. Süreçleri başarı ile bitirenler stajyer olarak göreve başlarlar.

Bu aşamada kaymakam adayının hem taamülen hem de aynı zamanda bilgisel olarak kendisini daha fazla geliştirmesi amaçlanmaktadır. Devlete ve millete hizmet konusunda çalışacak olan kaymakam adamlarının sürekli olarak gelişmesi amaçtır.
Kaymakam atamaları nasıl yapılır?
Kaymakam atamaları Cumhurbaşkanlığı’ndan sonra İç İşleri Bakanlığı tarafından oluşturulan kararnameler sonucunda Resmi Gazete’de yayınlanır. Atamalar şartlara uygun bulunan kişilerin ilanı ile yapılmaktadır. Bunun yanı sıra kişilere özel bilgi de verilmektedir.
Kaymakamı kim atar?
Kaymakamları Cumhurbaşkanı atamaktadır. İç İşleri Bakanlığı ile yapılan görüşmelerden sonra çeşitli ilçelere atama yapılır. Karar ise Resmi Gazete’de yayınlanır. Kaymakamın görevden alınması söz konusu olduğunda bu karar kendisine tebliğ edilmekte ve kaymakam görevden alınabilmektedir.
Kadın kaymakam olur mu?
Kadın kaymakamlar ülkemizde birçok ilçede görev yapmaktadırlar. Türkiye Cumhuriyeti’nde devlet memurları statüleri fark etmeden cinsiyet ayrımına tabii tutulmadan görevlendirilmektedir. Ülkemizde 30’un üzerinde kadın kaymakam vardır. Yukarıda belirtilen tüm şartlar kadınlar için de geçerlidir.
 

kaymakamlar ne iş yapar kaymakam ne kadar maaş alır kaymakam